Χωρίς να λείπουν οι αιχμές στις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων, στο πλαίσιο της παρουσίασης διαφορετικών πολιτικών σχεδίων (όχι ανταγωνιστικών), η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε να δώσει χαρακτήρα «δημοκρατικής γιορτής» και «ενωτικού πνεύματος» στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της 15ης Σεπτεμβρίου, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» κυριάρχησε στις ιαχές παρευρισκόμενων στη συνεδρίαση κατά την είσοδο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη που διεκδικεί εκ νέου την προεδρία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού αντάλλαξε χειραψίες με τους υπόλοιπους υποψηφίους-ες (Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) ανέβηκε στο βήμα, και από την αρχή της ομιλίας τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε…», με πρωταγωνιστική δυναμική στο κέντρο των εξελίξεων. Σκιαγράφησε ενωτική διάθεση, λέγοντας «είμαστε σήμερα όλοι εδώ για ένα μεγάλο δυνατό ΠΑΣΟΚ» . Ηταν εμφανές ότι είχαν έρθει υποστηρικτές του με διάθεση το χειροκρότημά τους να θερμάνει το κλίμα, ενισχύοντας επικοινωνιακά την υποψηφιότητά του. Στην πορεία των ομιλιών ανέβηκαν τα ντεσιμπέλ των χειροκροτημάτων και υπέρ άλλων υποψηφίων, και ιδιαίτερα υπέρ του Χάρη Δούκα, στα σημεία που εμφανίστηκε συγκρουσιακός κατά μεγαλοσυμφερόντων…
Υπό την πίεση της κριτικής που αντιμετωπίζει από καιρό για «συγκεντρωτισμό» αλλά και για την βραδεία εκλογική ανέλιξη του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική επιτροπή, προέβαλε ως μείζον ζήτημα τη σταθερότητα για τη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Ως υποψήφιος πρόεδρος πρότεινε αλλαγές στην κομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ , και πρωτοβουλίες για το άνοιγμα προς την κοινωνία και σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις για τη διαμόρφωση μεγάλης δημοκρατικής παράταξης στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την κυβερνητική εξουσία.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αιχμές στην ομιλία του, περί ασυνέπειας και τακτικισμών , «δείχνοντας » χωρίς να αναφέρει ονομαστικά, προς τον ανθυποψήφιό του Χάρη Δούκα. Όπως είπε, «τα κόμματα που επένδυσαν στο κύμα της συγκυρίας και του εφήμερου τακτικισμού συνήθως ξεφουσκώνουν μαζί τους». Τόνισε ότι δεν είναι αυτά τα σχέδια για το ΠΑΣΟΚ, που όπως σημείωσε πρέπει να συνεχίσει χωρίς υποσχέσεις του αέρα αλλά με σταθερότητα και αέρα.
Προέταξε τη θέση ότι «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», τονίζοντας ότι αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι το πελατειακό και διεφθαρμένο σύστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η δεξιά θα πέσει με τον αγώνα όλων μας σε κάθε άκρη της πατρίδας, με ένα πρόγραμμα που θα ενισχύει τους θεσμούς , αξιοκρατία, διαφάνεια, βάζοντας τέλος στην κατασπατάληση δημοσίων πόρων στην οποία, υπογράμμισε, επιδόθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Αναλυτική ήταν η ομιλία του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα είναι πάντα, και μετά τις εσωκομματικές εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, στη μάχη για να μεγαλυνθεί το ΠΑΣΟΚ. Απέρριψε την πολιτική των παρεών και προέταξε τη συλλογική λειτουργία , θέτοντας παράλληλα το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση της χώρας με κοινωνική συμμετοχικότητα.
