Πάτρα: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο – Διασωληνωμένος 20χρονος φοιτητής

Πάτρα: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο – Διασωληνωμένος 20χρονος φοιτητής

Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Πάτρας. Φοιτητής 20 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στον «Άγιο Ανδρέα» και αναμένεται να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σύμφωνα με το tempo24news.

Πρόκειται για το τρίτο κρούσματα μηνιγγίτιδας που εντοπίστηκε σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πρώτο καταγράφηκε στα μέσα Ιανουαρίου σε πρωτοετή φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων Αεροναυπηγών.

Το δεύτερο εντοπίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού αισθάνθηκε αδιαθεσία και στη συνέχεια διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ.

Μηνιγγίτιδα: Τα αίτια και τα συμπτώματα

Η μηνιγγίτιδα αποτελεί φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό και οι οποίες ονομάζονται μήνιγγες. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες, συνήθως βακτήρια και ιούς.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή. Αντίθετα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μεν πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά και πιο επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της.

Βασικά αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και άλλα. Η μετάδοση της νόσου ποικίλει ανάλογα με το αίτιο.

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας ποικίλουν ανάλογα το περιστατικό, ενώ δεν εμφανίζονται πάντα στο σύνολό τους.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα εμφανίζεται συχνά με αιφνίδιο πυρετό, κεφαλαλγία και δυσκαμψία αυχένα. Παράλληλα, μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμέτους, φωτοφοβία, σύγχυση.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες από την έκθεση (συνήθως μετά από 3-7 ημέρες).

Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφανίζει ηπιότερα συμπτώματα. Στα βρέφη προκαλεί πυρετό, ευερεθιστότητα, ανορεξία, λήθαργο. Οι ενήλικες εμφανίζουν επιπλέον υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία. Τα συμπτώματα στην ιογενή μηνιγγίτιδα συνήθως διαρκούν 7-10 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στην Πάτρα – Φοιτήτρια νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με μηνιγγίτιδα (Video)

Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ από μια… τυρόπιτα 54χρονη γυναίκα – Υπέστη Καρδιακή Ανακοπή

Αποκάλυψη ΟΕΝΓΕ για απογευματινά χειρουργεία: ΜΕΘ επί πληρωμή στο… νέο ΕΣΥ Άδωνη

Documento Newsletter