Πάβολ Σζλάι-RSF: Το Documento βοηθάει στον πλουραλισμό του Τύπου στην Ελλάδα (Video)

Την εμπιστοσύνη του στο Documento εξέφρασε και δημοσίως ο υπεύθυνος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ΒαλκάνιαΠάβολ Σζλάι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του μεγάλου δημοσιογραφικού συνεδρίου που διοργάνωσε το ίδρυμα iMEdD.

Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου συνεδρίου που συγκέντρωσε την προσοχή του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας ανοίγοντας τη βεντάλια των κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, ο εκπρόσωπος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα βρέθηκε ανάμεσα σε εξαιρετικούς δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, μιλώντας σε ένα πάνελ με θέμα την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και τη Βιωσιμότητα του Τύπου.

Όπως ήταν φυσικό, ο Πάβολ Σζλάι συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, τόσο λόγω της πολύ χαμηλής κατάταξης που έδωσε στην Ελλάδα η RSF το 2022 (θέση 108), αλλά και εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ο Σζλάι βρισκόταν στην Ελλάδα με σκοπό να συναντήσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.

Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης που διεξήχθη την Κυριακή το βράδυ, και αμέσως μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, τον λόγο έλαβε ο δημοσιογράφος του Documento και αρχισυντάκτης του koutipandoras.gr, Αντώνης Ρηγόπουλος, προκειμένου να θέσει το ερώτημά του.

«Γυρίζοντας στον Πάβολ, πρώτον να σε ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της ομάδας του Documento, για όλη τη βοήθεια που μας έχετε προσφέρει μέσω των RSF κατά τα τρία τελευταία χρόνια που έχουμε βρεθεί υπό πίεση, όπως ξέρεις. Θα συγκρατηθώ και δε θα σε ρωτήσω σε ποια θέση θα βρεθεί η Ελλάδα του χρόνου, αν και σίγουρα είναι ένα ερώτημα που υπάρχει στο μυαλό πολλών σε αυτή την αίθουσα. Θέλω όμως να μας εξηγήσεις πώς γίνεται μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ, μπορεί να διαγωνίζεται σε όρους ελευθερίας του Τύπου με χώρες όπου οι συνάδελφοί μας, βιώνουν απίστευτες πιέσεις, φόβο για τις ζωές τους ή και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να κάνουν τη δουλειά τους. Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με όρους ελευθερίας του Τύπου;», ρώτησε στα αγγλικά ο δημοσιογράφος του Documento, για να λάβει την απάντηση του στελέχους των RSF:

«Σ’ ευχαριστώ Τόνυ για τις ευχαριστίες που μας απηύθυνες. Πραγματικά, πιστεύουμε ότι το δικό σας μέσο παίζει σημαντικό ρόλο στον πλουραλισμό του χώρου των ΜΜΕ στην Ελλάδα.Πολύ σύντομα: Όχι, δε θα σου απαντήσω σε ποια θέση θα βρεθεί η Ελλάδα, δεν ξέρω άλλωστε, και θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση, από άλλους παράγοντες, αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες της κατάταξης. Γιατί η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ; Σήμερα η Ελλάδα συγκεντρώνει όλα τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου που υπάρχουν στην Ευρώπη με διαφορετικούς συνδυασμούς. Υπάρχει μόνο μια χώρα όπου πρόσφατα έγινε δολοφονία δημοσιογράφου, δημοσιογράφοι είναι υπό παρακολούθηση, υπάρχουν πολλές υποθέσεις SLAPPs, αστυνομική βία, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν το προσφυγικό, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημόσιων ΜΜΕ, και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτή τη μακριά λίστα. Υπάρχει μόνο μία χώρα στην κατάταξη του 2022 που συγκεντρώνει όλα αυτά τα προβλήματα

»Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, αλλά γι’ αυτό είναι και τόσο σοκαριστικό που όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν εκεί, και γι’ αυτό ζητάμε από τις αρχές να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Γιατί προφανώς υπάρχουν χώρες που κάνουν ακόμη χειρότερα στον κόσμο, και χρειαζόμαστε η Ελλάδα να γίνει παράδειγμα ως μια ευρωπαϊκή χώρα. Βεβαίως, απέχουμε πολύ από αυτό, αλλά αυτός είναι ο στόχος», τόνισε ο Σζλάι.

