Μέσα στην κρίση πολλοί συμπολίτες μας μέσω του Airbnb βρήκαν έναν τρόπο να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού το φαινόμενο γιγαντώθηκε και πλέον, πέρα από τους ιδιοκτήτες μεμονωμένων κατοικιών, στο παιχνίδι έχουν μπει και εταιρείες εκμετάλλευσης διαμερισμάτων αγοράζοντας για τον σκοπό αυτό ολόκληρες πολυκατοικίες.
Αν σε αυτό προστεθεί το θολό φορολογικό καθεστώς, η χωρίς κανόνες λειτουργία και η ραγδαία αύξηση των ενοικίων, η συγκεκριμένη «δραστηριότητα» είναι βέβαιο πως αρχίζει να γίνεται πρόβλημα για την Αθήνα. Γειτονιές, όπως για παράδειγμα το Κουκάκι, χάνουν τον χαρακτήρα τους, η ανάπτυξη των περιοχών της πόλης γίνεται ανισόρροπα, οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν Αθηναίους αποχωρούν και ο ανταγωνισμός μεταξύ ενός μεμονωμένου ιδιοκτήτη και μιας εταιρείας Airbnb είναι στα όρια του αθέμιτου.
Το τελευταίο διάστημα συνειδητοποιούμε όλοι μας πλέον ότι το Airbnb δεν είναι μάννα εξ ουρανού και ότι η χωρίς όρια «επιδρομή» του μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλο αυτό θυμίζει λίγο τη «φούσκα» του χρηματιστηρίου.
Τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε. Πρώτα από όλα οφείλουμε να βάλουμε κανόνες οι οποίοι θα τηρηθούν. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι δεν θα αλλοιώσουμε τις γειτονιές της Αθήνας, δεν θα γίνουν δηλαδή τουριστικά γκέτο. Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ότι όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου βάζουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η δραστηριότητα. Για παράδειγμα, το Αμστερνταμ μειώνει τον αριθμό διανυκτερεύσεων σε ένα ακίνητο στις 30 μέρες, ενώ και η Μαδρίτη επίσης βλέπουμε ότι αυστηροποιεί πολύ την πολιτική της.
Θα κάνουμε τεράστιο λάθος εάν αφήσουμε αυτή την κατάσταση ανεξέλεγκτη και βρεθούμε στο τέλος να μην μπορούμε να αναδείξουμε όλα τα ωραία που έχει η Αθήνα. Γιατί πόλη πραγματικά φιλική για τον επισκέπτη είναι η πόλη που σέβεται πρωτίστως τους κατοίκους της.
* Ο Παύλος Γερουλάνος είναι πρώην υπουργός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων (Αθήνα Είσαι Εσύ)