Τα μέλη της τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας και συγκεκριμένα ο Παύλος και ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ φέρονται να έχουν επιλέξει το επίθετο «De Grecia» προκειμένου να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Action24.
Συγκεκριμένα, έως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ο Παύλος και ο Νικόλαος αναμένεται να κάνουν αίτημα για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, κάνοντας χρήση του νόμου Βενιζέλου, δηλαδή να αποδεχτούν όλα όσα προϋποθέτει για την απόκτησή της. Η διαδικασία σε ό,τι αφορά αρχικά την αίτηση αναμένεται να έχει ξεκινήσει έως και την Παρασκευή.
Δείτε επίσης: Παύλος Γλύξμπουργκ: Πάει στο ληξιαρχείο για την ελληνική ιθαγένεια – «Πρέπει να διαλέξει επώνυμο», λέει ο Βορίδης
Το «De Grecia» είναι ισπανική μετάφραση της λέξης «της Ελλάδας».
Tο De Grecia, το χρησιμοποιούν ήδη σε διπλωματικά έγγραφα και είναι αναγεγραμμένο στα διπλωματικά διαβατήρια της Δανίας, τα οποία έχουν και στην κατοχή τους, τα δύο μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ ετοιμάζονται, λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να καταθέσουν την Παρασκευή, στο Ληξιαρχείο Αθηνών αίτηση για ελληνική ιθαγένεια.
«Πρέπει να διαλέξει επώνυμο», λέει ο Βορίδης
Απάντηση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παραχωρήσει την ελληνική ιθαγένεια σε μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας έδωσε ο Μάκης Βορίδης, τη στιγμή που ο Παύλος Γλύξμπουργκ φαίνεται ότι θα προσέλθει στο ληξιαρχείο Αθηνών μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να υποβάλει αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Ο υπουργός Επικρατείας είπε στο Action24 ότι «εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από το πλαίσιο που υπάρχει τώρα και ρυθμίζει τα ζητήματα. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Βενιζέλου που ισχύει από το 1994. Δεν υπάρχει κάτι που τους αποτρέπει να το κάνουν».
Παράλληλα, μίλησε και για το επίθετο με το οποίο ο Παύλος ή όποιο άλλο μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας θα πρέπει να κάνει αίτηση, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όλοι οι άνθρωποι το επώνυμό τους, κατά νόμο το επώνυμο είναι στοιχείο της προσωπικότητας. Έχει δυνατότητα κατά νόμο να επιλέξει το επώνυμό του», ενώ πρόσθεσε ότι «το μόνο θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι είναι δύο “βασιλικές” οικογένειες οι οποίες δεν έχουν επώνυμο, οι άλλες έχουν. Π.χ. στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Στις περισσότερες βασιλικές οικογένειες έχουν επώνυμο. Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει. Επομένως, από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση, υπάρχει ένα ζήτημα ταυτοποίησής τους. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλοι, δεν μπορεί να είναι ένας. Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας. Εδώ, εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Άρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό, η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτοπροσωποίησης του ατόμου».
«Δεν το γνωρίζω, δεν νομίζω να έχει κάποια βάση»,
Πριν περίπου ένα μήνα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (14/11) σε ερώτηση του documentonews.gr, για το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο ο Παύλος Γλύξμπουργκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι «δεν το γνωρίζω αυτό, ειδικά το δεύτερο, δεν το έχω διαβάσει καν, και δεν νομίζω να έχει κάποια βάση, ούτε υπάρχει κάποιο πρόθεση από τον άνθρωπο. Ούτε υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια διαδικασία. Τώρα ως προς το πρώτο (κτήση ιθαγένειας), ακολουθούνται οι κανόνες οι γενικοί για κάθε έναν που υποβάλλει τέτοιο αίτημα. Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, προχωράει η διαδικασία, αλλά επειδή είναι μία ειδική περίπτωση, καλύτερα είναι να μην απαντήσω κάτι γιατί δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης».
Διαβάστε επίσης
Μετρό Θεσσαλονίκης: Εισαγγελική έρευνα μετά τη βλάβη και τους επιβάτες στις σήραγγες
Αντίποινα προαναγγέλλει η Μόσχα μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στο ουκρανικό
Καρφιά Κεφαλογιάννη σε Γεωργιάδη: «Εάν έλειπαν στρατιωτικοί γιατροί το ΕΣΥ θα είχε καταρρεύσει»