Πάβολ Σαλάι – Επικεφαλής του γραφείου ΕΕ και Βαλκανίων των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: «Υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου»

Πάβολ Σαλάι – Επικεφαλής του γραφείου ΕΕ και Βαλκανίων των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: «Υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου»

Κόλαφος κατά της κυβέρνησης είναι η εκτενής δήλωση που παραχωρεί αποκλειστικά στο Documento ο επικεφαλής του γραφείου ΕΕ και Βαλκανίων των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) Πάβολ Σαλάι σχετικά µε το απαράδεκτο νοµοσχέδιο που εισάγει µια νέα επιτροπή λογοκρισίας, η οποία θα ορίζεται απευθείας από την κυβέρνηση και θα έχει εξουσίες ακόµη και επί της χρηµατοδότησης των… παραβατικών ΜΜΕ. Στη δήλωσή του τονίζει ότι το νοµοσχέδιο «δεν αποτελεί παράδειγµα λύσης» σχετικά µε τα κριτήρια χρηµατοδότησης από κρατική διαφήµιση αλλά αντιθέτως είναι «µέρος του προβλήµατος». «Οποιοδήποτε σύστηµα λαµβάνει αποφάσεις σχετικά µε τη δεοντολογία των µέσων ενηµέρωσης εξαρτώµενο από ένα όργανο που ορίζεται από την κυβέρνηση είναι ευάλωτο σε πολιτική κακοποίηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της διεθνούς δηµοσιογραφικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα ζητά ουσιαστικά από την κυβέρνηση να αποσύρει το νοµοσχέδιο.

Ολόκληρη η δήλωση του Πάβολ Σαλάι

Η άδικη και αδιαφανής απόδοση της κρατικής διαφήµισης και των επικοινωνιακών εκστρατειών στα µέσα ενηµέρωσης, η οποία είχε αποτέλεσµα τη διάκριση των µέσων ενηµέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, είναι ένα σηµαντικό ζήτηµα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. ∆υστυχώς η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για ένα πρόσφατο παράδειγµα τέτοιας πρακτικής –την υπόθεση «λίστα Πέτσα»– δεν οδήγησε στην αποκατάσταση των ζηµιών που προκλήθηκαν και την απόδοση των ευθυνών σε όσους χαράσσουν πολιτική.

Η RSF συνιστά τη διανοµή δηµόσιων πόρων στα µέσα ενηµέρωσης µε βάση διαφανείς διαδικασίες και αντικειµενικά κριτήρια. Πράγµατι, απαιτούµε κάθε αυθεντική πρωτοβουλία να εισάγει ένα τέτοιο σύστηµα σε συνεργασία µε τη δηµοσιογραφική κοινότητα και στο όνοµα της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώµατος στην ενηµέρωση.

Ωστόσο το νοµοσχέδιο που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί παράδειγµα τέτοιας λύσης. Είναι µάλλον µέρος του προβλήµατος. Οποιοδήποτε σύστηµα λαµβάνει αποφάσεις σχετικά µε τη δεοντολογία των µέσων ενηµέρωσης εξαρτώµενο από ένα όργανο που ορίζεται από την κυβέρνηση είναι ευάλωτο σε πολιτική κακοποίηση.

Αυτό είναι ακόµη πιο σηµαντικό όταν συµβαίνει στο πλαίσιο των προσπαθειών των ελληνικών αρχών να υπονοµεύσουν την ελευθερία του Τύπου, όπως µε την ψήφιση του νόµου κατά των ψεύτικων ειδήσεων και ενδεχοµένως της αυθαίρετης παρακολούθησης. Επιπλέον, η ελληνική επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις στα µέσα ενηµέρωσης µε δυσανάλογο τρόπο: αποκλείοντας τα µέσα ενηµέρωσης από µητρώο µέσων και από την πρόσβαση σε δηµόσια διαφήµιση για δύο χρόνια χωρίς επαρκείς δυνατότητες αποκατάστασης.

Το τρέχον ελληνικό νοµοσχέδιο δεν είναι ο τρόπος για να κερδηθεί ξανά η εµπιστοσύνη των δηµοσιογράφων και των µέσων ενηµέρωσης που υφίστανται µεγάλη πίεση σε αυτή την τελευταία χώρα της ΕΕ, σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο ∆είκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF! Αντίθετα, συνιστούµε τη χρήση ενός διεθνούς προτύπου αυτορρύθµισης επαγγελµατικών δηµοσιογραφικών προτύπων και δεοντολογίας. Ενα τέτοιο πρότυπο είναι το Journalism Trust Initiative που ξεκίνησε από την RSF και αναπτύχθηκε σε συνεργασία µε µέσα ενηµέρωσης παγκοσµίως. Το JTI είναι ένα πρότυπο ISO το οποίο είναι εντελώς ανεξάρτητο, καθοδηγούµενο από το επάγγελµα και ήδη ενσωµατωµένο στην ευρωπαϊκή νοµοθεσία.

Αποθαρρύνουµε την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει την ψήφιση του προτεινόµενου νοµοσχεδίου. Αντίθετα θα πρέπει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις µε ένα ευρύ φάσµα ενδιαφεροµένων στα µέσα ενηµέρωσης για τη δηµιουργία ενός συστήµατος διανοµής δηµόσιας διαφήµισης εµπνευσµένου από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και εντός του πλαισίου της πολιτικής της ΕΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter