ΠΑΣΟΚ: Μάχες εντυπώσεων και… τρικλοποδιάς

ΠΑΣΟΚ: Μάχες εντυπώσεων και… τρικλοποδιάς

Αν οι αριθμοί των υπογραφών στήριξης αποτέλεσαν για κάθε υποψήφιο/α πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την αντανάκλαση του προσωπικού πολιτικού τους ονόρε, η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της 15ης Σεπτέμβρη επενδύθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη με τα χαρακτηριστικά μιας πιο ολιστικά πασοκικής επίδειξης δύναμης, με (τύποις) ενωτικό ρυθμό.

Τα στελέχη και οι διεκδικητές της ηγεσίας ρίχνουν τους τόνους αυτές τις μέρες και εμφανίζονται να προτάσσουν τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική διαπάλη ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.

Δεν είναι μόνο ότι έχουν τα αντανακλαστικά μιας κεκτημένης από πολλά χρόνια «αυτοπροστασίας» στις συγκρούσεις τους, είναι και οι συνθήκες που διαμορφώνονται τελευταία. Τα στελέχη όλων των «τάσεων» έχουν αναπτερωμένο ηθικό από τη μικρή δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ αλλά και από το αντιπαράδειγμα των εκφυλιστικών καταστάσεων στην Κουμουνδούρου.

Οι υποψήφιοι με τις υπογραφές στήριξης και τα ποσοστά

Δίνουν προτεραιότητα στα πολιτικά τους σχέδια

Η προσδοκία επανόδου σε κυβερνητική τροχιά οδηγεί τους/ις υποψήφιους/ες να βάζουν και να βγάζουν ελεγχόμενα τα ξίφη από τα θηκάρια τους. Οι… τρικλοποδιές δεν έχουν σταματήσει ούτε οι πολιτικές διενέξεις. Ομως οι έξι υποψήφιοι που μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) προτάσσουν τα πολιτικά τους σχέδια.

Δεν υπήρξε εμπλοκή τελικά με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Χ. Δούκα ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η ανταλλαγή απόψεων των έξι σε ντιμπέιτ στην ΕΡΤ, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής την 24η Σεπτεμβρίου. Την αυξημένη συμμετοχή ψηφοφόρων επιδιώκουν οι περισσότεροι διεκδικητές της προεδρίας. Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι παράγοντες της ΝΔ φαίνεται να «ενοχλούνται», σε σημείο που μετατρέπονται σε εμπροσθοφυλακή επιθέσεων κατά υποψηφίων και ιδιαίτερα κατά του Χ. Δούκα. Αναφορικά με SMS που στέλνονται ενόψει των εκλογών, το επιτελείο του Χ. Δούκα ανταπάντησε ότι χρησιμοποιούνται μητρώα που αφορούν όσους έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες εκλογικές εσωκομματικές διαδικασίες. «Οποιος επιθυμεί μπορούμε να τον πληροφορήσουμε σε ποια διαδικασία συμμετείχε» σχολίασαν δηκτικά.

Οι μονομαχίες του β’ γύρου

Η διεύρυνση και ανασύνθεση του χώρου

Θέμα πρώτης γραμμής θεωρείται η διεύρυνση της παράταξης και εν γένει της ανασύνθεσης του χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων η Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τους συνυποψήφιους/ές της σε ένα πρώτο ντιμπέιτ για το τι εκφράζει η κεντροαριστερά «που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τα μερίδια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ν. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να γίνει μεγάλη με συμφωνίες κορυφής και με παλιούς πρωταγωνιστές που όταν έχαναν την υπουργική καρέκλα του ΠΑΣΟΚ την έψαχναν σε άλλα κόμματα. Προτάσσει την επαφή με τους πολίτες σε μεγάλες προοδευτικές συγκλίσεις, μέσα από ανοιχτά πολιτικά γεγονότα, όπως ένα ανοιχτό πολιτικό συνέδριο. Κατά τον Παύλ. Γερουλάνο χρειάζεται ένας ενιαίος πόλος με κυρίαρχο τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, ανοιχτός σε κάθε προοδευτικό πολίτη.

Ο Μιχ. Κατρίνης έχει ξεκαθαρίσει ότι αρνείται κάθε κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, προτάσσει πρωτοβουλίες για μια μεγάλη παράταξη –όχι συνασπισμό– με ανοιχτό κάλεσμα προς πολίτες και όχι «οπλαρχηγούς». Για τη Νάντ. Γιαννακοπούλου κρίνεται το αν θα ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ ο βασικός πόλος των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης

Γκλέτσος: Με τα χίλια θα αναγνώριζα τον Πολάκη ως πρόεδρο (Video)

Στο φως το κόλπο με τα πλαστά ποινικά μητρώα

Ντίνος Καρύδης: Την Τρίτη η κηδεία του ηθοποιού

CNN: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου για την απόπειρα κατά Τραμπ – Οι αναρτήσεις στα social media για την Ουκρανία και η δωρεά

Οι 70 μέρες που αλλάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

FBI: Έρευνα για νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ – Συνελήφθη ένας ύποπτος στη Φλόριντα

Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό και τη Δευτέρα – Πού αναμένονται βροχές

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter