Παύλος Πολάκης: «Αν το τραβήξουν οι Γερμανοί, θα το τραβήξουμε κι εμείς»

Παύλος Πολάκης: «Αν το τραβήξουν οι Γερμανοί, θα το τραβήξουμε κι εμείς»

_x000D_
Ο Παύλος Πολάκης, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είναι κράμα πολλών αντιφατικών παραμέτρων και ιδιοτήτων αλλά πάντα με μια σταθερά: την αριστερή ιδεολογία του.

Τόσο συμπαγώς αριστερή ώστε να είναι μονίμως κόκκινο πανί, εντός και εκτός Βουλής. Το εκτός είναι σε πλείστες περιπτώσεις και τα «βοθροκάναλα» που φιλοξενούν τις άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε όχι εξάρσεις του.

Χειρουργός εντατικολόγος, πατέρας δύο κοριτσιών και βέρος Σφακιανός, υπήρξε πετυχημένος δήμαρχος στη γενέτειρά του, ακτιβιστής, ψαροντουφεκάς και εμπνευστής του φουσκωτού ασθενοφόρου που σώζει ζωές κάθε χρόνο.

Στο βήμα της Βουλής αστράφτει και βροντάει όταν εξακοντίζει τις λεκτικές ρουκέτες του εναντίον κάθε διαμαρτυρομένου. Ιδιαίτερος στόχος ο Αδωνης, με τον οποίο έχουν «βαθιά πολιτιστική διαφορά», όπως λέει, και «διαφορά πολιτικής ηθικής».

Ο Παύλος Πολάκης είναι ψηλός, εντυπωσιακός, αψίθυμος, αλλά από όσα πόστα έχει περάσει, άφησε σίγουρα έργο. 

Τον χώρο της υγείας τον «θεραπεύει» και τον αγαπάει. Δεν αγαπάει τις προβοκατόρικες ερωτήσεις και τα πληρωμένα ΜΜΕ. Στο γραφείο του πάντως στο υπουργείο μάς δέχτηκε με ευγένεια αν και ο όρος δημοσιογράφος προκαλεί το σφακιανό ταμπεραμέντο του.

Κύριε υπουργέ, ακούσαμε ότι σας αρέσει η κρητική μαντινάδα «ο πρωτοκαπετάνιος μας απ’ τα Σφακιά της Κρήτης το άδικο θα πολεμά και εκατοχρονίτης»! Ταυτίζεστε μ’ αυτό το άκουσμα;

Ναι, με εκφράζει. Αυτά τα ακούσματα, οι μαντινάδες, οι ρίμες, τα ριζίτικα τραγούδια κουβαλούν μέσα τους αρχέγονες μνήμες του τόπου καταγωγής μου και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μου. Αλίμονο σ’ αυτόν που θα μισήσει την καταγωγή του. Εγώ είμαι περήφανος γι’ αυτή την καταγωγή. Προέρχομαι από ιστορικό τόπο, με σειρά επαναστάσεων απέναντι στους κατακτητές, με πολύ αίμα που χύθηκε για την ελευθερία και την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και νομίζω ότι αυτό, είτε το θες είτε όχι, περνάει μέσα από τον τρόπο που μεγαλώνεις. Είναι η αξιακή μνήμη που συσσωρεύεις και σε οδηγεί σε αξιακές επιλογές. Είναι η αύρα του τόπου.

Αυτή η ιδιαίτερη αύρα του τόπου σάς κάνει και λίγο έως πολύ αψύ. Χάνετε την ψυχραιμία σας;

Δεν χάνω ποτέ την ψυχραιμία μου και αυτό το έχω αποδείξει σε φάσεις πολύ έντονων προσβολών που δέχτηκα κατά καιρούς. Θεωρώ ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δημοσιογράφων εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Και ο χώρος της υγείας, είτε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ είτε μέσω «Ντυνάν», τάιζε πολύ κόσμο. Εμείς δεν έχουμε πληρωμένους κονδυλοφόρους να μας λιβανίζουν. Οταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπαιρναν καταστροφικά μέτρα για το σύστημα υγείας, μερίδα των συναδέλφων σας στήριζε την κατάσταση και έλεγε «μνημόνιο είναι, τι να γίνει;». Εμείς κόψαμε διαφημιστική πίτα η οποία εκπορευόταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και κυμαινόταν από 6 μέχρι 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αυτοί που τους κόπηκε αυτή η χρηματοδότηση φωνάζουν, μας βρίζουν, μας λασπολογούν, μας υπονομεύουν, μας στοχοποιούν. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και άλλοι έχουν μιλήσει για ωμή παρέμβασή σας στη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών με αφορμή τη διαδικασία πρόσληψης γιατρών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που είχε ανατεθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για πρώτη φορά από συστάσεως του ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε προσπάθεια προσλήψεων με βάση το σύστημα μοριοδότησης του ΑΣΕΠ και όχι με μπιλιετάκια βουλευτών ή κομματικών οργανώσεων. Αυτό ενόχλησε πολλούς γιατί έσπασε μια παράδοση πελατειακών σχέσεων με παλιές και βαθιές ρίζες στο σύστημα διοίκησης και εξουσίας. 

Ο τρόπος που συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο είχε συγκεκριμένους στόχους. Υπήρξαν κύκλοι εξαγοράς της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από τη διαδικασία ατομικών εξυπηρετήσεων, οι τοπάρχες και φεουδάρχες έλεγχαν ολόκληρες περιοχές της χώρας και ουσιαστικά η διανομή της βοήθειας Μάρσαλ οδήγησε στη συγκρότηση οικονομικών σχέσεων με οικογένειες που στην Κατοχή είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς, καθώς και με μεσαία στρώματα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν. Ετσι δημιουργήθηκε το πλέγμα των πελατειακών σχέσεων και της παραοικονομίας Δεν υπήρξε ποτέ κοινωνικό κράτος όπως στις άλλες χώρες που βγήκαν από τον πόλεμο.

Έχετε παραδεχτεί πάντως ότι το ΕΣΥ ήταν μια καλή πρώτη προσπάθεια.

Όντως, η πραγματική συγκρότηση δημόσιου συστήματος περίθαλψης ήρθε μετά τον νόμο του ΕΣΥ. Είχε όμως εξαρχής κάποιες εγγενείς αδυναμίες. Χτίστηκε με νοσοκομειοκεντρικό τρόπο, αφήνοντας πίσω την πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη, που ειδικά στα αστικά κέντρα είχαν αφεθεί στα χέρια των παλιών ιατρείων του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Και δεν υπήρξε ολοκληρωμένη και σχεδιασμένη δομή! Το χειρότερο δε ήταν ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισε το μεγάλο φαγοπότι, με τεράστιες υπερτιμολογήσεις στα υλικά, στα φάρμακα, στους αντιδραστήρες, στις υπηρεσίες του συστήματος. Περίπου 85 δισ. του χρέους της χώρας προέρχονται από το μαύρο χρήμα στον χώρο της υγείας και τη διαδικασία των υπερτιμολογήσεων.

Ο κόσμος όμως είναι απογοητευμένος και πιστεύει ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αυτό σταμάτησε από τον Σεπτέμβρη και μετά που αρχίσαμε να κυβερνάμε! Μέχρι τότε επικρατούσε το σενάριο «πέφτουμε, δεν πέφτουμε, συμβιβαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε». Αυτό τον ενάμιση χρόνο αντιστράφηκε η πορεία καταστροφής. Δεν φτιάξαμε τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνος αλλά έγιναν ουσιαστικά βήματα.

Όπως;

Όταν παραλάβαμε υπήρξε μια χρηματοδότηση 1,025 δισ. Αυτά είχε προβλέψει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να δώσει για το 2015. Τα αυξήσαμε κατά 150-170 εκατομμύρια ευρώ για εκείνη τη χρονιά και άλλα 150 για το 2016. Για πρώτη φορά στην ιστορία μετά τη μεταπολίτευση, το 2016 τα νοσοκομεία-ΚΥΓ-ΠΕΔΥ, εκτός από το 1,3 δισ. του κρατικού προϋπολογισμού, χρηματοδοτήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ με 500.000.000 ευρώ. Τα χρήματα που έδιναν τα ταμεία τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 150.000.000 ευρώ. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 δεν υπάρχει πρόβλημα σε υλικά, εξοπλισμό, αντιδραστήρια.

Παρ’ όλα αυτά, δημοσιεύματα εντός και εκτός Ελλάδας μιλούν για μαύρη κατάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας. 

Η εικόνα που διαμορφώνουν ορισμένα ΜΜΕ, όχι τυχαία, δεν είναι η εικόνα του συστήματος αυτή τη στιγμή!

Αναφέρεστε σε αυτά που ονομάζετε βοθροκάναλα;

Ακριβώς. Τον τελευταίο χρόνο, ειδικά οι καρκινοπαθείς τυγχάνουν απόλυτης και σωστής θεραπείας και αντιμετώπισης και οι επείγουσες περιπτώσεις χειρουργούνται άμεσα. Αυτή τη στιγμή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας και να πάμε, και στα πιο μεγάλα και στα πιο μικρά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα έλλειψης. Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, που πάντα υπήρχαν. Δεν βγαίνει όμως κανένα κανάλι να πει ότι φέτος για πρώτη χρονιά, από τα 140 νοσοκομεία της χώρας, πάνω από 100-110 κλείνουν χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη.

Είχατε πει ότι μπορεί να υπάρχουν ενίοτε και κάποιες ελλείψεις σε γάζες!

Αυτό δεν συμβαίνει πια. Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα νοσοκομεία κλείνουν το 2016 χωρίς να χρωστάνε σε προμήθειες. Αυτό είναι επανάσταση!

Γιατί ενοχληθήκατε τόσο πολύ από την επίσκεψη του ο κ. Μητσοτάκης τον Ευαγγελισμό;

Γιατί θεωρώ ενοχλητικό και ψευδεπίγραφο αυτό που είπε, ότι οι γιατροί είναι ήρωες! Δυόμισι χιλιάδες απ’ αυτούς τους ήρωες απέλυσε ο συνάδελφός του όταν ήταν στην κυβέρνηση. Και ο κύριος Μητσοτάκης είχε περάσει τη λογική της αξιολόγησης που έλεγε ότι κάθε χρόνο πρέπει να φεύγει από το δημόσιο το 10% με 15% των εργαζομένων, αξίζουν, δεν αξίζουν. Ηταν συμμέτοχος σε μια κυβέρνηση που απέλυσε κόσμο. Και μάλιστα δημαγωγεί σε μια εποχή που γίνονται φανερές προσπάθειες. Σε μια χρονιά που εκτός των άλλων νομοθετήσαμε για τη δωρεάν νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων!

Πολλοί σας αποκαλούν «μουτζαχεντίν» της Βουλής ή και «αναρχικό». Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;

Αριστερό.

Ναι, αλλά κατηγορούν την Αριστερά ότι παρεξέκλινε της πορείας της και ενέδωσε σε αντιλαϊκά μέτρα.

Η πραγματικότητα διαψεύδει. Υπογράψαμε έναν συμβιβασμό τον Ιούλιο του 2015, γιατί διαφορετικά θα επικρατούσε χάος στη χώρα. Δεσμευτήκαμε όμως, και το κάναμε πράξη, ότι εκτός από τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε θα πάρουμε και μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Θα κάνουμε αναδιανομή των βαρών προς αυτούς που μπορούν να πληρώσουν ανακουφίζοντας τα ασθενέστερα στρώματα.

Παρ’ όλα αυτά, γράφεται συνεχώς ότι τα χρέη των φορολογουμένων αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ και ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τόσο υψηλούς φόρους.

Τότε πώς έχεις υπεραπόδοση εσόδων και πιάνεις τον στόχο του πλεονάσματος και μοιράζεις αυτή τη 13η σύνταξη;

Για τη 13η σύνταξη σας κατηγορούν ότι ήταν επικοινωνιακή ορολογία της κυβέρνησης.

Εμείς κατορθώσαμε και τη δώσαμε. Δόθηκαν 630 εκατομμύρια ευρώ από την υπεραπόδοση των εσόδων. Δεσμευτήκαμε σε ένα πλεόνασμα που το πιάσαμε. Για να έχουμε υπεραπόδοση, κάποιοι πλήρωσαν. Προβλέψαμε μάλιστα στον προϋπολογισμό του χρόνου, παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε από τους θεσμούς, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια ευρώ. Στηρίζουμε τους αδύναμους όσο μπορούμε και όσο μας επιτρέπουν οι γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες.

Κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής που ασκεί ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν σε βαλκανικές χώρες. 

Υπάρχει υπερφορολόγηση, το ξέρουμε, αλλά πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Οι επενδύσεις έρχονται όταν υπάρχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον, ορατή προοπτική διεξόδου από την κρίση. Διότι όταν η χώρα κινδυνεύει από πτώχευση, όπως κινδύνευε, δεν έχεις πολλές επιλογές. Δεν φεύγουν οι επιχειρήσεις στη Βουλγαρία. Λογαριασμό ανοίγουν εκεί προκειμένου να μπορούν να διακινούν χρήματα και να ξεπερνούν τα capital controls. Αυτά περί μεταφοράς είναι μπούρδες. Δεν μεταφέρουν την έδρα, υποκαταστήματα ανοίγουν.

Θα έχετε ακούσει ότι κάποιοι επιμένουν πως θα λειτουργούσε καλύτερα μια οικουμενική κυβέρνηση.

