Πολύ θα το ήθελαν στη Χαριλάου Τρικούπη, μ’ ένα σμπάρο, οι επτά υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Κανελλάκης και Μιχάλης Κατρίνης) να χτυπάνε από κοινού σε ομοβροντία πολλά «γαλάζια» (ή και, ανάλογα την πολιτική οπτική, «γαλαζοπράσινα») τρυγόνια, στοχεύοντας τη ΝΔ.
Μια… πρόβα τζενεράλε προσωρινής εσωτερικής καταλλαγής –προτού οι 7 μπουν στη μεταθερινή πολιτική σύγκρουση ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου– δίνεται με την υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών, καθώς όλοι οι υποψήφιοι επιδεικνύουν κοινή εξωστρεφή επιθετική τακτική με πάμπολλα πυρά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κυρίως όμως ο παλμός του εσωκομματικού ανταγωνισμού δίνεται στην επαφή με τον κόσμο και στις περιοδείες ανά την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο (Ν. Ανδρουλάκης) έως την Κρήτη (Χ. Δούκας) και την Κοζάνη (Παύλ. Γερουλάνος) και τις επόμενες μέρες μέχρι και την Κύπρο (Αν. Διαμαντοπούλου). Πάντως, οι πολιτικές εξελίξεις αξιοποιούνται από τα επιτελεία των υποψηφίων για αιχμές με εσωκομματική χροιά.
Διόλου τυχαία το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη απάντησε με μια φράση από το 2016 του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη στη μομφή που είχε απευθύνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης με επίκεντρο τις υποκλοπές. Ηταν μια ευκαιρία για τον Ν. Ανδρουλάκη να επιδείξει κυρίως απέναντι στον Χ. Δούκα τη δική του άποψη περί πολιτικής αυτονομίας και αμφίπλευρης διεύρυνσης του κόμματος. Ηδη από το 2022 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέει και ξαναλέει ότι «όσοι έφυγαν για την καρέκλα δεν έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ».
Και υπό τις παρούσες συνθήκες όμως επιμένει ότι μόνο σε απαξίωση της πολιτικής οδηγεί η τακτική όσων μιλούν για διεύρυνση και για μεγάλη κεντροαριστερά, αποδεχόμενοι την επάνοδο στη Χαριλάου Τρικούπη πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχασαν την έδρα τους και πήγαν είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ…