«Το απόρρητο εκδικείται» την κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η «παγίδα» της συσκότισης για να μην αναδυθούν οι ευθύνες του Μαξίμου στην υπόθεση των υποκλοπών έχει, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, ονοματεπώνυμο, αυτό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την αλά καρτ χρήση του απορρήτου όποτε τον βολεύει.
Είναι η ώρα που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αρχίζει να καταρρέει η κατασκευή ενός αρχηγοκεντρικού καθεστώτος με κόμβο το Μαξίμου, που κυριαρχούσε με την προστασία ενός ισχυρού μιντιακού συστήματος. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Documento σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επιτίθεται στο μιντιακό κύκλο που έθετε σε «ασυλία» για τα πάντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, σκιαγραφεί τη θητεία Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι είναι «ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει τέτοια μιντιακή υπεράσπιση» και προσθέτοντας: «δεν έχει ξανασυμβεί στον τόπο. Πραγματικά η κριτική που του ασκείται είναι σε θέματα δευτερεύοντα. Σήμερα, με τα θέματα τα ηθικά που ο κόσμος σε αυτή την οικονομική κρίση δεν αντέχει να τα βλέπει, υπάρχει μια κλιμάκωση της κριτικής»…
Καθώς οι επιπτώσεις της συσκότισης της όλης υπόθεσης, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αφορούν στην πορεία της χώρας και στην ποιότητα της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επιλέγει να προσδώσει χαρακτήρα θεσμικής παρέμβασης στις καταγγελίες και την κριτική του για βαριές ευθύνες του Μαξίμου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά την υπόθεση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και την παγίδευση κινητών μέσω του παράνομου λογισμικού. Με επίκεντρο τον σάλο από τις αποκαλύψεις του Documento για τις υποκλοπές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θέτει δύο συγκεκριμένες προτάσεις:
-Ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο για να μάθουμε την αλήθεια για το ποιους από όσους εμπλέκονται στα δημοσιεύματα έχει παρακολουθήσει η ΕΥΠ.
-Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου για τα κινητά, όπως η υπηρεσία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που ήλεγξε το κινητό του ευρωβουλευτή και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και εντόπισε την απόπειρα παγίδευσης μέσω του predator, για να μάθουμε αν είναι θύματα του παράνομου λογισμικού και «να δούμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα».
Ταυτόχρονα, καλεί οποιονδήποτε θεωρεί ότι έχει παραβιαστεί η προσωπική του ζωή, το κινητό του, ότι έχει πέσει θύμα παράνομης παρακολούθησης «να περπατήσει τον δρόμο των θεσμών της διαφάνειας και της Δικαιοσύνης».
Πέναλτι, οφσάιντ και Predator
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεφύλαξε καυστική κριτική σε Μέσα και δημοσιογράφους που είχαν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων λέγοντας ότι «έχει κουράσει» και τώρα το έχουν πρώτο ζήτημα. Για να συμπληρώσει, με δηκτική αναφορά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «(…) ένα πέναλτι ήταν αρκετό ώστε να βγει δημοσίως ο πρωθυπουργός και να παραδεχτεί πρώτη φορά ότι υπάρχει κέντρο παρακολουθήσης μέσω predator στην Ελλάδα. Ένα οφσάιντ να έχουμε την άλλη Κυριακή, είναι ικανός να μας πει και ποιοί διαχειρίζονται αυτό το παράκεντρο του predator στην Ελλάδα».
Πάντως, έχει σημασία η αναφορά Ανδρουλάκη ότι η παρακολούθησή μου βαραίνει τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη «διότι διοργανώθηκε από το παρακράτος που στήθηκε μέσα στην ΕΥΠ από την εποχή του κ. Μητσοτάκη». Όμως, συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αναθέσεις έργων από τις κυβερνήσεις προς την εταιρεία Krikel που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, ότι «το παιχνίδι αυτής της εταιρείας ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώθηκε επί ΝΔ. Γι αυτό εγώ θεωρώ ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα ίσως να είναι και μηνύματα του παρασκηνίου σε σχέση με αυτούς που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Κι αυτό είναι το πιο νοσηρό».
Έτσι, καλεί σε παρέμβαση της Δικαιοσύνης, -χωρίς να αποφεύγει να καταγγείλει τις καθυστερήσεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της παρακολούθησής του-, και προκαλεί τον πρωθυπουργό να πει ποια είναι αυτά τα κέντρα που καταγγέλλει. Μέμφεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «όταν αφήνει τρεις μήνες ανέγγιχτους τους εμπλεκόμενους πρωταγωνιστές της Krikel και της Intellexa να ποια είναι τα αποτελέσματα (…). Μπορεί να βγαίνει ένας πρωθυπουργός και να λέει υπάρχουν παράκεντρα; ποια είναι αυτά τα παράκεντρα; Να πάει στη Δικαιοσύνη». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε να προβάλλει το όραμά του η ελληνική Δημοκρατία να είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία «που δεν θα μπορεί κανείς στο παρασκήνιο να εκβιάζει πολιτικούς , δικαστές, επιχειρηματίες. Όλα στο φως. Όποιος φοβάται να κάνει πίσω. Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι. Γι αυτό πήγα στη Δικαιοσύνη και γι αυτό θα πάω μέχρι τέλους αυτή την υπόθεση».
