Πάβελ Ντούροφ: Στο στόχαστρο το Telegram και ο ιδρυτής του για «σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών»

Πάβελ Ντούροφ: Στο στόχαστρο το Telegram και ο ιδρυτής του για «σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών»

Η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, του ρωσικής καταγωγής ιδρυτή του Telegram, στο Παρίσι το Σάββατο έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι εισαγγελείς δήλωσαν τη Δευτέρα ότι κρατείται στο πλαίσιο έρευνας για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, ανοίγοντας τη συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας για να περιορίσουν το επιβλαβές περιεχόμενο.

Οι γαλλικές Aρχές ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα, ότι συνέλαβαν τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, επειδή απέτυχε να περιορίσει την παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την κακοποίηση παιδιών στη συγκεκριμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Συγκεκριμένα, οι γαλλικοί ισχυρισμοί είναι ότι η Telegram απέτυχε να καταπολεμήσει τη χρήση της υπηρεσίας για εγκλήματα – συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η έρευνα αφορά εγκλήματα που σχετίζονται με παράνομες συναλλαγές, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, απάτη και άρνηση κοινοποίησης πληροφοριών στις αρχές. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από την OFMIN, μια γαλλική υπηρεσία προστασίας των παιδιών, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ομάδας σε ανάρτησή του στο LinkedIn.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να καθιστούν οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών υπεύθυνους για τις πράξεις των χρηστών τους, και ακόμη πιο σπάνιο να επισυνάπτεται προσωπική ευθύνη. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι αν οι φερόμενες αποτυχίες του Telegram είναι έκτακτες ή αν η κλιμάκωση οφείλεται αντίθετα στις γαλλικές αρχές.

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Telegram δήλωσε ότι ο Durov «δεν είχε τίποτα να κρύψει» και ότι «είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση αυτής της πλατφόρμας».

Ο Πάβελ Ντούροφ, ένας ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος που ζει στο Ντουμπάι, συνελήφθη το Σάββατο (24/8) στο Παρίσι με το που αφίχθη από το Αζερμπαϊτζάν με το ιδιωτικό του τζετ, όπως μετέδωσε το γαλλικό δίκτυο του TF1. Έχει την υπηκοότητα τόσο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όσο και της Γαλλίας, σύμφωνα με την εταιρεία του.

Ποιος στηρίζει την Telegram;

Παρά τη διαφορετική αυτή προσέγγιση στην ασφάλεια, το Telegram έχει από καιρό προσελκύσει κοινότητες που δεν έχουν βρει στέγη σε πιο mainstream πλατφόρμες: οι υποστηρικτές κρυπτονομισμάτων, οι ακτιβιστές κατά του εμβολίου και οι πιστοί του QAnon έχουν μεταναστεύσει στην πλατφόρμα μετά την καταστολή κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook.

Ο Ντούροφ, κάποτε γνωστός ως ο «Ρώσος Μαρκ Ζούκερμπεργκ», έχει μιλήσει για την πίστη του στη σημασία της ελευθερίας του λόγου και άλλοι με παρόμοιες απολυταρχικές απόψεις, όπως ο Έλον Μασκ, έχουν έρθει να τον υπερασπιστούν.

Παραδόξως, η Ρωσία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη σύλληψη. Το κράτος κατέλαβε ουσιαστικά τον έλεγχο της πρώτης του εταιρείας, του κλώνου του Facebook VKontakte, ενώ το Telegram ιδρύθηκε από τον Durov στην εξορία.

Πλέον πιστεύεται ότι εκτός από το ρωσικό του διαβατήριο έχει άλλες τρεις υπηκοότητες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επιτεθεί στη Γαλλία για την κράτηση του διευθύνοντος συμβούλου.

Τι σημαίνει αυτό για άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων;

Κάποιοι έχουν ήδη μιλήσει φοβούμενοι ένα «ψυχρό αποτέλεσμα», με τα στελέχη να αισθάνονται ότι πρέπει να μετριάζουν και να λογοκρίνουν υπερβολικά τις υπηρεσίες τους, ώστε να μην κινδυνεύει η δική τους ασφάλεια κάθε φορά που ταξιδεύουν στις Κάννες για διακοπές.

Η σύλληψη είναι επίσης πιθανό να επιταχύνει την κίνηση για την υιοθέτηση καθολικής κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο, με τους ηγέτες να μην μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για περιεχόμενο που δεν μπορούν να δουν.

Οι λεπτομέρειες της σύλληψης του Durov παραμένουν ασαφείς, ιδίως αν η συμπεριφορά του ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα του κλάδου.

Το 2015, για παράδειγμα, ο ιδρυτής του Telegram απέρριψε ως γνωστόν τις κατηγορίες ότι η πλατφόρμα του αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο για το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζοντας μόνο ότι «η ιδιωτική ζωή είναι πιο σημαντική από το φόβο μας ότι θα συμβούν άσχημα πράγματα, όπως η τρομοκρατία».

Διαβάστε επίσης

Λονδίνο: Πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής (Photos – Videos)

«Η Ελλάδα αφήνει τους πάντες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» – Το Politico «καίει» Μητσοτάκη για Τέμπη, Πύλο, υποκλοπές

Απρόοπτο on air: Χόρευε κρατώντας μπίρα στο χέρι δίπλα σε ρεπόρτερ στο Σύνταγμα (Video)

«Ο,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει» – Ο Παύλος Πολάκης εξηγεί στο Documento τη στάση και τις επόμενες κινήσεις του

Χαλκιδική: Στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ – «Να προχωρήσει σε όλες τις διώξεις» (Video)

Μάχη με τις φλόγες για 5η ημέρα στο Παγγαίο – Στάχτη πάνω από 12.000 στρέμματα (Photos)

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Διώτη: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στην «Κεντροαριστερά» ετούτη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter