Πάτρα: «Δεν ενημέρωσα μόνο το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη Τζωρτζίνα λέει ο γιατρός της – «Να έλεγα “φονιά” τη μάνα της;»

«Παραμένω στη θέση μου και αν τυχόν μου ζητηθεί η θέση μου για ζητήματα, θα καταθέσω ξανά». Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ερωτηθείς για τον αν ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές για όσα γίνονταν, καθώς και για τη στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο κ. Ηλιάδης είπε: «Δεν ενημερώθηκε μόνο το Χαμόγελο του Παιδιού. Έχω εξηγήσει στην κυρία Ανακρίτρια πού ακριβώς έχουμε απευθυνθεί», χωρίς να θελήσει να δώσει κάποια παραπάνω στοιχεία.

Ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη με βάση τον θεσμικό του ρόλο και εξήγησε όλη διαδικασία. Όσον αφορά αυτό που είχε δει στην συμπεριφορά της μητέρας, ο κ. Ηλιάδης έμεινε στην πρώτη του δήλωση όταν βγήκε από το γραφείο της Ανακρίτριας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΔΡΕΑ ΗΛΙΑΔΗ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΣ 15/4/2022

«Να έλεγα “φονιά” τη μάνα της Τζωρτζίνας;»

Ο Ανδρέας Ηλιάδης μίλησε για την υπόθεση και το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1. Ο εντατικολόγος που ήταν από τους γιατρούς που επανέφεραν στη ζωή τη Τζωρτζίνα, μετά την πρώτη ανακοπή, μίλησε για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη, αλλά και για τις κινήσεις που έκανε όταν αντιλήφθηκε πως η συμπεριφορά της οικογένειας, ήθελε διερεύνηση.

Όπως ανέφερε αρχικά, ο ρόλος του ως εντατικολόγος είναι συγκεκριμένος, με πολύ αυστηρό πρωτόκολλο. Έπειτα τόνισε πως ο γιατρός στην εντατική εκτός από τον ασθενή, συνεργάζεται και με την οικογένεια, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν υπήρξε.

Όπως επεσήμανε, είχε δει πως η οικογένεια χρειαζόταν κάποια βοήθεια και τόνισε για τα το αν θα μπορούσαν να σωθούν τα παιδάκια: «Δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να σωθούν, αλλά ξέρω ότι το σύστημα θα έπρεπε να αναγνωρίσει ότι η οικογένεια χρειαζόταν φροντίδα.»

Σχετικά με το αν έκανε καταγγελία, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με δύο θανάτους, φανταστείτε να έκανα καταγγελία για ανθρωποκτονία. Η μήνυση θα ήταν το λιγότερο. Θα έβγαινα να πω για μία μάνα που είχε δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις από το κράτος, θα την έλεγα φονιά.»

Και συνεχίζει: “Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι οι κινήσεις που έκανα ήταν σωστές. Βάλτε τα πράγματα κάτω και πείτε μου αν εσεις αν θα λέγατε δολοφόνο μία μητέρα που έκλαιγε στην εντατική για το παιδί της που έπαθε καρδιακή προσβολή.”

Όσον αφορά για το αν αισθάνεται ικανοποίηση που η Ρούλα Πισπιρίγκου, βρίσκεται στη φυλακή αναφέρει: “Είμαι πολύ στεναχωρημένος, γιατί εμεις στην εντατική θέλουμε να σώζουμε ζωές.”

Κατάθεση “φωτιά”  για την τροπονίνη

Μέρες μετά από την παρουσία του στην Ευελπίδων, ο εντατικολόγος – διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέας Ηλιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» από νομικούς κύκλους, μεταξύ των αναφορών του σε περίεργες συμπεριφορές των γονέων της ασθενούς, που άλλωστε μετέφερε τότε στο «Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά παρά την προτροπή του όχι στην Εισαγγελική Αρχή, επέμεινε στο «κομβικό στοιχείο».

Ο κ. Ηλιάδης φαίνεται να υποστήριξε την προσωπική του θέση – ως επιστήμονας – για το εύρημα του ενζύμου «τροπονίνη» στις εξετάσεις της μικρής και το οποίο ενδεχομένως να μπορεί να «φωτίσει» κάτι ιδιαίτερο στη δικαστική υπόθεση, πιθανής εγκληματικής πράξης.

Πρόκειται για το στοιχείο που έκανε εντύπωση και στην οικογένεια της κατηγορουμένης, όταν προ ημερών ζήτησε και πήρε από το ΠΓΝΠ τον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας, για να δει την ένδειξη της «τροπονίνης» – ουσία της καρδιάς – αντί για 10 να εμφανίζεται στο… 485!

Ο κ. Ηλιάδης, στην κατάθεσή του, αφού ανέφερε πως το στοιχείο της «τροπονίνης» ήταν πράγματι μόνο για μια μέρα και έπεσε την επομένη, εξήγησε πως μια τιμή που πέφτει σχεδόν αμέσως είναι ένας παράγοντας που έχει αρθεί.

Επί της ουσίας, όμως, κατέθεσε ότι το εύρημα δεν προήλθε από την ίδια την καρδιά, αλλά ενδεχομένως από… εξωγενή παράγοντα και ανάφερε ως δηκτικό παράδειγμα, ότι πρώτα και κύρια ένα στοιχείο που δυσπραγεί την καρδιά είναι το οξυγόνο. Ως ένζυμο, δε, αποκλειστικό της καρδιάς, δεν επιτρέπει να παραληφθεί ή να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι και αποτέλεσμα ενεργοποίησης του βηματοδότη που είχε το παιδί.

Το «κομβικό» στοιχείο της «τροπονίνης» ο κ. Ηλιάδης, όχι μόνο το χαρακτήρισε θέμα που η απλή Ιατρική δεν μπορεί να λύσει, αλλά ζήτησε να διερευνηθεί από πιο εξειδικευμένους επιστήμονες. Αν αυτοί καταλήξουν πως το εύρημα προήλθε από «χέρι», το οποίο και προκάλεσε την απώλεια οξυγόνου, τότε αυτό θα αφορά πράξη που θα ‘χει γίνει στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας, απ’όπου η εννιάχρονη διακομίσθηκε στο ΠΓΝΠ.