Πειθήνιος και γραφικός ο Μητσοτάκης κατά την υποδοχή στον Λευκό Οίκο

Πειθήνιος και γραφικός ο Μητσοτάκης κατά την υποδοχή στον Λευκό Οίκο

Αβρότητες και γενικολογίες έλαβαν χώρα -όπως ήταν αναμενόμενο- κατά το ολιγόλεπτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο από τον Τζο Μπάιντεν.

Έρμαιο της «κλειστής στρόφιγγας» στους δημοσιογράφους είναι η ενημέρωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, μετά από δύο συζητήσεις με δημοσιογράφους, μία συνέντευξη στο MSNBC και μία συζήτηση στο πανεπιστήμιο Georgetown που μετατράπηκαν σε πανωλεθρία για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανός δημοσιογράφος «στρίμωξε» τον Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου και έχασε τα λόγια του (Video)

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε γενικόλογα στα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, σημειώνοντας πως «τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία είναι τόσο προσφιλή και στις δύο χώρες, έχουν εμπνεύσει τους ιδρυτές μας». Έκανε μία σύντομη αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ευχαριστώντας την Ελλάδα για τη στάση της ως πειθήνιο όργανο των Αμερικανών και αναφέρθηκε και σε περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, προϊδεάζοντας για πιο στενό δέσιμο, τόσο εμπορικά και ενεργειακά, όσο και στρατιωτικά.

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναλώθηκε σε γενικότητες και κλισέ για τους ιδρυτές των ΗΠΑ και την «σωστή πλευρά της ιστορίας» που έχουν βρεθεί Ελλάδα και Αμερική κατά το παρελθόν σε σειρά πολέμων, με αναφορές και από εκείνων στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σημειώνοντας πως «δεν μιλάω μόνο για την άμυνα, αλλά και για το εμπόριο και τις επενδύσεις». Αξίζει να σημειωθεί πως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ελληνοαμερικανικό λόμπι που βοήθησε στις προετοιμασίες του ταξιδιού, καλώντας τον Τζο Μπάιντεν «να τους δούμε μετά».

Σημειώνεται τέλος πως η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη έρχεται μετά από μία δύσκολη ημέρα. Νωρίτερα, κατά τη συνέντευξή του στο MSNBC έστειλε εμμέσως μήνυμα στον Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο ίδιος δεν είχε ούτε μία λέξη για την τουρκική προκλητικότητα. Λίγες ώρες αργότερα, εκτέθηκε όταν σε συζήτηση με δημοσιογράφο στο πανεπιστήμιο του Georgetown ερωτήθηκε για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, με αποτέλεσμα να χάσει τα λόγια του και να εξευτελιστεί στο ακροατήριο. 

Documento Newsletter