Πάθη διαρκείας στους Αγιους Τόπους

Φόβοι για κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ έπειτα από υποτιθέμενες επιθέσεις Παλαιστινίων από Λίβανο και Συρία

Η τέλεια καταιγίδα φαίνεται ότι πλησιάζει πάνω από το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων φαίνεται να κλιμακώνεται. Ορισμένοι αναλυτές στα διεθνή Μέσα κάνουν λόγο ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας τρίτης Ιντιφάντα. Οι τελευταίοι μήνες είδαν τη βία και την καταστολή του κράτους του Ισραήλ να αυξάνονται κατακόρυφα. Ακόμη και επί της –δήθεν– πιο ήπιας κυβέρνησης του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ και του δεξιού Ναφτάλι Μπένετ ο ισραηλινός στρατός έκανε καθημερινές επιδρομές στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, σε επιχειρήσεις κατά της «τρομοκρατίας», στη διάρκεια των οποίων οι απώλειες των αμάχων ήταν σχεδόν δεδομένες. Μόνο στη Δυτική Οχθη, χωρίς να υπολογίζεται η κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, το 2022 σκοτώθηκαν 144 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι που έχουν χαθεί από το 2004 που άρχισαν να καταγράφονται οι απώλειες.

Ο τελευταίος κύκλος συγκρούσεων προκλήθηκε από μια άκρως βίαιη καταδρομική επίθεση του ισραηλινού στρατού στο τέμενος Αλ Ακσα, την ώρα που πληθώρα πιστών μουσουλμάνων προσεύχονταν, όπως δικαιούνται σύμφωνα με συνεννόηση σχετικά με τη χρήση του ναού. Οι ισραηλινές αρχές έπρεπε να περιμένουν ότι μια τέτοια επιδρομή θα είχε απάντηση, όπως και έγινε: δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά στόχων στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για τις επιθέσεις, μια και ο επικεφαλής της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια βρέθηκε στον Λίβανο για συνομιλίες με τη Χεζμπολάχ ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους ενάντια «στον ισραηλινό εχθρό», όπως μετέδωσαν αραβικά Μέσα. Oπως ήταν αναμενόμενο, αφού πρώτα ο περίφημος «σιδερένιος θόλος», η αεράμυνα της χώρας, κατέρριψε τη συντριπτική πλειονότητα των ρουκετών, το Ισραήλ απάντησε στη συνέχεια με εκτόξευση πυραύλων στη Γάζα και στον Λίβανο.

Εκρηκτική κατάσταση

Ο Νετανιάχου –που έχει στην πλάτη του υποθέσεις διαφθοράς– εκδιώχτηκε από την εξουσία από ένα συνασπισμό του οποίου η συγκολλητική ουσία ήταν ακριβώς η εξώθησή του από την πρωθυπουργία. Ο «Μπίμπι», για να επανέλθει, έπρεπε να προσεγγίσει την ακραία Δεξιά των εποίκων, όπως ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, οδηγώντας τα πράγματα στα άκρα. Μάλιστα οι παραπάνω αναφερθέντες ακροδεξιοί φανατικοί Εβραίοι πολιτικοί ηγήθηκαν μιας πορείας εποίκων την περασμένη Δευτέρα στη Δυτική Οχθη ώστε να καταστήσουν σαφές ότι οι εποικισμοί εις βάρος των Παλαιστινίων θα συνεχιστούν.

Παράλληλα οι διαδηλώσεις των Ισραηλινών πολιτών απέναντι στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εναντίον της Δικαιοσύνης που επιχείρησε ο Νετανιάχου ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό θερμόμετρο. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κερδίσει χρόνο ανακοινώνοντας καθυστέρηση στις περαιτέρω αναγνώσεις του νόμου στην Κνεσέτ. Ομως για να διατηρήσει τη θέση του υποσχέθηκε κάτι που μοιάζει με ιδιωτική πολιτοφυλακή στον καταδικασμένο για τρομοκρατία Μπεν Γκβιρ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα τη χρησιμοποιήσει για να κυνηγάει Αραβες.

Εξωτερικοί παράγοντες

Οι διαρροές εγγράφων από το Πεντάγωνο έδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη και ο παραδοσιακός σύμμαχος στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι σκεπτικός απέναντι στο Ισραήλ: σύμφωνα με τη διαρροή, οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι η Μοσάντ ενθάρρυνε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Παράλληλα η συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, υπό την αιγίδα της Κίνας, ρίχνει έξω τον σχεδιασμό του Νετανιάχου στην εξωτερική του πολιτική, της οποίας ένα από τα κεντρικά θέματα είναι η δαιμονοποίηση του Ιράν.