Η μέθοδος είναι η εξής: παίρνουμε ένα ιστορικό, πρώην μεγάλο κόμμα εξουσίας, το διαλύουμε εις τα εξ ων συνετέθη, κρατάμε ένα κομμάτι ο καθείς, θεωρώντας ότι δικαιωματικά μας ανήκει και στη συνέχεια το ανασυγκολλούμε, μαζεύοντας τα κομμάτια που είχαμε διασκορπίσει για λόγους… ατομικής φύσεως, διαλαλώντας ότι πετύχαμε την συσπείρωση που ζητούν οι ψηφοφόροι!
Και για όποιον διαφωνεί, αυτά είναι… ψιλά γράμματα! Το θέμα είναι να μαζέψουμε όσους περισσότερους μπορούμε και να γίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, χωρίς την Χρυσή Αυγή στην ίδια θέση. Και οι ψηφοφόροι; Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ – του οποίου μόνον ένα μικρό κομμάτι του εξακολουθεί να συγκινείται από τα ονόματα «Παπανδρέου» και «Γεννηματά» – που έφυγε δυσαρεστημένος από τους χειρισμούς τόσο του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνέχεια, θα επιστρέψει σε ένα καινούργιο κόμμα, χωρίς το «brand name» αλλά με τα ίδια ονόματα και πρόσωπα που πάνε… να τετραγωνίσουν τον κύκλο; Μάλλον, ευσεβείς πόθοι.
Παράλληλα, έχουμε την κίνηση των τριών πρώην υπουργών, οι οποίοι, ό,τι και να τους καταμαρτυρεί κανείς, αν μη τι άλλο, θεωρούν το ΠΑΣΟΚ τόσο ξεπερασμένο, όσο και η… σημερινή αλλά και η περασμένη του ηγεσία! Και απέναντι στο «μπλοκ» των κληρονόμων, αναλαμβάνουν τη δική τους πρωτοβουλία για ένα νέο, ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, όντας πλήρως απενοχοποιημένοι μετά την θριαμβευτική… αναπαλαίωση του πρώην κόμματός τους.
Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. Ο γιος του ιδρυτή του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ηγεσία, την οποία θεωρούσε αποκλειστικά δικό του κληρονομικό δικαίωμα, έκανε λίγη υπομονή παραμένοντας βουλευτής, για να τραβήξει το δικό του δρόμο, διασπώντας το κόμμα με το οποίο εξελέγη πρωθυπουργός και ιδρύοντας το δικό του. Αφού, λοιπόν, φλέρταρε για λίγο με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέβηκε στις εκλογές με το ΚΙΔΗΣΟ, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2015 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου απείχε, με τη δικαιολογία ότι δεν θέλει να διασπάσει το χώρο… Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!
Ανανέωση με παλιά υλικά, με reunion βετεράνων βουλευτών και «πανηγυρική» επιστροφή Παπανδρέου στο σπίτι του
Στο μεταξύ, τα ηνία του κόμματος είχε ήδη αναλάβει η δεύτερη τη τάξει κληρονόμος, Φώφη Γεννηματά, η οποία εξ αρχής δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να επανενώσει τον κατακερματισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς και να επιστρέψουν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο κατέφυγαν και απογοητεύτηκαν εκ νέου. Αρχίζει λοιπόν ο διάλογος και μαζί και τα… όργανα, αφού όλοι θέλουν την συσπείρωση, αλλά ο καθένας βλέπει ως ηγέτη… τον εαυτό του! Έτσι, αποτυγχάνει η απόπειρα προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και με το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου, καθώς αμφότεροι κατηγορούν την Γεννηματά ότι θέλει να τους εντάξει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ), αλλά μόνον ως «ουρά» του ΠΑΣΟΚ με ηγέτη, φυσικά, την ίδια.
Ο καιρός περνά, ο Θεοδωράκης, το κόμμα του οποίου φυλλορροεί, στρέφει το βλέμμα σε άλλα εγχειρήματα – το νέο πολιτικό φορέα που αναμένεται να δημιουργήσουν οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης – ενώ ο Παπανδρέου επιστρέφει στο «σπίτι» του, κλείνοντας συμφωνία με την Γεννηματά για την αυτοτελή συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Χαρές και πανηγύρια! Με το κλείσιμο της συμφωνίας, έρχεται και η πρόσκληση-γεύμα συσπείρωσης της Φώφης Γεννηματά στους παλιούς βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με παρόντα τον χαμογελαστό Παπανδρέου, συνοδευόμενο από τα στελέχη που του έμειναν πιστά, αλλά χωρίς τους γνωστούς «κλακαδόρους» αυτή τη φορά – αυτά τα έκανε μόνο με πρόεδρο τον Βενιζέλο, είναι η αλήθεια… Όποιος πήγε στο Κάραβελ το περασμένο Σάββατο, πάντως, ένιωσε σαν να παρακολουθούσε «reunion» παλιών συμμαθητών! Ορισμένοι βετεράνοι βουλευτές του κόμματος, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Φώφης, παρατηρούσαν σκυθρωποί – έως και βλοσυροί, στην περίπτωση της Βάσως Παπανδρέου – την γιορτινή ατμόσφαιρα λόγω της επιστροφής Παπανδρέου.
Και ενώ η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για λήθη στο παρελθόν – έστω και με όρους… αναπαλαίωσης – την επομένη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ήρθε το αναμενόμενο πολιτικό κατηγορώ του Παπανδρέου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και μία έκπληξη: το εντυπωσιακό «άδειασμα» της Γεννηματά από έναν εκ των πιο στενών, πρώην συνεργατών του Παπανδρέου, τον Παύλο Γερουλάνο. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο Γερουλάνος τάχθηκε εναντίον της επικείμενης διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμφιβόλου πολιτικής ουσίας και αποτελεσματικότητας νέο μόρφωμα, χωρίς συνιστώσες, αλλά και χωρίς… ΠΑΣΟΚ, προφανώς. «Μην ξεχνάς Πρόεδρε», είπε στην ομιλία του ο Γερουλάνος, ότι «η σημερινή δημοκρατική σου νομιμοποίηση πηγάζει και είναι ισχυρή από την εκλογή σου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όχι από την αποδοχή σου από τα στελέχη άλλων πολιτικών μορφωμάτων, που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη». Είπαμε, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα…