Πελοποννησιακός πόλεμος: Οι καταγγελίες του περιφερειάρχη Νίκα για το «σύστημα Σαμαρά» καίνε τον Μητσοτάκη

Σε πληγή όζουσα και τοξική, όχι μόνο για την Νέα Δημοκρατία, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση εξελίσσεται το «σίριαλ της Πελοποννήσου» για το γαλάζιο χρίσμα του επόμενου περιφερειάρχη, με τις καταγγελίες του νυν περιφερειάρχη και ιστορικού στελέχους του κόμματος, Παναγιώτη Νίκα εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και του ίδιου του πρωθυπουργού να είναι βαρύτατες, τόσο που μοιάζει ανεξήγητο το πως είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες, ειδικά όταν στο τραπέζι πέφτει ακόμη και η ανατροπή του πατρός Μητσοτάκη από τον Μεσσήνιο.

Μπορεί όταν γράφαμε για τον «Πελοποννησιακό πόλεμο της Νέας Δημοκρατίας» με την εμπλοκή Σαμαρά στην αντικατάσταση του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα από τον εκλεκτό του πρώην πρωθυπουργού και στενότατό του συνεργάτη, Δημήτρη Πτωχό να κάναμε λόγο για κατάσταση που «δεν είναι ανέφελη», όμως όπως προκύπτει τα καιρικά φαινόμενα κάτω από το αυλάκι εξελίσσονται πολύ πιο επικίνδυνα από μερικά σύννεφα.

Διαβάστε επίσης: Ο πελοποννησιακός πόλεμος της Νέας Δημοκρατίας

Μετά την επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του documentonews.gr για την με συνοπτικές διαδικασίες… αυτοακύρωση της διακήρυξης Μητσοτάκη πως «όπου υπάρχουν νυν περιφερειάρχες του κόμματος θα στηριχθούν», ο σημερινός περιφερειάρχης Πελοποννήσου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με τα λεγόμενά του να αποτελούν κόλαφο για την κατάσταση που επικρατεί εντός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για το ίδιο το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένας εν ενεργεία περιφερειάρχης της Νέας Δημοκρατίας, σε μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, καταγγέλλει ευθέως τον πρώην πρόεδρο του κόμματος πως λειτουργεί «κόμμα μέσα στο κόμμα», κατονομάζοντας μάλιστα την Πολιτική Άνοιξη, το κόμμα που έφτιαξε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μιλάει για τεράστια επιχειρηματικά deals, για ένα «σύστημα» ελέγχου από τις ηγεσίες των αιρετών έως την καθημερινότητα, και βάζει ουσιαστικά στο κάδρο τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, είτε ως «συνένοχο» του πρώην πρωθυπουργού, είτε ως εκβιαζόμενο.

Και τι δεν είπε ο περιφερειάρχης Νίκας για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Σαμαρά.

Είπε για την «αντιπολίτευση Σαμαρά» που βίωσε από την πρώτη ημέρα της θητείας του:
«Από την αρχή που ήρθα εδώ υπέστην φοβερή πίεση από το σύστημα Σαμαρά και την ομάδα του. Μου ζήτησαν ποιοι θα μπουν αντιπεριφερειάρχες και ποιοι δεν θα μπουν. Ακολούθησαν ζητήματα μείζονος σημασίας. Όπως το φυσικό αέριο και η στάση μου που ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Ή όπως το παναρκαδικό κέντρο αναφοράς που υπέστην “βασανισμό” χωρίς προηγούμενο. Και μία εχθρική στάση σε πολλά ζητήματα από αυτούς και τα ΜΜΕ τα οποία επηρεάζουν. Είπα “φεύγω, ησυχάστε για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας” […] Σε τοπικό επίπεδο βλέπω όμως, θέλεις να γίνεις δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, περιφερειακός, θέλεις ρουσφετάκι, κάνα δάνειο, κάνα κάτι, να μπεις σε κανα ΔΣ, να γίνεις παραγονταραιος που λέει ο λαός; Από εκεί μόνο θα περάσεις».

Είπε για το πως το «σύστημα Σαμαρά» λύνει και δένει στην Πελοπόννησο, κάνοντας λόγο για «υβριδική λειτουργία της Πολιτικής Άνοιξης»: «Η άποψή μου είναι ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά. Υπάρχει κατά την άποψή μου υβριδική λειτουργία της ΠΟΛΑΝ. Προσέξτε, αν θέλεις να είσαι διοικητής νοσοκομείου πρέπει να περάσεις από εκεί. Αν θες ΔΣ νοσοκομείου πρέπει να έχεις έγκριση. Αν θες άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θέλεις έγκριση. Αν θες διευθυντής κρίσιμων μονάδων του δημοσίου τομέα, αν θέλεις τα ρουσφέτια σου, υπάρχει μηχανισμός για να μπορέσεις να τα προωθήσεις. Αν θες δήμαρχος πρέπει κάθε μέρα ευχαριστώ τον αρχηγό που μου έδωσε με ενέργειές του το φωτοτυπικό ή ότι άλλο».

 

Διαβάστε επίσης: Άνω κάτω η ΝΔ σε Πελοπόννησο -και όχι μόνο- από το «κόμμα μέσα στο κόμμα» του Σαμαρά

Είπε για τα «μεγάλα έργα» και τον πακτωλό χρημάτων που θα κατευθυνθεί στην Περιφέρεια, και τον τρόπο με τον οποίο υπέστη η ηγεσία του έξωθεν παρεμβάσεις: «Έχω πικρία και στεναχώρια για όλα αυτά που υπέστην, για το συγκεκριμένο σύστημα που εξακολουθεί να υπάρχει σε υβριδική μορφή. Ότι δεν ξέρω τα μείζονα θέματα που υπάρχουν και τα προβλήματα… Να μην πω άλλα… Φυσικό αέριο. Αντιπλημμυρικό Καλαμάτας, 80 εκατ. ευρώ, ανάθεση. Πήγα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και πήρα επίσημη έκθεση ότι το έργο δεν χρειάζεται. Και να παπαγαλίζουν διάφοροι στη διάλυση της πόλης, και νόμιζαν ότι εγώ θα το ανεχθώ αυτό επειδή ο άλλος έχει ένα μικρόφωνο και λέει ότι του κατέβει. Κέντρα υγείας να μην μπορώ να τα εγκαινιάσω. Αγοράσαμε οχήματα του ΕΚΑΒ και τα μοιράσανε στην Πάτρα. Τα πλήρωσε η περιφέρεια Πελοποννήσου και τα μοιράσανε στην Πάτρα. Εκατό τέτοιες περιπτώσεις».

Ήταν λάβρος για τα οικονομικά συμφέροντα που συγκεντρώνονται επάνω από τη διαδοχή του, και ειδικότερα για το δίκτυο φυσικού αερίου: «Υπάρχει για μένα ένα ιδεολογικό ζήτημα, ότι σε αυτόν τον τόπο κάποια στοιχεία τα οποία συνθέτουν δημόσια περιουσία πρέπει να είναι στοιχεία τα οποία να παραμένουν ως δημόσια περιουσία. Σε όλη την Ελλάδα, το φυσικό αέριο το έχει δημόσια επιχείρηση, εκτός από την Πελοπόννησο που έχει και αγωγό μέχρι τη Μεγαλόπολη. Δεν πειράζει ο αυτοκινητόδρομος να είναι κρατικός αλλά να τον λειτουργεί ιδιώτης, δεν έχω καμία αντίρρηση. Για τις σωλήνες φυσικού αερίου, αύριο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για το υδρογόνο. Αύριο! Ήδη ετοιμάζεται ο πρώτος σταθμός υδρογόνου στον Ισθμό της Κορίνθου. Αυτό ήταν ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, είναι τόσο σοβαρό που παραπέμφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σας φαίνεται καλό δύο κρατικοί φορείς ή ημικρατικοί, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η ΔΕΔΑ να είναι αντίδικοι στο ΣτΕ για το ποιος έχει την ευθύνη των αγωγών στην Πελοπόννησο; Εγώ στα άλλα δεν μπορώ να αναφερθώ, δεν είμαι εισαγγελέας ούτε δικαστής. Αναφέρομαι στο πολιτικό επίπεδο, ότι κάποια πράγματα σε αυτό τον τόπο, αυτά που τα λέμε ασημένια μαχαιροπίρουνα, κάποια πρέπει να είναι στον έλεγχο του κράτους, αυτό είναι η θέση μου. Γι’ αυτό όταν ήρθαμε εδώ βάλαμε και τα 20 εκατ. ευρώ για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε, τα οποία πήραμε και πήγαν σε έργα και σε δρόμους, για να χρηματοδοτήσουμε έργα φυσικού αερίου. Αλλά εν πάσει περιπτώσει πήρε πορεία, το ΣτΕ θα αποφανθεί επ’ αυτού. Δεν θέλω να αναφερθώ για τα οικονομικά συμφέροντα, πρέπει να έχεις στοιχεία γιατί είναι πολύ κατηφορικός επικίνδυνος δρόμος να μιλάς για συμφέροντα».

Ξεκάθαρος ήταν και για τον ίδιο τον Δ. Πτωχό και τις «σχέσεις» του με τον Αντ. Σαμαρά, με ερωτηματικά για τον ρόλο του: «Το χρίσμα δόθηκε σε νέο υποψήφιο, εγώ δεν έχω να πω κακά λόγια για κανέναν. Ούτε για πρόσωπα, ούτε θεσμικά… Παρακοιμώμενος του κυρίου Σαμαρά. Δεν έχω καταλάβει τι ρόλο, τι ιδιότητα, τι αρμοδιότητα είχε στο Μαξίμου. Μπορεί και να είχε. Χωρίς καμία αυτοδιοικητική εμπειρία, ούτε καν εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος, να τεθεί επικεφαλής του συνδυασμού».

Κερασάκι στην τούρτα, ακόμα και για ενδεχόμενη «συμφωνία» Μητσοτάκη-Σαμαρά, με μία ιστορική αναφορά που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητηθεί, καθώς αποτελεί ευθεία αναφορά στην πτώση της κυβέρνησης πατρός Μητσοτάκη από τον Αντ. Σαμαρά: «Λοιπόν εμένα δεν μου πέφτει λόγος, κάνω μια διαπίστωση. Καταλαβαίνω ότι είναι αναγκαίες οι ισορροπίες για μείζονα ζητήματα, δεν ανακατεύομαι, έχω συνείδηση ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε . Και είναι αναγκαίες οι ισορροπίες, που δεν τις έχω τηρήσει στη ζωή μου. Σκέφτομαι όμως ότι φέτος, 30 χρόνια μετά το 1993, έχουμε 2023, πρέπει οι Έλληνες να θυμούνται τι συνέβη το 1993 και το 1996 γιατί όταν ξεχνάμε τα γεγονότα θα επαναλαμβάνονται. Γιατί εάν δεν συνέβαινε αυτό που συνέβη το 93, η πορεία της Ελλάδας και η μοίρα του τόπου θα ήταν εντελώς διαφορετική και εντελώς διαφορετικά τα πράγματα».

Ο Π. Νίκας έκλεισε την συνέντευξη Τύπου του επικαλούμενος τα λόγια του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, «είναι μικρό το κακό αν χάσουμε κάποιες εκλογές, είναι μεγάλο το κακό αν καταστρέψουμε τον αξιακό μας κώδικα». Έχει εκχωρήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Πελοπόννησο στον Αντ. Σαμαρά; Λειτουργεί μέσα στη Νέα Δημοκρατία η Πολιτική Άνοιξη; Γίνονται οι «δουλειές» στην Πελοπόννησο και σε άλλα… βιλαέτια ανά την επικράτεια όπως περιγράφει ο περιφερειάρχης Νίκας; Γιατί δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου στις βαρύτατες καταγγελίες;

Εάν επρόκειτο για καταγγελίες που αφορούν κάποιο… μικρό κόμμα, η αντιπαράθεση θα έπαιζε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τώρα, ένα 24ωρο μετά τη συνέντευξη Τύπου Νίκα, Μαξίμου, Μοσχάτο και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σιωπούν επιδεικτικά. Από τη στιγμή όμως που τόσο σοβαρές καταγγελίες αφορούν τα πρόσωπα ενός πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ και τον νυν πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, πως είναι δυνατόν να μένουν χωρίς απάντηση;