Πεκίνο 2022: Άναψε η Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων – Η είσοδος της ελληνικής αποστολής

Πεκίνο 2022: Άναψε η Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων – Η είσοδος της ελληνικής αποστολής

Mε λαμπρότητα, αλλά και με σχολαστική τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, άνοιξε η αυλαία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Το στάδιο που εγκαινιάστηκε στη Θερινή Ολυμπιάδα του 2008 ήταν σχεδόν γεμάτο. Οι Κινέζοι δεν έβγαλαν εισιτήρια στην ελεύθερη αγορά, αφού η είσοδος στα 26 γήπεδα των 15 αθλημάτων επιτρέπεται μόνο σε αυστηρά επιλεγμένες ομάδες θεατών.

Όπως πάντοτε, η Ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που παρέλασε στη «Φωλιά του Πουλιού». Στο Πεκίνο ταξίδεψαν 5 αθλητές, 4 προπονητές, 2 παράγοντες, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος. Οι Έλληνες χιονοδρόμοι που θα αγωνιστούν στα βουνά γύρω από την κινεζική πρωτεύουσα είναι οι Απόστολος Αγγέλης, Μαρία Ντάνου, Νεφέλη Τίτα (δρόμοι αντοχής), Ιωάννης Αντωνίου, Μαρία Ελένη Τσιόβολου (αλπικό σκι). Οι δύο πρώτοι μοιράστηκαν τον ρόλο του σημαιοφόρου.

Ο βωμός της Ολυμπιακής φλόγας είχε σχήμα χιονονιφάδας. Ο εμπνευστής της χορογραφίας ήταν ο διάσημος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού, όπως και στις Τελετές των Θερινών Αγώνων του 2008.

Ο πρόεδρος της Κίνας Χσι Τζινπίνγκ ήταν παρών στην Τελετή Έναρξης. «Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στη χώρα μας», είπε, χαιρετίζοντας την Ολυμπιακή κοινότητα. Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε συνθήκες «φούσκας», για να αποτραπεί η διασπορά του Covid-19.

Ο ηγέτης της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ταξίδεψε στο Πεκίνο για να παραστεί στην Τελετή, αλλά τα περισσότερα ισχυρά δυτικά κράτη (ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία κ.α.) προχώρησαν σε «διπλωματικό μποϊκοτάζ» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Η Ινδία ήταν η τελευταία που εντάχθηκε στο κίνημα των «αντιστασιακών», μόλις λίγες ώρες πριν ανάψει η Φλόγα.

Τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης περιέγραψαν το τελετουργικό ως «εκθαμβωτικό και ταυτόχρονα μετρημένο» (BBC). Όλοι οι αθλητές εμφανίστηκαν στην παρέλαση φορώντας μάσκες.

Διαβάστε επίσης

Πεκίνο: Η ολυμπιάδα της σιωπής και της συνενοχής

 

Documento Newsletter