Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που αναβιώνει την Μεγάλη Πέμπτη είναι το βάψιμο των αυγών.
Σύμφωνα με την παράδοση το κόκκινο χρώμα τους εκτός από τα πάθη συμβολίζει και την αναγέννηση της Άνοιξης.
Μπορεί το βάψιμο να φαίνεται απλό έχει όμως και αυτό τα μυστικά του για να μην σπάσουν τα αυγά κατά τη διαδικασία βρασίματος και για να έχουν ένα τέλειο χρώμα.
Διαβάστε επίσης:
Βράσιμο των αυγών: Πάσχα 2025: Τα μαστιχωτά τσουρέκια της «κυρίας Ουρανίας» – Εύκολα και γρήγορα
- Τα αυγά πριν τα βράσετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο πρέπει να τα βγάλετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.
- Καλό είναι πριν τα βράσουμε να τα πλένουμε με χλιαρό νερό κάτω από τη βρύση για να απομακρύνουμε τυχόν βρωμιές.
- Γεμίζετε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα. Μας νοιάζει να έχει μεγάλη επιφάνεια.
- Τοποθετούμε τα αυγά προσέχοντας να μην ακουμπάει το ένα το άλλο και ρίχνουμε χοντρό αλάτι. Το αλάτι χρειάζεται γιατί συμβάλλει στο σφράγισμα των ρωγμών που μπορεί να δημιουργηθούν καθώς τα αβγά αναπηδούν μέσα στο νερό που βράζει.
- Περιμένουμε περίπου για 10-12 λεπτά και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
- Αφού κρυώσει το νερό με προσοχή αφαιρούμε τα αυγά από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη.
* Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα.
Διαβάστε επίσης: Καιρός: Αφρικανική σκόνη θα σκεπάσει την Ελλάδα – Πού αναμένονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις (Χάρτες)
Βάψιμο των αυγών:
- Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε στη βάση της ένα καθαρό απορροφητικό πανί τύπου Wettex.
- Τοποθετούμε τα αυγά σε δόσεις προσέχοντας πάντα να μην ακουμπάει το ένα το άλλο.
- Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τον αριθμό των αυγών. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες στη συσκευασία της βαφής. Προσοχή, το νερό πρέπει να σκεπάζει τα αυγά τουλάχιστον δύο φορές.
- Στο νερό ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σκόνη – το μείγμα της βαφής.
- Αφήνουμε τα αυγά στην κατσαρόλα περίπου 5-6 λεπτά.
- Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν.
- Στη συνέχεια παίρνουμε ένα βαμβακάκι και αφού το έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο γυαλίζουμε τα αυγά μας. Στο εμπόριο θα βρείτε προϊόντα που υπόσχονται να γυαλίσουν τα αυγά σας. Το ελαιόλαδό που όλοι έχουμε σπίτι μας κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.
* Φοράμε πάντα γάντια. Οι βαφές είναι φυτικές και το χρώμα ξεπλένεται από το δέρμα και τα ρούχα αλλά καλό είναι να φοράμε γάντια.
Διαβάστε επίσης:
Έβγαλαν φίδι από λεκάνη τουαλέτας στην Καστοριά – «Συγγνώμη αν τρόμαξα κάποιους…» (Video)
Εγνατία Οδός: Βίντεο – ντοκουμέντο λίγο μετά το δυστύχημα στα διόδια
Το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα τις οριστικές μελέτες του τελεφερίκ στη Μονεμβασιά