Λίγες ημέρες μένουν για μπούμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα και οι ετοιμασίες για το αναστάσιμο τραπέζι έχουν ξεκινήσει.
Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των ημερών είναι το πασχαλινό τσουρέκι. Το έθιμο θέλει ο νονός μαζί με τη λαμπάδα και τον μπουναμά να προσφέρει στο βαφτιστήρι του και ένα τσουρέκι με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο του.
Παρακάτω θα δούμε βήμα βήμα πώς να φτιάξετε το πιο νόστιμο τσουρέκι.
Βασικά συστατικά –μεταξύ άλλων- είναι η υπομονή γιατί αν θέλουμε να πετύχουμε τις πολυπόθητες λαχταριστές ίνες στο τσουρέκι μας πρέπει να σηκώσουμε μανίκια και να ζυμώσουμε έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η γλουτένη των άλευρων και να μας δώσει το μαστιχωτό αποτέλεσμα που τόσο επιθυμούμε.
Υλικά
- 60 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη, ή 30 γρ. ξερή
- 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
- 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μια πρέζα αλάτι
- Μια πρέζα μαστίχα (κατά προτίμηση κοπανισμένη για να αναδυθούν όλα τα αρώματά της)
- Μια πρέζα μαχλέπι
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας
- 4 – 5 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- 400 γρ ζάχαρη
- Ξύσμα λεμονιού
Για το στόλισμα
- Κρόκους από δύο αυγά για να αλείψουμε τη ζύμη μας
- Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
- Ένα κόκκινο αυγό (προαιρετικά)
Προετοιμασία
- Σε μια μπασίνα διαλύουμε τη μαγιά με 100 ml γάλα.
- Περιμένουμε μέχρι να κάνει «φουσκάλες» το μείγμα.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη αλευριού με το αλάτι, τη κοπανισμένη μαστίχα και το μαχλέπι.
- Αφού λιώσουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο το ανακατεύουμε με τα αυγά, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο γάλα και το ξύσμα λεμονιού.
- Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και αφού ομογενοποιηθούν αρχίζουμε το ζύμωμα είτε με τα χέρια είτε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο.
- Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα χέρια μας και από τα τοιχώματα του σκεύους.
- Στη συνέχεια σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες και μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Η πετσέτα είναι νωπή γιατί χρειαζόμαστε υγρασία για να μη ξεραθεί η ζύμη μας.
- Αφού η ζύμη μας φουσκώσει τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια και μετά το καθένα σε δύο. Συνολικά θα προκύψουν 8 μακρόστενα ζυμαράκια .
- Τα σκεπάζουμε πάλι με μια νωπή πετσέτα μέχρι να διπλασιαστούν.
- Τα πιάνουμε ανά δύο και τα πλέκουμε πλεξούδες, ενώνοντας τις άκρες της καθεμιάς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Ψήνουμε σε μεγάλο ταψί αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους αφού πρώτα τα έχουμε αλείψει με το αυγό για να γυαλίσουν και με το φιλέ αμυγδάλου.
- Τα ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή αποφεύγουμε να ανοίξουμε τον φούρνο γιατί θα πέσει η ζύμη μας και δεν τα ψήνουμε περισσότερη ώρα γιατί θα ξεραθούν.
*Το ζύμωμα δεν πρέπει να γίνεται απότομα ούτε με βιαστικές κινήσεις. Αν επιλέξετε το μίξερ η ταχύτητα να είναι μέτρια.
Διαβάστε επίσης:
«Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Ποιες ημέρες και ώρες θα προβληθεί φέτος
Ο καιρός μέρα προς μέρα τη Μεγάλη Εβδομάδα – Τα δεδομένα για την Κυριακή του Πάσχα (Video)
Δώρο Πάσχα 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του – Πώς το υπολογίζετε