Παυλόπουλος: Αναφορές σε γερμανικές αποζημιώσεις και στις θυσίες για να παραμείνουμε στην Ευρώπη

Παυλόπουλος: Αναφορές σε γερμανικές αποζημιώσεις και στις θυσίες για να παραμείνουμε στην Ευρώπη

Δύο σημαντικές αναφορές, πέραν των ιστορικών στοιχείων για την Κρήτη και την περιοχή των Ανωγείων, έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Ανωγείων.

Η πρώτη αφορούσε τις γερμανικές αποζημιώσεις οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικών επιδιώξιμες:

«Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί, επιπροσθέτως, να επαναλάβω την πάγια άποψή μου για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Είναι αυτονόητη θέση για να μην σβήσουν οι μνήμες. Το έχω τονίσει πάντοτε: Την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση. Αυτό το δικαίωμά μας, της προσφυγής στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, δεν μπορεί να μας το στερήσει κανένας».

Η δεύτερη αναφορά του κυρίου Παυλόπουλου ήταν στις θυσίες των Ελλήνων ώστε να παραμείνουν στην Ευρώπη «για λάθη που δεν ήταν δικά τους», ενώ επεσήμανε την προεκλογική αναφορά της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία ανγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων:

«Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί χθες η καγκελάριος Μέρκελ ξεκινώντας την προεκλογική της εκστρατεία από το Ντόρμοντ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη πρέπει να τιμά τον αγώνα και τις θυσίες των Ελλήνων για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες με πολλές θυσίες, για λάθη που δεν ήταν δικά τους, πάλεψαν για να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Αυτά που επεσήμανε χθες η καγκελάριος αποτελούν μια αναγνώριση των αγώνων των Ελλήνων. Θέλω όμως να επισημάνω ότι αποτελούν και αναγνώριση ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με όρους θεσμικούς στην ολοκλήρωσή της. Δεν υποτιμούμε την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης, πρέπει όμως να προχωρήσει και στην θεσμική της ολοκλήρωση με σημαία τις αξίες της Ελευθερίας, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».

Documento Newsletter