Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων με κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού από 1η Μαϊου αλλά και την κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου.
Ο πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων και οι δεκάδες νεκροί καθημερινά αφήνουν όπως φαίνεται αδιάφορη την κυβέρνηση που βιάζεται να εξαφανίσει την πανδημία με όποιο κόστος, αλλά όχι και τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν τους φόβους τους για ένα νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τουλάχιστον οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν τη μάσκα ενώ σημειώνουν πως αυτή ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση λόγω της τουριστικής περιόδου που ξεκινάει.
Πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο περιέγραψε πως θα κάνουμε φέτος το Πάσχα επισημαίνοντας πως η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται σταδιακά.
«Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με τα ισχύοντα μέτρα, με προσοχή και με μάσκες στους κλειστούς χώρους. Θα βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, θα γιορτάσουμε προσέχοντας τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους. Και αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα θα απομονωθούμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους οικείους μας» ανέφερε ενώ αναφέρθηκε και πάλι στο αφήγημα που ακούγεται καθ’ολη τη διάρκεια της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη περί «ατομικής ευθύνης».
«Τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι σταδιακά και προσεκτικά και οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση. «Ύστερα από δύο χρόνια, υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής πίεσης», τονίζει η κ. Γκάγκα, «όλοι έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε. Οφείλουμε όμως να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί, για τον εαυτό μας και για τους αγαπημένους μας, ιδίως αν αυτοί ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα. Ο έλεγχος της πανδημίας βασίζεται από την πρώτη στιγμή στην ατομική ευθύνη – παράλληλα με τη συλλογική και την πολιτική. Χωρίς την συμβολή του καθένα από εμάς, δεν μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση της πανδημίας» είπε μεταξύ άλλων.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τονίζει ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και οι αποφάσεις ακολουθούν τις επιστημονικές εισηγήσεις. Σχετικά με την εμφάνιση νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2 η κ. Γκάγκα αναφέρει ότι «η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε ως προς το χρόνο εμφάνισης ούτε βέβαια ως προς τη μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα. Παρακολουθούμε την επιδημιολογική εξέλιξη τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ακούμε τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών και προχωρούμε αναλόγως”. Σε ό,τι αφορά το τέλος της πανδημίας, “είναι αδύνατο να γίνουν προβλέψεις», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Παυλάκης: Αν ανοίξουμε με τόσα κρούσματα και έρθει νέο κύμα, δε θα είναι καλή διαφήμιση για τη χώρα
Τις αποφάσεις της κυβέρνησης κλήθηκε να σχολιάσει ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ΣΚΑΙ επισημαίνοντας πως είναι κάθετα αντίθετος στη χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκε χθες, τονίζοντας πως ναι μεν είναι λογικό να θέλουμε να ανοίξει η χώρα εν όψει τουριστικής περιόδου, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει ανεξέλεγκτα.
«Γιατί το υπουργείο έπρεπε να κάνει ανακοινώσεις για το τι θα γίνει σε ένα μήνα; Αυτό μαθηματικά, και το ξέρετε, θα οδηγήσει από σήμερα σε μία χαλάρωση. Η λογική είναι ανοίγουμε τα πάντα για να μη χάσουμε τον τουρισμό, το καταλαβαίνω απόλυτα. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αν ανοίξουμε με τόσα κρούσματα που έχουμε τώρα και αν συνεχίσει η επιδημία το καλοκαίρι και αν έρθει ένα νέο κύμα το καλοκαίρι, δε νομίζω ότι θα είναι καλή διαφήμιση για τη χώρα», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα το καλοκαίρι, απάντησε: «Πάντα υπάρχει πιθανότητα, πέρυσι να σας υπενθυμίσω ότι η Δέλτα άρχισε το καλοκαίρι, και το πληρώσαμε όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα».
Διερωτήθηκε ακόμα τι θα γίνει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική λήψη προληπτικών μέτρων, πέρα από την ατομική ευθύνη, σχολιάζοντας: “γιατί το έχουμε το κράτος τότε; Να μου πει και να μη σκοτώνω κανέναν και να μην κλέβω κανέναν και να τελειώνουμε, να διώξουμε και την αστυνομία. Το κράτος το έχουμε γιατί υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλοί που δεν θα κάνουν αυτά που πρέπει. Εγώ αν βρεθώ σε ένα αεροπλάνο ή λεωφορείο με κάποιον υπερμεταδότη, δεν θέλω να μολυνθώ. Αυτούς τους ανθρώπους που θα βρουν πιο ασφαλείς χώρες μπορεί να τους χάσουμε. Οπότε πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή. Βεβαίως δεν πρέπει να πεινάσει ο κόσμος, αλλά τα τεστ γιατί τα καταργούν; Γιατί καταργήθηκαν όλες οι ομάδες που κάνουν τεστ στα αεροδρόμια; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Το ίδιο που συμβαίνει με την κατάργηση των τεστ στο σχολείο. Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση ήθελε να γίνονται πολλά τεστ, και καλά έκανε, για να ξέρουμε πού είμαστε. Τώρα που στήσαμε όλο το σύστημα και ξέρουμε πού είμαστε, γιατί το αποδομούμε;”
Ξεκαθάρισε πως “χωρίς τεστ ειμαστε τελείως τυφλοί, δεν ξέρουμε ούτε τι υπάρχει στην Ελλάδα, ούτε τι θα έρθει, ούτε τι καινούργιο θα μας βρει για το επόμενο κύμα που είναι μαθηματικά βέβαιο, ακόμα και το καλοκαίρι.