Πενήντα χρόνια μετά το δημοψήφισμα: «De Grecia» το επώνυμο της τέως βασιλικής οικογένειας

Πενήντα χρόνια μετά το δημοψήφισμα: «De Grecia» το επώνυμο της τέως βασιλικής οικογένειας
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο καιρός έχει γυρίσματα. Δεκαετίες μετά το δημοψήφισμα στις 22 Νοεμβρίου του 1974 όπου αποφασίστηκε η Αβασίλευτη Δημοκρατία με 69,2% οι πρώην Γλύξμπουργκ επανέρχονται ζητώντας την ελληνική ιθαγένεια επιλέγοντας και το επώνυμο, κάτι υποχρεωτικό αφού τα μικρά ονόματα, Παύλος, Κωνσταντίνος και πάει λέγοντας υπάρχουν σε αφθονία!

Ο λόγος αυτής της καθυστερημένης επιλογής μπορεί να οφείλεται και στις πολιτικές αποφάσεις των μελών της να εμπλακούν περισσότερο στην ελληνική πολιτική ζωή αφού –ενδεχομένως- η ακροδεξιά και οι συντηρητικές επιλογές φλερτάρουν με το χώρο της Ευρώπης και μπορούν εν ευθέτω χρόνω να αποτελέσουν δεκανίκι των συντηρητικών.

Όπως και να ‘χει, οι πρώην και οι τέως φαίνεται να επιλέγουν ως επώνυμο, όχι εκείνο που τους χαρακτήριζε ως «δυναστεία» – το Γλύξμπουργκ δηλαδή – (και έχει αρνητικό αποτύπωμα) αλλά το «de Grecia» παραπέμποντας στην ισπανική και τη Σοφία της Ισπανίας ή στα γαλλικά το «de Grèce». Εξάλλου έτσι αναφέρονται και στο δανέζικο διαβατήριο που έχουν.

Με απλά λόγια «της Ελλάδας» που ακούγεται λίγο… υπερβολικό αλλά διεθνώς έχει κάποια σημασία.

Διαβάστε επίσης: Γλύξμπουργκ και άλλοι Ελληνες VΙPs στον βούρκο του Επσταϊν

Η παρουσία του «de» (της) δείχνει την «ευγενική καταγωγή» ή απλά την ιδιοκτησία περιοχής: κομητείας, δουκάτου, βασιλείου και πάει λέγοντας…

Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν καμία ελληνικότητα, δεν αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα αλλά έχουν απήχηση σε ένα διεθνές κοινό, όπου το επώνυμο θα περιλαμβάνει και τον τίτλο τους…

Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου, οι Παύλος και Νικόλαος είχαν αναφερθεί στην επιθυμία τους να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. «Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι γραφειοκρατικό, το αν εγώ είμαι Έλληνας ή όχι, το ξέρω εγώ…» είχε δηλώσει ο Νικόλαος ενώ ο Παύλος είχε πει ότι «μπορώ να προσφέρω κι εγώ ως αυτός που είμαι, να προσφέρω στη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης: Μενδώνη, ελιά και Κώτσο βασιλιά

Οι δύο γιοί του Κωνσταντίνου, θα ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται στο νόμο Βενιζέλου του 1994(2215/1994). Είναι ο ίδιος νόμος στον οποίον βασίστηκε η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από όλα τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Θέτει, δε, σειρά προϋποθέσεων για την ανάκτησή της.

Τώρα το τι είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ότι μπορούν να επιλέξουν επώνυμο κλπ είναι απλά χρηστικές πληροφορίες ενώ η δεξιά πάντα -όταν χρειάζεται θα κλείνει το μάτι σε όλες τις συντηρητικές πλευρές…

Πρακτικά οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα πάνε την Παρασκευή στο ληξιαρχείο Αθηνών για να εγγραφούν στα δηματολόγια.  Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου δέκα μέλη της οικογένειας θα ζητήσουν την ιθαγένεια με το επώνυμο… ιδιοκτησίας ή για άλλους «αναφοράς».

Τελικά όπως λέει και η λαϊκή σοφία: Πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αυστραλός «βασιλιάς της κόκας» που έκανε μπίζνες μέσω Κύπρου: Οι πληρωμές σε κρυπτονομίσματα και οι συναλαγές με αστυνομικούς

Καιρός: Νέα κακοκαιρία από την Παρασκευή με βροχές και καταιγίδες – Χιόνια τα Χριστούγεννα

Κρήτη: «Τυφλό» φονικό χτύπημα η δολοφονία της 36χρονης – Ο δράστης ομολόγησε ότι πάτησε γκάζι και έπεσε πάνω της (Video)

Παραιτήσεις γιατρών για τα «εντέλλεσθε» του Άδωνη

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτελεστικό Γραφείο με ενωτικό πνεύμα – Ο Παύλος Πολάκης στην πρώτη γραμμή

 

Documento Newsletter