Τη βιασύνη των στελεχών που επιζητούν άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες επιχειρεί να φρενάρει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Το έδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αφ’ ενός με τις πινελιές αυτοκριτικής για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και για τη λειτουργία των κομματικών οργάνων και αφ’ ετέρου με… θεσμική χρονοκαθυστέρηση για τη λήψη αποφάσεων. Αυτό φάνηκε, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα από την τοποθέτησή του για την εκλογική αποτίμηση που έκανε στην κοινή συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις στην εισήγησή του, όπως αυτή αναδεικνύεται από το ηγετικό επιτελείο του, είναι: «Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών». Μάλιστα, χρησιμοποίησε συγκρίσεις σχετικά με τον τρόπο που τα άλλα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν μετεκλογικά να διαχειρίζονται το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των εικοσιτεσσάρων , που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει δύο;»
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι προσπάθησε να δώσει… όγκο στο 12,79% του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα μάχης «χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντιακό ούριο άνεμο».
Πάντως, έχει πολιτικό ενδιαφέρον ότι σε μια περίοδο που η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη της βάλλεται εσωκομματικά και παράλληλα είναι εν εξελίξει διεργασίες μεταξύ στελεχών από κόμματα και σχήματα στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του λεγόμενου προοδευτικού κέντρου και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει ουσιαστικά έκκληση για να μην υπάρξουν εξελίξεις που να ευνοούν διαλυτικές καταστάσεις. Αυτή τη διάσταση εκτιμούν ότι έδωσε στην εισήγησή του με την αναφορά ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο»…
Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα εντόπισε, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, το πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου κατά την ανάλυση Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επαναχαράξει τη στρατηγική του, σε συνδυασμό με την προσπάθεια το κόμμα να έρθει πιο κοντά στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι ενδιαφέρον ότι έκρινε ότι οι κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ «όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν».
Για αποφάσεις που αφορούν διαδικασίες και χάραξη νέας τακτικής, με προτάσεις και χρονοδιαγράμματα, ακόμα και όσον αφορά αλλαγή προσώπων κορυφής, οργάνων και ηγεσίας, εφόσον τεθούν, παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, το τέλος Ιουνίου.
Μετά την ομιλία του, άρχισαν να λαμβάνουν το λόγο βουλευτές και άλλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι πολύωρη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον δεν μπορέσουν να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, να επαναληφθεί η συνεδρίαση σε επόμενη μέρα. Μεταξύ εκείνων που έβαλαν ηγετική χροιά στην τοποθέτησή τους είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος μίλησε, αμέσως μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επίδοση του ΠΑΣΟΚ στην ευρωκάλπη, τονίζοντας ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζει εικόνα μεγάλου κόμματος εξουσίας. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία και σε όσους έχουν την ευθύνη χάραξης πολιτικής στο ΠΑΣΟΚ, διαχωρίζοντας τη δική του θέση. Μάλιστα, πίσω από την τοποθέτησή του, ουκ ολίγοι «είδαν» ότι εμμέσως βάζει πλώρη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, Όπως είπε, «κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι».
Διαβάστε επίσης:
Προσπαθεί να ξελασπώσει τον Θεοδωρικάκο ο Μητσοτάκης μετά τις αποκαλύψεις του Documento