Χώρο για ακόμη πιο έντονο διπλωματικό παιχνίδι, με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας μεγαλύτερης διάρκειας, αφήνει η συμφωνία της Παρασκευής, καθώς η διεθνής κοινότητα πήρε μια ανάσα ανακούφισης για πρώτη φορά μετά την 7η Οκτωβρίου.
Παρά το γεγονός ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία έχει ποντάρει το μέλλον το δικό της αλλά και της χώρας στην πλήρη εξολόθρευση της Χαμάς, διαβεβαίωνε ακόμη και πριν τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία πως ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για μήνες, η συμφωνία που έκλεισαν με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ προβλέπει και την παράτασή της. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η κατάπαυση πυρός μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση που η Χαμάς θελήσει να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται παράταση 24 ωρών για κάθε δέκα ομήρους.
Ο χρόνος τήρησης της εκεχειρίας έδωσε την ευκαιρία στους εκτοπισμένους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο βόρειο ανάμεσα σε άρματα μάχης και Ισραηλινούς στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση, αλλά και να περάσουν στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα μεγάλες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πιέσεις για ειρήνευση
Αυτήν ακριβώς την εικόνα ειρήνευσης θέλουν να χρησιμοποιήσουν τμήματα της διεθνούς κοινότητας για να επιτύχουν μεγαλύτερης διάρκειας ανάπαυλα στις εχθροπραξίες.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του Βέλγου ομολόγου του Αλεξάντερ ντε Κρόο κατά την επίσκεψή τους στην περιοχή.
Οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες, που προκάλεσαν την αντίδραση των Ισραηλινών –κάλεσαν τους πρέσβεις Ισπανίας και Βελγίου για να τους επιδώσουν νότα διαμαρτυρίας–, έκαναν έκκληση μεταξύ άλλων και στο Τελ Αβίβ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα υποστήριξαν ότι η επέκταση της εκεχειρίας, μια σύνοδος ειρήνης και η υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών αποτελούν τη μοναδική ελπίδα να μπει τέλος στον κύκλο βίας στην περιοχή.
Διεθνής κινητοποίηση
Οι δυο ηγέτες δεν είναι μόνοι τους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, οργανώσεις παροχής βοήθειας και ηγέτες ισλαμικών και αραβικών κρατών όχι μόνο ζητούν, αλλά κάνουν και προσπάθεια να διαμορφώσουν το πλαίσιο για μακρύτερη εκεχειρία.
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία από αξιωματούχους χωρών που συμμετέχουν στον Αραβικό Σύνδεσμο και στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας (Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιορδανία, Νιγηρία, Παλαιστινιακή Αρχή, Κατάρ Σαουδική Αραβία, Τουρκία) ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες σειρά επαφών με τις κυβερνήσεις μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) με μοναδικό στόχο την πιο παρατεταμένη εκεχειρία στη Γάζα.
Οπως ανέφεραν αναλυτές, οι επαφές ξεκίνησαν με επίσκεψη στην Κίνα, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα ασκήσουν πίεση προς τις ΗΠΑ να πιέσουν με τη σειρά τους το Ισραήλ.
Οι ακροδεξιοί χάνουν
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, όμως παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες στηρίζουν ακόμη τον πόλεμο, ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να προσπορίζει πολιτικά οφέλη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του έχει εκμηδενιστεί, το Λικούντ έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά και μεγάλος κερδισμένος είναι ο Μπένι Γκαντζ. Η συνέχεια των μαχών όλοι ξέρουν ότι απλώς θα αυξήσει τον αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, που ήδη είναι περισσότεροι από 15.000.
Διαβάστε επίσης: Γάζα: Κοντά στην επέκταση της εκεχειρίας – Τι λένε Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ
Μέση Ανατολή: Πρόταση του Ιράν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Διεθνής Τύπος: «Θα παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα;» – Πιέσεις και πυρετώδεις διαβουλεύσεις