Οφέλη από την πτώση της ΝΔ μελετά η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία συζητά με Κοντονή και συντηρητικούς πολιτευτές για ένταξη στα ψηφοδέλτια του κινήματος
Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και στη σκιά των εξελίξεων με τις τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η ρητορική της κυβέρνησης Μητσοτάκη «τσαλαβουτάει» στα περί αναχρονιστικών δυνάμεων που εμποδίζουν την αντιμετώπιση παθογενειών σε όλους τους τομείς δημόσιας διοίκησης. Ουσιαστικά είναι η αναπαλαίωση του συστημικού αφηγήματος που βαπτίζει αναχρονισμό την απαίτηση για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, την αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις και στο «φτάνει ως εδώ» στην οικονομική και κοινωνική καταρράκωση. Βέβαια πίσω από όλα αυτά είναι εμφανής η ανησυχία της κυβέρνησης για τις μορφές της λαϊκής δυσαρέσκειας αλλά και τις διαρροές ψήφων προς την αντιπολίτευση. Η μείωση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, έστω και διασταλτικά, μιας βαθμιαίας ρευστοποίησης του μεγαλύτερου συντηρητικού κόμματος στην Ελλάδα και, τηρουμένων των αναλογιών, της προαναγγελίας ενός είδους «NDification», που εδράζεται σε μια κρίση εμπιστοσύνης στην εκπροσώπηση της επίσημης Δεξιάς (όχι μόνο στην Ελλάδα), όπως νωρίτερα του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας (pasokification). Παράλληλα, αναδύεται δημοσκοπικά μια τάση αποστασιοποίησης των ψηφοφόρων από τα κόμματα που κυβέρνησαν.
Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ έχει εστιάσει στην ανησυχία της ΝΔ για την πτώση των ποσοστών της και την επιδίωξή της να έχει στηρίγματα. Μάλιστα η ηγεσία του Κινήματος διαβλέπει την αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέσα από τον πόλεμο που κατά τη Χαριλάου Τρικούπη δέχεται το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΝΔ αφήνουν στο απυρόβλητο –για ώρα ανάγκης σύμπλευσης– άλλες δυνάμεις όπως η Ελληνική Λύση. Είναι κάτι που σύμφωνα με διαρροές επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη σε κομματική σύσκεψη στελεχών στις 15 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Η προσέλκυση ψήφων «δένει» και με το κάλεσμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς τον λαό να ακούσει «τη φωνή της Σοσιαλδημοκρατίας που είναι η χρυσή τομή για τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη». Ταυτόχρονα όμως, ο Ν. Ανδρουλάκης προβάλλει το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και την εναντίωσή του στον «αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας».
Διεργασίες για κάλπες
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη κρίνει ότι παρά τις πιέσεις που δέχτηκε και δέχεται από τον «δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ» θα επικροτηθεί εκλογικά η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να θέτει συνεχώς τα εξής βασικά στοιχεία της στρατηγικής του, προτάσσοντας τη σταθερότητα του συστήματος: αυτόνομη πορεία, μετεκλογικές συνεργασίες με βάση προγραμματική συμφωνία, κάλεσμα για ισχυρό εκλογικό ποσοστό ώστε να σφραγίσει με σοσιαλδημοκρατικό χρώμα το σχέδιο διακυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική, αλλά και τη διεκδίκηση, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης και εφόσον αποδοκιμαστούν με μείωση ποσοστών η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην είναι πρωθυπουργοί οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας. Δεν αποκλείει, αν δεν καλύπτονται προϋποθέσεις, τη μη συμμετοχή σε συγκυβέρνηση. Ωστόσο εντείνονται οι διεργασίες συναινετικών λύσεων.
Πάντως προχωρά ο εκλογικός σχεδιασμός για αύξηση της συσπείρωσης και προσέλκυση υποψηφιοτήτων πολιτευτών της ΝΔ αλλά και στελεχών που έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχές Μαρτίου του 2023 έγινε γνωστό ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Χίο έκαναν διερευνητική πρόταση στον υποναύαρχο ε.α. Λιμενικού Σώματος Σταύρο Μιχαηλίδη ώστε στη συνέχεια να τεθεί στη Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΠΑΣΟΚ για τελικές αποφάσεις. Εκεί υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2019 ήταν ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης (2.682 ψήφοι), ο Γιώργος Αμέντας (1.179 ψήφοι) και οι Αμαλία Μαθιούδη και Ειρήνη Δανιήλ. Ο Στ. Μιχαηλίδης είχε κατέβει ως υποψήφιος με τη ΝΔ και έλαβε 5.131 ψήφους αλλά τον ξεπέρασε κατά 520 σταυρούς ο Νότης Μηταράκης που κατέκτησε την πρώτη θέση.
Στο Ιόνιο οι διαρροές περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο να κατέλθει με το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. Με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, ο δικηγόρος έχει συγκρουστεί με την Κουμουνδούρου και τον Οκτώβριο του 2020 αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Προφίλ θεματοφύλακα
Ενόψει των εθνικών εκλογών η ηγεσία επιδιώκει να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως θεματοφύλακα του δημόσιου συμφέροντος και ως την πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει με τις πολιτικές της τον στόχο για μια Ελλάδα με βιώσιμη ανάπτυξη, ισχυρούς θεσμούς και μείωση ανισοτήτων για «δίκαιη κοινωνία». Από την Κρήτη ο Ν. Ανδρουλάκης επανέφερε τη στόχευση μέσω της παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του In Social (think tank του ΠΑΣΟΚ). Παράλληλα, το ζήτημα των πλειστηριασμών και οι κίνδυνοι για τους πολίτες από την αύξηση του ιδιωτικού χρέους τίθενται στην αιχμή του δόρατος, όπως φάνηκε και από τις δημόσιες παρεμβάσεις των επικεφαλής του σχετικού τομέα – του γραμματέα Δημήτρη Σπυράκου και του αναπληρωτή γραμματέα Δημήτρη Αναστασόπουλου.
Πάντως, ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι όπως πριν από καιρό ο Ν. Χριστοδουλάκης έτσι και τώρα ο Ν. Ανδρουλάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η χώρα να βουλιάξει εκ νέου σε οικονομική κρίση, στο πλαίσιο και της διεθνούς κατάστασης, με επίκεντρο την «αθωράκιστη» ελληνική οικονομία, τη δημοσιονομική κατάσταση, τα ελλείμματα και την αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.