YouTube video player

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων παρέμεινε γύρω από το ίδιο θέμα, με αποτέλεσμα ο κ. Σζλάι να δεχτεί άλλες δύο ερωτήσεις.

Από την πλευρά του δημοσιογράφος Θοδωρης  Χονδρόγιαννος από τους Reporters United, ρώτησε τον Πάβολ Σζλάι τι αναμένει από τη συνάντηση που θα είχε με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

«Είμαστε μια οργάνωση που δεν έχει ούτε όπλα ούτε χρήματα για να προσφέρουμε σε κάποιον για να κάνει ό,τι του πούμε. Δεν έχουμε ισχύ. Έχουμε μόνο επιχειρήματα. Μπορούμε να κατονομάσουμε και να καταγγείλουμε και μετά έχουμε προτάσεις. Πιστεύουμε λοιπόν στον διάλογο, και γι’ αυτό ζήτησα από τον κ. Οικονόμου μια συνάντηση όπου θα του παρουσιάσω τις προτάσεις μας για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου που αφορά τις παρακολουθήσεις, το οποίο τώρα είναι γεμάτο κενά. Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για διάλογο. Μάθαμε ότι η κυβέρνηση ερευνά το ενδεχόμενο να κάνει πίσω στο θέμα του νόμου για τα fake news. Το ακούσαμε τουλάχιστον δύο φορές. Είναι σημαντικό και πρέπει να κάνουμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δικές της δεσμεύσεις. Ο νόμος για τα fake news ήταν σοβαρό θέμα που επηρέασε και την κατάταξη της χώρας», απάντησε στον Θοδωρή Χονδρόγιαννο ο Πάβολ Σζλάι.

Ιδιαίτερα χειροκροτήματα, έλαβε από την αίθουσα ο Σζλάι όταν απαντώντας σε μία ακόμη ερώτηση, αυτή τη φορά από έναν φοιτητή Πολιτικής Επιστήμης, έσπευσε να σπάσει την προκατάληψη που καλλιέργησε η κυβέρνηση, σε σχέση με το… «παράδοξο» να βρίσκεται η Ελλάδα πίσω από αφρικανικές χώρες στην κατάταξη ελευθερίας του Τύπου.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την ιδέα ότι αφρικανικές χώρες δεν μπορούν να τα πηγαίνουν καλύτερα από ευρωπαϊκές στην ελευθερία του Τύπου. Σε σχέση με το Τσαντ, κανένας δημοσιογράφος δε δολοφονήθηκε στο Τσαντ το 2021. Υπάρχουν άλλα θέματα που φέρνουν το Τσαντ κοντά στη θέση της Ελλάδας. Στην Ουγγαρία, κανένας δημοσιογράφος δε σκοτώθηκε το 2021. Μάλιστα στην Ουγγαρία οι δημοσιογράφοι σπανίως δέχονται βία ή παράνομες συλλήψεις, πράγμα που είναι συχνό πρόβλημα στην Ελλάδα. Ναι, είναι σημαντικό να συγκρίνουμε την Ελλάδα με χώρες σε όλο τον κόσμο, και ακόμη σημαντικότερο να τη συγκρίνουμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να «σπάσουν το θερμόμετρο αντί να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή», ήταν η απάντηση του Πάβολ Σζλάι.

Πηγή: koutipandoras.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεν Ροθ (Human Rights Watch): «Το Documento αξίζει βραβεία, όχι δίωξη» (Video)

Κεν Ροθ (Human Rights Watch): «Κατάφωρα ψέματα ότι δεν υπάρχουν pushbacks»