Στην ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, περιέγραψε τον πήχη για την επόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Μπορεί, όλοι εδώ μέσα, να θέλουμε να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αν συνεχίσουμε όπως πηγαίνουμε σήμερα, δεν θα γίνει. Και κινδυνεύουμε να χάσουμε, ακόμα μία ιστορική ευκαιρία που δεν δικαιούμαστε να χάσουμε. Χρειάζεται, αλλαγή ηγεσίας. Η κοινωνία μάς δείχνει τον δρόμο. Ποια ηγεσία, όμως, χρειαζόμαστε; Γιατί το να φτιάξεις κόμμα που κερδίζει, δεν είναι χαλαρή υπόθεση. Ούτε η Νέα Δημοκρατία, θα φύγει αμαχητί. Θα χρειαστεί να πέσουν, πολιτικά μιλώντας, κορμιά. Και αλίμονο αν γίνουμε Κυβέρνηση και δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Όλα τα παραπάνω, δεν είναι πλάκα».
Ακολούθησε η υποψήφια πρόεδρος Νάντια Γιαννακοπούλου, που εστίασε στην ανάταξη όσων πολιτικών έχουν καθηλώσει σε μικρά εκλογικά ποσοστά το ΠΑΣΟΚ, παρά την άνοδό του, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπει ανεπιστρεπτί σε καθοδική πορεία. «Το μήνυμα είναι ένα», είπε., «Δεν πάει άλλο κύριε Μητσοτάκη». Τόνισε ότι είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενότητας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι κόμμα αυτόνομο, πρωταγωνιστής των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς.
Κάλεσε όποιον υποψήφιο πρόεδρο υποστηρίζει την κοινή εκλογική κάθοδο με διάφορα σχήματα, «ας βγει να το πει». Ολοκλήρωσε την ομιλία της στις 3 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την αλφαβητική κατάταξη, μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, ήταν στη συνέχεια κατά σειρά οι άλλες τρεις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων Αννας Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα, Μιχάλη Κατρίνη.
Τα πρώτα λόγια της Αννας Διαμαντοπούλου είχαν βιωματική αναφορά στον Κώστα Σημίτη, αναπαριστώντας μια κίνησή του με τα γυαλιά που συνήθιζε προτού αρχίσει την ομιλία του, την οποία έκανε και η ίδια. Προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι συνδέεται με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και κυρίως να εμφανιστεί η ίδια ως σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, ξορκίζοντας ουσιαστικά τα χρόνια που είχε αποστασιοποιηθεί. Σκιαγράφησε το ενωτικό πλαίσιο της εσωκομματικής κάλπης, αναφερόμενη σε “έξι σημαιοφόρους ” του ΠΑΣΟΚ. Εδωσε το στίγμα της για το μέλλον τη χώρας κυρίως, μέσω των προτάσεών της για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, σε μια περίοδο που υπάρχει όπως σημείωσε κρίση του πολιτικού συστήματος και που το «δεν πάει άλλο» απέναντι στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση πειστική που να φτάνει ως τα αυτιά του πολίτη. Διαφώνησε με το σύνθημα του Νίκου Ανδρουλάκη περί επιστροφής του ΠΑΣΟΚ σαν …ανάμνηση αλλά μίλησε για την ανάγκη ενός big bang για το ΠΑΣΟΚ με οραματική πρόταση για το πού θέλει να πάει η Ελλάδα, με έμφαση στην εθνική ατζέντα με την χώρα να πρωταγωνιστεί …Εριξε το σύνθημα “μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, δυναμώνουμε την Ελλάδα». Ως προς τη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, έθεσε ως μείζονα προτεραιότητα το κόμμα να έχει πολιτική στρατηγική αυτονομία, διαχωριστική γραμμή από τη συντήρηση (λαϊκιστική, παραδοσιακή, φιλελεύθερη), οριοθέτηση και ξεκαθάρισμα των θέσεων με τις πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται στην παραδοσιακή αριστερά χωρίς να έχουν σχέση με αυτή όπως έδειξαν κατά και μετά τη διακυβέρνησή τους , αναφερόμενη εμφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν στη γραμμή …Ανδρουλάκη ως προς την πρόσκληση προς δυνάμεις, και απέκλεισε πάλαι ποτέ υβριστές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αξιωματούχους είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς.
Ο Χάρης Δούκας, ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προέταξε τον στόχο όχι μόνο για απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά την αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης με συμμετχοή των πολιτών και όχι στο όνομά του, για κυβερνητική λύση υπέρ της κοινωνίας των πολλών. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες, σημείωσε, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη προειδοποίηση του Κώστα Σημίτη, και σημείωσε ότι «είναι η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα» για το νέο ξεκίνημα που χρειάζεται ο χώρος. Στράφηκε κατά της πολιτικής Ανδρουλάκη, τη ςτακτικής των ίσων αποστάσεων που οδήγησε στην Τρίτη θέση στις εθνικές εκλογές του 2023 που τόνισε, ότι «ήταν ήττα». Για να συμπληρώσει: «Δεν πείσαμε, σύντροφοι», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη ένα σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης με κοινωνικές συμμαχίες, προειδοποιώντας ότι όπου η σοσιαλδημοκρατία συμφιλιώθηκε με νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας απέτυχε.
Αντιθέτως, «όπου έκανε μέτωπα, όπου σήκωσε ανάστημα, όπου στάθηκε απέναντι σε αυτούς που νέμονται τη δημόσια περιουσία σάρωσε. Αυτή τη σοσιαλδημοκρατία θέλουμε», είπε. Κάλεσε σε κάθετες απαντήσεις σε διλήμματα, και τάχθηκε υπέρ της πολιτικής που να μην δέχεται το ακαταδίωκτο των τραπεζών, που να έρχεται σε σύγκρουση με τα funds, που να προωθεί την αποκέντρωση και να δίνει λόγο στην αυτοδιοίκηση, που να έχει ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και να συγκρούεται με τα συμφέροντα στην υγεία . Και εκείνος μίλησε για πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, αλλά με ρήξεις όπως είπε χωρίς συμβιβασμούς και στρογγυλέματα. «Δεν περισσεύει κανείς» και κάλεσε την επόμενη μέρα όλοι να είναι στην πρώτη γραμμή, στρατιώτες του κόμματος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στςι εσωκομματικές εκλογές. «Μαγικό ραβδί δεν έχω», είπε αναφερόμενος στο πώς θα αυξήσει τα ποσοστά του το ΠΑΣΟΚ. Όμως, τόνισε ότι στόχος είναι να κινητοποιηθεί ο κόσμος, τα 3 εκ. πολίτες που κάθισαν στο σπίτι τους και να αποκτήσουν κίνητρο να πάνε στις κάλπες. «θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, όπως το κάναμε στην Αθήνα, με ξεκάθαρη προοδευτική ταυτότητα και πολιτική αυτονομία», πρόσθεσε. «Δεν φοβόμαστε το Μαξίμου, τις χυδαίες επιθέσεις των τρόλ του και των δημοσιογράφων του. Η ΝΔ αγωνιά και καλά κάνει και αγωνιά. Οσο μας χτυπούν, τόσο θα δυναμώνουμε», κατέληξε.
Τη δημιουργία ενός ΠΑΣΟΚ που να είναι «κόμμα εξουσίας» προτάσσει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Σε όλους τους τόνους προβάλλει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να γίνει δεκανίκι της ΝΔ και εταίρος σε κυβέρνησή της. Η πρότασή του είναι διαμορφωμένη στον στόχο για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης «που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει».
Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι στις εσωκομματικές εκλογές η ψήφος είναι για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα, και αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Η ομιλία του είχε αιχμές, όπως όταν ανάφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στείλει καθαρό μήνυμα ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συστήματα συμφερόντων..
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία εξπρές Boris – «Βουτιά» της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες
Νίκος Παππάς: Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Θέρμη: Εξιτήριο πήρε το 2 ετών αγόρι – Στη φυλακή ο 46χρονος που παρέσυρε την οικογένεια