ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης σχεδιάζει… πολίτ μπιρό και θέσεις αιχμής – Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα σε στελέχη

Επίσκεψη του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο του δημου Αθηναίων, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε διάταξη μάχης θέτει τη Χαριλάου Τρικούπη, ο αναβαπτισμένος από τις εσωκομματικές εκλογές της 13ης Οκτωβρίου 2024 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Σχεδιάζει ένα… πολίτ μπιρό με στελέχη πρώτης γραμμής, μια ισχυρή ομάδα που να εκπέμπει μήνυμα ενότητας, -και ενδεχομένως αν χρειασθεί θα…μοιράζεται σε ένα βαθμό την πολιτική ευθύνη για δύσκολες αποφάσεις της επόμενης μέρας για το ΠΑΣΟΚ και για τις εξελίξεις στη χώρα. Οι διεργασίες για ένα είδος ολιγομελούς Εκτελεστικού Γραφείου επανέρχονται, ενώ δεν έχουν σταματήσει να εξετάζονται σενάρια περί αντιπροεδρίας.

Θα διαμορφωθούν και θέσεις κλειδιά με πρόσωπα κύρους που έχουν πολιτική και κοινωνική εμβέλεια για να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με ευρύτερο ακροατήριο. Ήδη, από την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκινήσει τηλεφωνικές συνομιλίες και συναντήσεις με συνεργάτες του αλλά και μέλη επιτελείων συνυποψηφίων του, με βουλευτές κ.ά. ενώ από την Τετάρτη θα υπάρξουν περισσότερες επαφές πιο εστιασμένες σε αλλαγές υπό το πρίσμα της συγκρότησης μιας ισχυρής ηγετικής ομάδας.

Οι ρόλοι που θα αναλάβουν οι υποψήφιοι πρόεδροι θα έχουν και την «υπογραφή» τους, υπό την έννοια ότι θα είναι συμβατοί και με τη δική τους επιλογή προσφοράς στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Αναμένεται να υπάρξουν επαφές του Νίκου Ανδρουλάκη με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, -αν και μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης δεν είχε οριστεί συνάντηση-, με τον οποίο, όπως επισημαίνεται από την πλευρά Ανδρουλάκη, δεν υπάρχει εικόνα για τις προθέσεις του αναφορικά με κομματικό ρόλο και το πεδίο πολιτικών παρεμβάσεών του ίδιου και στελεχών που τον στηρίζουν. Σύμφωνα με το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, μια πρώτη εικόνα, έστω γενική, υπήρξε για το πλαίσιο που θέτουν ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί τους, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Ο ανασχηματισμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σχεδιάζεται θα πραγματοποιηθεί τόσο σε επίπεδο συντονιστών όσο και σε επίπεδο τομεαρχών του κόμματος (σκιώδης κυβέρνηση) απέναντι στους υπουργούς της ΝΔ.

Αναμένονται και πρωτοβουλίες υπό την ευθύνη σημαντικών στελεχών, ενόψει και συνεδριακών διαδικασιών (καταστατικό και στη συνέχεια τακτικό) που θα αφορά συζήτηση για καταστατικές αλλαγές , αλλά και για οργανωτική και εκλογική ετοιμότητα, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει πιο κοντά τις εθνικές εκλογές, με επίκεντρο την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παύλος Γερουλάνος έχει ζητήσει καταστατικό συνέδριο και στη συνέχεια προγραμματικό συνέδριο. Συνέδριο έχει προτείνει και η Άννα Διαμαντοπούλου (η οποία επιστρέφει αργά την Τετάρτη από το Βερολίνο και θα έχει επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη) η οποία επιδιώκει να αποτυπωθεί τόσο στα κέντρα λήψης των κομματικών αποφάσεων αλλά και στα συλλογικά όργανα η νέα ανθρωπογεωγραφία η οποία, όπως έχει σημειώσει, προέκυψε από τις εσωκομματικές εκλογές. Μάλιστα, η Άννα Διαμαντοπούλου είναι εκείνη που έχει αναφερθεί σε «τάσεις», προσβλέποντας να εγγραφεί εντός της Χαριλάου Τρικούπη το «φιλελεύθερο» δεξιόστροφο ρεύμα που η ίδια εκφράζει.