Η έννοια της οικουμενικής είναι η εκ του παραθύρου προσπάθεια να ξαναμπούν στο παιχνίδι και το φαγοπότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρίσκεται. Κάποιοι έκαναν σκάνδαλα. Αυτά τα σκάνδαλα είναι κομμάτι της κρατούσας οικονομικής τάξης της χώρας. Ενα κομμάτι του πολιτικού δυναμικού έβγαλε πολλά λεφτά και αυτό το τρίγωνο που λέμε, τράπεζες και ΜΜΕ, ουσιαστικά κυβερνούσε τη χώρα, αλλά τώρα δεν κυβερνά. Χάνουν εκατό οικογένειες που απομυζούσαν τον κρατικό κορβανά και θέλουν να μας ρίξουν.

Τότε, γιατί εμφανίζονται μειωμένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις;

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τα δύο τελευταία χρόνια και σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις έπεσαν έξω. Εμείς θα κριθούμε το 2019, όταν θα έχουμε βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και τα προγράμματα. Οταν θα έχει γυρίσει το παιχνίδι ανάπτυξης στη χώρα.

Σας χρεώνουν ότι εσείς κόβετε τις συντάξεις, ξεχνώντας ότι οι συντάξεις κόπηκαν από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά και μάλιστα λένε ότι υπάρχει κίνδυνος για νέες περικοπές το 2018. 

Αυτά τα λένε τα ΜΜΕ που τους κόπηκε η επιχορήγηση. Πρέπει να απολογούμαι εγώ ότι δεν είμαι ελέφαντας; Και αν το τραβήξουν οι Γερμανοί, θα το τραβήξουμε κι εμείς. Νομίζω ότι το έχουμε ξεκαθαρίσει και θεωρούμε ότι υπάρχουν φωνές και χώρες στην Ευρώπη που δεν είναι διατεθειμένες να υποκύψουν!

Τι σημαίνει για σας το αξίωμα;

Η βασική μου ιδιότητα είναι χειρουργός εντατικολόγος και εργαζόμουν μέχρι την ημέρα της υπουργοποίησής μου. Τα αξιώματα έρχονται και παρέρχονται. Με τη στάση σου πρέπει να δίνεις αξία στο αξίωμα και όχι να παίρνεις αξία απ’ αυτό.

Είστε και πατριώτης;

Η Αριστερά ήταν και θα είναι πάντα πατριωτική. Αγαπάμε την πατρίδα μας αλλά δεν θεωρούμε ότι το έθνος μας υπερτερεί των άλλων.

Γνωρίζοντας τις ελλείψεις αποφασίσατε να κάνετε προσλήψεις προσωπικού. Σας επέκριναν και γι’ αυτό.

Αφού οι ίδιοι κύκλοι ασκούν την κριτική. Από πέρσι μέχρι φέτος το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί με 300 ανθρώπους προσωπικό, άλλες 3.000 είναι στον δρόμο να αναλάβουν, ενώ με τις δωδεκάμηνες συμβάσεις τον Δεκέμβριο προκηρύχθηκαν 4.000 θέσεις και ήδη βγήκαν τα αποτελέσματα. Το 2017 προκηρύσσονται άλλες 660 και 100 του ΕΚΑΒ. Προφανώς πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα. Εκείνοι έδιωξαν κόσμο και δεν τον αντικατέστησαν με άλλον. Απλώς τώρα έχουμε καλύτερη παροχή υγείας και οι πάροχοι πληρώνονται στους τρεις μήνες και όχι στους επτά. Πληρώνονται όλοι στην ώρα τους και γίνεται έλεγχος της πραγματικής δαπάνης.

Πώς θα σας φαινόταν εάν ο επόμενος πρωθυπουργός ήταν συμπατριώτης σας, Χανιώτης για την ακρίβεια;

Συμπατριώτης μου είναι ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά δεν εκτιμώ ότι θα έρθει στην εξουσία. Διότι ο λαός έχει και μνήμη και κρίση. Θυμάται τη θητεία του στο πόστο του υπουργού Εσωτερικών και τα σκληρά μέτρα μνημονιακής κοπής που πρότεινε και εφάρμοσε. Για να χαλαρώσετε από την ένταση καταφεύγετε ακόμη στο αγαπημένο σας χόμπι, το ψαροντούφεκο;

Οπωσδήποτε. Και πάντα στα βαθιά νερά. Οπως λέει και η μαντινάδα, «ένας παλιός, καλός ψαράς μου ’μαθε να ψαρεύω και μέσα στα ρηχά νερά ψάρια να μη γυρεύω»!

Documento Newsletter