Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ: Πράσινη αρένα για τα (ι)μάτια του κόμματος

Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ: Πράσινη αρένα για τα (ι)μάτια του κόμματος

Κάλπες για την ηγεσία λίγο μετά τη ΔΕΘ στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Πόλεμος Δούκα – Ανδρουλάκη, κυανόκρανος ο Παύλος Γερουλάνος

Σαν επίμονη φωτεινή ένδειξη –μπορεί και σήμα κινδύνου– αναβοσβήνει στον διάδρομο μετεκλογικής προσγείωσης της Χαριλάου Τρικούπη το αίτημα στελεχών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για κυβερνησιμότητα/πρόεδρο που θα μπορέσει να νικήσει στις εθνικές εκλογές τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και για πολιτικές με κοινωνική γείωση. Ενας ακήρυχτος «πόλεμος» για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και την ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας/κεντροαριστεράς βρίσκεται σε εξέλιξη, στο όνομα της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στο σαλόνι της κυβερνητικής εξουσίας. Νωρίς το φθινόπωρο, λίγο μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες για νέα ηγεσία, σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στη σημερινή συνεδρίαση, ο οποίος θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του. Η πίεση για προσφυγή στη βάση οδηγεί σε επίσπευση.

Η επικοινωνιακή καταιγίδα της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα σε συμμαχία με τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη προκάλεσε σοκ στον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη και σίγουρα στο ηγετικό επιτελείο της. Ομως, ο Ν. Ανδρουλάκης ανασυντάσσει το στελεχιακό δυναμικό που τον στηρίζει και –παρά τις δυσαρέσκειες που έχει προκαλέσει με τη συγκεντρωτική κομματική διαχείριση και με τον παροπλισμό της λειτουργίας των κομματικών οργάνων– αντεπιτίθεται με τη φιλοδοξία να κερδίσει την εσωκομματική μάχη και να ηγηθεί εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου. «Δεν θα επιτρέψω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι το κόμμα σε ομηρία» διαμηνύει και προτείνει «καθαρές λύσεις, όχι χαμένο χρόνο, όχι δυαρχίες – πάμε για εκλογές μέσα στο 2024». Στο επιτελείο Ανδρουλάκη συνυπολογίζουν ότι έτσι μπορούν να προλάβουν με εμπροσθοβαρείς κινήσεις και τον ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό από το Μαξίμου, καθώς δεν λείπουν και οι διαρροές από το στρατόπεδο της ΝΔ για σενάρια βουλευτικής κάλπης νωρίτερα.

Πάντως, ο Ν. Ανδρουλάκης δημιουργεί αντιθετικά δίπολα ανάμεσα στις δικές του στοχεύσεις και εκείνες του Χ. Δούκα. Διακηρύσσει μετ’ επιτάσεως ότι δεν θα δεχτεί τη ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και ότι η ανασύνθεσή του της κεντροαριστεράς θα γίνει με όρους προσκηνίου. Ουσιαστικά κατηγορεί τον δήμαρχο Αθηναίων ότι δεν το έχει σε τίποτε να βάλει σε κίνδυνο την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και ότι το επιτελείο του λειτουργεί με όρους παρασκηνίου. Μάλιστα, οι αναφορές Δούκα για την 3η του Σεπτέμβρη και τα περί ενωτικού εορτασμού για τα 50χρονα του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την αντίδραση Ανδρουλάκη, ο οποίος έλεγε σε συνομιλητές του ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι το κεντρικό πρόσωπο και στον εορτασμό της 3ης του Σεπτέμβρη και στη 88η ΔΕΘ (7-15 Σεπτεμβρίου 2024). Αμέσως μετά θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χ. Δούκας εμφανίστηκε ως ο εν δυνάμει ηγέτης που όπως στον Δήμο Αθηναίων εξοστράκισε τον Κώστα Μπακογιάννη έτσι και στην κεντρική πολιτική σκηνή μπορεί να εξουδετερώσει την κυβέρνηση του 28% του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος διατείνεται ότι έχει πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα ώστε να ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ και να γίνει το όχημα ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς, σε συνεργασία με δυνάμεις και προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ακόμη και την

αριθμητική της αύξησης ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2024 (12,79%) σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 (7,72%) αλλά και τις εθνικές εκλογές του 2023 (11,84%) τη μετατρέπει σε μομφή κατά του Ν. Ανδρουλάκη. «Νομίζω ότι αν συνεχίσουμε με αυτή την αύξηση, θα γίνουμε κυβέρνηση το 2050» σχολίασε δηκτικά ο Χ. Δούκας σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Αnt1, 28.6.24).

Ετοιμος από καιρό

Κανείς δεν πιστεύει ότι η επιλογή Δούκα δεν ήταν προετοιμασμένη από καιρό – ορισμένοι λένε ότι οι διεργασίες ξεκίνησαν από την επομένη των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023. Μετά τις ευρωεκλογές και το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα (μικρή ποσοστιαία αύξηση, δεν καρπώθηκε τις απώλειες των άλλων δύο κομμάτων, αν και η ΝΔ έχασε 13 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ δύο μονάδες από τις εθνικές εκλογές) η αντίδραση ήταν ακαριαία. «Αν όχι τώρα, πότε;» ήταν το ερώτημα που επανερχόταν στις συσκέψεις στελεχών του επιτελείου του (Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Πανδής κ.ά.).