Οι δομικές αλλαγές στην κομματική λειτουργία εντάσσονται στην προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ να πορευτεί στη βάση της δέσμευσης του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει μεγάλο και θα νικήσει στην εθνική κάλπη την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του, υπάρχουν σχεδιασμοί για αξιοποίηση στελεχών του πολιτικού επιτελείου του που μεταξύ άλλων συνέβαλλαν στην ανέλιξη του ΠΑΣΟΚ στις διαδοχικές εκλογικές μάχες (εθνικές κάλπες, ευρωεκλογές) και, διαζευκτικά:

  • δίνουν το στίγμα της ανανέωσης και να έχουν «πέρασμα» και στη νέα γενιά
  • συμβάλλουν στο κοινωνικό άνοιγμα, με ενεργοποίηση δυναμικού από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.
  • έχουν επιστημονική κατάρτιση σε τομείς που αφορούν φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων όπως οικονομικό πεδίο, εργασιακά, ακρίβεια, ζητήματα παιδείας, στέγασης κλπ.

Στη Βουλή αναμένεται να ορισθεί νέος γραμματέας της ΚΟ αλλά και ένας ακόμη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δίπλα στον Δημήτρη Μάντζο, καθώς ο Μιχάλης Κατρίνης είχε αφήσει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Ο ρόλος του Μιχάλη Κατρίνη αναμένεται ότι θα είναι διακριτός. Ρόλο θα έχει και η υποψήφια για την προεδρία βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, ενδεχομένως ως τομεάρχης, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα κρατήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο (Προστασίας του Πολίτη) ή της ανατεθεί κάτι άλλο.

Όπως είχε επισημάνει το Documento, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτιμά θετικά τη συνεισφορά των στελεχών του πολιτικού του επιτελείου, στο οποίο είναι ο νοµικός και πολιτικός επιστήµονας Λευτέρης Καρχιµάκης, λέκτορας Πολιτικών Επιστηµών στο Πανεπιστήµιο του Λάιντεν, ο δικηγόρος – εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, η πολιτική µηχανικός ΑΠΘ, PhD ‘Όλγα Μαρκογιαννάκη ενώ στον επικοινωνιακό τομέα η Στεφανία Μουρελάτου. Στα πρόσωπα που ακούγεται ότι θα αναβαθμιστούν επίσης και οι βουλευτές Παναγιώτης Δουδωνής, Δημήτρης Μάντζος, Δημήτρης Χνάρης, Παύλος Χρηστίδης, αλλά και στελέχη όπως μεταξύ άλλων ο Θανάσης Γλαβίνας, ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο Γιώργος Τσούμας κ.ά.

Μένει να φανεί πώς θα αξιοποιηθούν κορυφαία στελέχη όπως η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη αλλά και στελέχη άλλων επιτελείων όπως ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος Αντώνης Σαουλίδης, η Άννα Παπαδοπούλου κ.ά. Αναβαθμισμένος θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ρόλος της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη.

Διαβάστε επίσης

Αναβαθμίζεται σε «τσάρο» ο Γιώργος Πιτσιλής – Υποχώρηση Χατζηδάκη στα φιλοδωρήματα και μισές αλήθειες για το τέλος επιτηδεύματος

ΕΔΔΑ: Τον «μπέρδεψαν» με άλλο, κρατήθηκε για 168 ημέρες και αρνήθηκαν να του δώσουν αποζημίωση – Στο προσκήνιο ξανά το ΑΤ Ομόνοιας

Φρίκη στον Ορχομενό: Ασέλγησε σε βάρος ηλικιωμένης με άνοια – Ο γιός της είδε live την κακοποίηση

Πώς η Χεζμπολάχ «τρύπησε» το Iron Dome του Ισραήλ – Τι είναι τα «έμμεσα πυρά»

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα με φόντο το Αιγαίο

Απίστευτη δήλωση του «γαλάζιου» Σιμόπουλου: «Τιμούμε τον Μεταξά» (Video)

«57 θέματα για τα Τέμπη σε 57 λέξεις»: Η πρωτοβουλία ιδιαίτερου συμβολισμού από τον αδερφό του αδικοχαμένου Βάιου

Μετά τη Ρηγίλλης Καραμανλής-Σαμαράς γυρίζουν πάλι την πλάτη στον Μητσοτάκη – Συναντήθηκαν με πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

Ασλανίδης: 1.200.000 μπήκαν στο live streaming της συναυλίας για τα Τέμπη και η ΈΡΤ έδειξε λίγα δευτερόλεπτα την εξέδρα (Audio)