Διαστάσεις παίρνει το περιστατικό του αιφνίδιου θανάτου του 49χρονου, που «έσβησε» μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου είχε φτάσει για να ζητήσει βοήθεια.
Συγκεκριμένα τη διενέργεια άμεσης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έπειτα από τα αποτέλεσμα της έρευνας που έλαβε από το νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας».
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας ζήτησε τη διενέργεια άμεσης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που πέρα από τις ευθύνες του νοσηλευτικού προσωπικού που επιμελήθηκε του συμβάντος θα αναζητηθούν και τυχόν ευθύνες των διοικητικών οργάνων αναφορικώς με πλημμέλειες τους για το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε τέτοια περιστατικά, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο εφημέρευαν άνω των 70 ιατρών όλων των ειδικοτήτων που μπορούσαν να ελέγξουν το περιστατικό.
«Χάθηκε άνθρωπος που θα μπορούσε να ζει»
«Χάθηκε άνθρωπος που θα μπορούσε να ζει. Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν», είναι το μήνυμα της ΠΟΕΔΗΝ διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου.
Σε ανακοίνωσή της για το τραγικό περιστατικό, η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει σωστή την ΕΔΕ που διέταξε ο κ. Πλεύρης και ζητά να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στο νοσοκομείο, αλλά και στον ιδιώτη γιατρό που φέρεται να εξέτασε νωρίτερα τον 49χρονο, όπως τουλάχιστον αυτός είχε αναφέρει.
«Τα Νοσοκομεία εφημερεύουν-δεν εφημερεύουν οφείλουν να εξετάζουν τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται. Δεν είναι τράπεζες. Εξετάζουν ακόμη και σε ημέρα μη εφημερίας όχι μόνο με βάση την κείμενη νομοθεσία, αλλά και από νοσηλευτική δεοντολογία. Εξάλλου ελάχιστα περιστατικά προσέρχονται σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:
«Γι’ αυτό και το Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη παρότι δεν εφημέρευε είχε καλύψει τα επείγοντα με Νοσηλεύτρια».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΔΕ ΠΟΥ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ.
Τα Νοσοκομεία εφημερεύουν, δεν εφημερεύουν ωφείλουν να εξετάζουν τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται . Δεν είναι τράπεζες. Εξετάζουν ακόμη και σε ημέρα μη εφημερείας όχι μόνο με βάσει τη κείμενη νομοθεσία, αλλά και από νοσηλευτική δεοντολογία. Εξ άλλου ελάχιστα περιστατικά προσέρχονται σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Γι αυτό και το Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη παρ ότι δεν εφημέρευε είχε καλύψει τα επείγοντα με Νοσηλεύτρια.
12. 15 τα μεσάνυκτα έφθασε άνδρας οδηγώντας το αυτοκίνητό του στη πύλη του Νοσοκομείου. Είπε στους θυρωρούς ότι πονάει. Ορθά οι θυρωροί τον οδήγησαν στα Επείγοντα. Η Νοσηλεύτρια βάρδιας από μαρτυρίες συναδέλφων ρώτησε τον ασθενή για τη κατάσταση του.
Ο ασθενής της είπε ότι πονάει στη πλάτη του και ότι πάσχει συχνά από ψύξεις λόγω δουλειάς. Το πρωί της είπε πονούσε και πήγε σε ιδιώτη γιατρό ο οποίος διέγνωσε ψύξη και του χορήγησε φαρμακα. Παρα ταύτα συνέχιζε να πονάει. Γι αυτό και ήρθε μεσάνυκτα στο νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Η νοσηλεύτρια τον παρέπεμψε
στο εφημερεύον νοσοκομείο του ΡΙΟΥ
Δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάλεσε γιατρός να τον εξετάσει.
Ο ασθενής κατέρρευσε λίγο μετά εξω από το νοσοκομείο.
Ο ασθενής έπρεπε να εξετασθεί από γιατρό και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μπορεί να είχε σωθεί. Επίσης θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη της υγείας εαν είχε γίνει σωστή διάγνωση από τον ιδιώτη γιατρό το πρωί πολλές ώρες πριν. Έαν πράγματι είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό όπως είπε στη Νοσηλεύτρια
Γι αυτό παράλληλα με τη σωστή ΕΔΕ που διέταξε ο Υπουργός Υγείας να διεξαχθεί επειγουσα εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στο νοσοκομείο και τον ιδιώτη γιατρό εφ όσον εξέτασε τον ασθενή το πρωί.
Χάθηκε άνθρωπος που θα μπορούσε να ζεί. Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.