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κρίνει ως σημαντικό να σπάσει η «ομερτά» για τις υποκλοπές και βγουν όλα στο φως υπό την σκέπη της Δικαιοσύνης. Διότι, κατά την άποψη του Νίκου Ανδρουλάκη, «όσο δεν σπάει», ο ελληνικός λαός θα είναι στο σκοτάδι. «Το σκοτάδι», που όπως λέει, «επέβαλε η εξεταστική επιτροπή και το Μέγαρο Μαξίμου για να μην αναδυθούν οι πραγματικές ευθύνες των προσώπων και το σκοτάδι που αξιοποιούν τώρα κάποιοι άλλοι για τους δικούς τους λόγους. Ποιος φοβάται τη Δικαιοσύνη; Όχι πάντως εγώ».
Όχι στις σημαίες ευκαιρίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι ετέθησαν και ερωτήσεις που μεταφέρθηκαν ως εκφρασμένες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (στην πρόσφατη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου), παρά το ότι αμφισβητείται το περιεχόμενο των διατυπώσεων του πρωθυπουργού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Σκάι , με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός, αν «δικαιούται μια εφημερίδα να διατυπώνει τόσο βαριές καταγγελίες και όταν καλείται από τη Δικαιοσύνη να “λέει έχω στοιχεία αλλά δεν τα καταθέτω”». Απάντησε ότι «προφανέστατα δεν δικαιούται , όπως δεν δικαιούται και μια εισαγγελέας να αφήνει υπονοούμενα ότι θα παρακολουθούσε ακόμα και την πρόεδρο της Δημοκρατίας , σύμφωνα με το απόρρητο, εμένα, έναν ευρωβουλευτή, την πιο κρίσιμη περίοδο που έκανα τον αγώνα μου για να εκλεγώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και να μην μπορεί κανείς να κάνει τίποτα και η κυβέρνηση θέλει να την καλύπτει ο κ. Γεραπετρίτης. Δεν καταλαβαίνω ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει το απόρρητο όποτε τον βολεύει; Εγώ καταγγέλλω και τα δυο απόρρητα. Εγώ καταγγέλλω οποιονδήποτε προσβάλλει τη Δημοκρατία αλλά και την ουσία της νοημοσύνης μας. Διότι αυτό συμβαίνει στον τόπο. Χρησιμοποιήσανε το απόρρητο για να καλύψουν τις ευθύνες τους σε σχέση με μας, αλλά αφήσανε το απόρρητο να το κάνουν ακορντεόν στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τους εκδικείται το απόρρητο (…) ».
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέφυγε να απαντήσει αν πιστεύει ότι «τα πρόσωπα που αναφέρονται στο δημοσίευμα παρακολουθούντο, αν παρακολουθούντο, με εντολή Μητσοτάκη». Προσπέρασε σημειώνοντας ότι «δεν ξέρω κατ΄αρχάς αν παρακολουθούντο. Εγω μιλώ για τη δική μου υπόθεση. Η δική μου υπόθεση είναι προϊόν ενός παρακρατικού μηχανισμού που φτιάχτηκε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου κι έπαιξε ρόλο και ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο πολυτάλαντος ανιψιός και όλο αυτό το σύστημα (…)».Για να συμπληρώσει εμφατικά: «Ξέρετε εγώ δεν πολιτεύομαι με σημαία ευκαιρίας, ούτε έναν επιχειρηματία που μέχρι χθες κατήγγειλα, σήμερα τον κάνω σημαία. Εγώ λειτουργώ θεσμικά και στο προσκήνιο. Αυτή είναι η βασική μου διαφορά και από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Μητσοτάκη. Εξαρχής κινήθηκα θεσμικά. Ούτε με παραπολιτική, ούτε με συνομωσιολογία, ούτε με διχόνοια στον ελληνικό λαό (…)».
Διαβάστε επίσης:
Λίστα Μητσοτάκη: Άρση απορρήτου ζητά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μετά τις αποκαλύψεις του Documento
ΠΑΣΟΚ: Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τις υποκλοπές δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή
ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης οφείλει να δώσει απαντήσεις. Σαν πολλά ‘νόμιμα λάθη’ δεν μαζεύονται;»