Παράλληλα, η δυναμική που έχει αναπτύξει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική αποτελεί κρίσιμο στοιχείο που μπορεί να ισορροπήσει το έλλειμμα που έχει το ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο –στην περιφέρεια οι εκλογικές επιδόσεις είναι σημαντικές– και να δώσει ώθηση. Κι αυτό σε συνδυασμό με οργανωτικές αλλαγές και με πολιτικό άνοιγμα στην κοινωνία ώστε να ξαναβρεί σημείο σύνδεσης το ΠΑΣΟΚ με τον κόσμο στις λαϊκές γειτονιές.

Ομως, η επίθεση Ανδρουλάκη θα είναι σφοδρή σε τρία επίπεδα: ζήτημα αξιοπιστίας (αυτοδιοίκηση, δείγματα γραφής, τραμπολίνο εκτόξευσης προς την κεντρική πολιτική σκηνή), αντιφάσεις στην αριστερόστροφη ρητορική λόγω της στήριξης στελεχών με κεντρώο προφίλ όπως ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και αιχμές για χρησιμοποίηση του δήμου ως… λάφυρου (αναθέσεις έργων σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ) αλλά και για εναγκαλισμό με μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα, οι αντίπαλοι του δημάρχου Αθηναίων κάνουν λόγο για συμφωνία με τον Μαν. Χριστοδουλάκη ώστε να αναλάβει επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση εκλογής Δούκα, ο οποίος δεν είναι βουλευτής. Ο Μαν. Χριστοδουλάκης είχε μετάσχει στις αρχές Φεβρουαρίου στην εκδήλωση για το μέλλον της κεντροαριστεράς με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Τεμπονέρα και με την πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Αριστεράς Εφη Αχτσιόγλου. Αποφάσισε να παραμερίσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του και δήλωσε ότι θα σταθεί δίπλα στον Χ. Δούκα στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, τον φέρνει κοντά σε συνδικαλιστικά στελέχη, νεολαίους, μέλη οργανώσεων και βέβαια ανοίγει δίοδο επαφής με κόσμο στην ανατολική Αττική. Δίπλα στον Δούκα είναι και βουλευτές όπως ο Απόστολος Πάνας, στελέχη όπως ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Φίλιππος Σαχινίδης κ.ά.

Την ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς προτάσσουν με έμφαση στελέχη που έχουν εκλεγεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ προερχόμενα από την Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Μιχάλης Χάλαρης, Χρήστος Μέγας, Εφη Στεφοπούλου, Εφη Παγκάλου, Δημήτρης Στάμου, Ισμήνη Μώρου, Γιώργος Γιάνναρος, Τάσος Δαρσινός, Νέλλη Παπαχελά, Κ. Πανδής.

Πάντως, σε αυτό το κλίμα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη την ερχόμενη Τετάρτη (3.7.2024) στην Πάτρα, ο οποίος στηρίζει τον Χ. Δούκα. Ομιλητές/ τριες είναι η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μαρίνος Σκανδάμης.

Ηγετικές ανησυχίες

Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι πρέπει να τεθούν πρώτα τα πολιτικά επίδικα της επόμενης μέρας και ο σχεδιασμός για μια πορεία του ΠΑΣΟΚ προς την κυβερνησιμότητα. Αυτή είναι η άποψη του βουλευτή Α΄ Αθήνας

Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος δίνει ηγετικό παρών, καλεί σε προσφυγή στη βάση και προσδίδει αξία στη συμμετοχικότητα με το βλέμμα στις διεργασίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Μάλιστα, κατά τις παρεμβάσεις του ασκεί κριτική στην τακτική της… πασαρέλας ονομάτων. Προκάλεσαν αίσθηση οι αιχμές του κατά του Χ. Δούκα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα αφήσει τον δήμο. Ο Παύλ. Γερουλάνος σχολίασε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι «η Αθήνα είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό μαγαζί και δεν έχει καμία σχέση με δήμους άλλων χωρών […]. Το αν μπορεί κάποιος να εξυπηρετήσει και αυτό και την προεδρία του κόμματος νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κρίνουν οι ψηφοφόροι».

Τα πολιτικά ζητήματα προτάσσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος, μην ξεχνάμε, σήκωσε το βάρος της εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στο κοινοβούλιο όσο καιρό ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής. Στέκει αντιπαραθετικά προς τον Χ. Δούκα και θεωρεί ότι τα ζητούμενα είναι το πολιτικό σχέδιο για το μέλλον του κόμματος, η στρατηγική για τη διεύρυνσή του και για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Καλεί σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ με προωθητικές κινήσεις στην πολιτική συμμαχιών για τη δημιουργία ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο πολιτικών αποφάσεων που θα δεσμεύει τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία.

Διαβάστε επίσης

Σέριφος: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μετά από ολονύχτια μάχη – Κάηκαν σπίτια και εκκλησίες

Φωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Drone της Πυροσβεστικής εντόπισε το πύρινο μέτωπο (Video)

Ο Κασσελάκης προκαλεί τον Τσίπρα: Έλα και ανάλαβε και θα είμαι στρατιώτης, αλλιώς στήριξε με χωρίς παιχνίδια

Ερευνα ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Το μεγάλο ξεζούμισμα των μισθωτών κινεί την οικονομία στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα μέσω συνεργατών: «Χυδαιότητα ότι δεν βοήθησε την Αυγή»

Ύδρα: Οι αντιφατικές εκθέσεις της Πυροσβεστικής και τα γενέθλια μιας εκ των κατηγορούμενων από το Καζακστάν

ΕΣΥ σε κατάρρευση: Κατσαρίδες, υγρασία, απαξίωση και εκμετάλλευση στο νοσοκομείο Άμφισσας (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter