ΠΑΣΟΚ: Λυκοσυμμαχίες στην τελική ευθεία

ΠΑΣΟΚ: Λυκοσυμμαχίες στην τελική ευθεία

Ενα ιδιότυπο κομματικό «Survivor» με τηλε-ορατικές προεκτάσεις εθνικού βεληνεκούς, που περιλαμβάνει επικοινωνιακό και πολιτικό σασπένς, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χαριλάου Τρικούπη. Η ατάκα «τώρα είναι η ευκαιρία» για το ΠΑΣΟΚ δίνει φτερά στους έξι διεκδικητές για την ηγεσία του (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) την ίδια ώρα που μεταξύ τους ο ένας ψαλιδίζει τα φτερά του άλλου. Στις εσωκομματικές κάλπες της 6ης Οκτωβρίου (α΄ γύρος) και της 13ης Οκτωβρίου (β΄ γύρος) οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον υποψήφιο ή την υποψήφια πρόεδρο με στόχο το ΠΑΣΟΚ να κυριαρχήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς και να διεκδικήσει ως πόλος την κυβερνητική εξουσία, σε μια περίοδο που η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε πολιτική κρίση διαρκείας και η κυβέρνηση της ΝΔ στο κέντρο της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Οσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης για τους έξι βγαίνουν όλα τα βέλη από τη φαρέτρα και κατευθύνονται με υπολογισμούς που περιλαμβάνουν χτυπήματα και αντιπαλότητες αλλά και κινήσεις-πρόπλασμα συμμαχιών του β΄ γύρου.

Ευκαιρία το ντιμπέιτ

Η μάχη των εντυπώσεων μετράει σε ένα περιβάλλον ψηφοθηρικής πολιτικής επικοινωνίας. Πάντως οι τηλεμαχίες (ντιμπέιτ) όπως αυτή της 24ης Σεπτεμβρίου δεν βγάζουν προέδρους κομμάτων, πρωθυπουργούς ή και πρωθυπουργίσμους. Δίνουν απλώς μια ευκαιρία να αναβαπτιστούν τα φαβορί των δημοσκοπήσεων ή/και αντικειμενικά όσοι/ες έχουν μεγαλύτερη εκλογική επιρροή εντός και εκτός κομματικού μηχανισμού, να προσθέσουν πόντους οι λιγότερο αναγνωρίσιμοι ή να ενισχυθούν τα αουτσάιντερ.

Το παιχνίδι της επικράτησης περιλαμβάνει συνεχές εσωκομματικό τρόχισμα στις θέσεις των ανθυποψηφίων, ενώ παράλληλα έχει περάσει και σε πίστα που είναι (χωρικά) απέναντι από τη Χαριλάου Τρικούπη, στις παρυφές του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Ξέρω έναν υποψήφιο που αν εκλεγεί, θα κάνει πάρτι ο Κυριάκος». Δεν κατονόμασε τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά ήταν εμφανές ότι εννοούσε τον Χ. Δούκα, ο οποίος είχε εκτοπίσει από τον θώκο του Δήμου Αθηναίων τον Κώστα Μπακογιάννη. Παράγοντες της ΝΔ έφτασαν να επιτίθενται με σφοδρά πυρά εναντίον του και να σηκώνουν ακόμη και το ζήτημα της αποστολής μηνυμάτων υπέρ της υποψηφιότητάς του από μητρώο που σύμφωνα με τον Χ. Δούκα χρησιμοποιούν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια υπάρχει κι άλλη εκδοχή για τη στόχευση αυτών των πυρών. Υποστηρικτές της Α. Διαμαντοπούλου εντός και εκτός της ΝΔ όπως και εκσυγχρονιστές και ακροκεντρώοι εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να ενισχύσουν την υποψηφιότητά της και να προετοιμάσουν και το έδαφος για τον β΄ γύρο. Στην περίπτωση που η ίδια δεν είναι στη δεύτερη θέση διαμορφώνεται ένα κλίμα στους δεξιόστροφους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να φρενάρουν την όποια κλίση της Χαριλάου Τρικούπη προς τα «αριστερά».

Ετσι, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η Α. Διαμαντοπούλου, η οποία δεν έχει ακολουθήσει επιθετική προεκλογική καμπάνια κατά οποιουδήποτε ανθυποψηφίου της, θα στηρίξει Ν. Ανδρουλάκη, με βάση τις πολιτικές της θέσεις. Ομως ενόψει του α΄ γύρου η πρώην επίτροπος δεν διστάζει για ζητήματα διαδικαστικά να κάνει παρεμβάσεις μαζί με συνυποψήφιούς της, όπως έγινε με το αίτημα για κανόνες ισοτιμίας που έθεσε από κοινού με τον Χ. Δούκα και τη Ν. Γιαννακοπούλου.

«Μεθοδεύσεις της ηγεσίας»

Παράλληλα, διαβλέπει μεθοδεύσεις της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη αναφορικά με τα εκλογικά τμήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με το επιτελείο Διαμαντοπούλου, χαρακτηριστικό παράδειγμα επιλεκτικής μείωσης καλπών αποτελεί ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας. Εχει σημασία ότι εκεί –και γενικότερα σε περιοχές της Αττικής– η Α. Διαμαντοπούλου αναμένει αυξημένη προσέλευση και πολιτών που είχαν στηρίξει κατά καιρούς σε όλες τις κάλπες τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή Βόρειου Τομέα ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 2021 και επικεφαλής του κόμματος Δημοκράτες στις εκλογές του 2023.

Ταυτόχρονα, έχει προκαλέσει εντύπωση ότι ο υποψήφιος πρόεδρος Π. Γερουλάνος εμφανίζεται ήδη πιο υποστηρικτικός στον Ν. Ανδρουλάκη θέτοντας ως κρίσιμο ο νέος πρόεδρος να είναι οπωσδήποτε και στη Βουλή, «για να μην αλωνίζει ο Μητσοτάκης». Δείχνοντας έτσι αρνητικά κυρίως την περίπτωση του Χ. Δούκα που δεν είναι βουλευτής αλλά και την Α. Διαμαντοπούλου.

Ο νυν πρόεδρος διεκδικεί την επανεκλογή του προβάλλοντας τη σταθερότητα για την ανέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική δύναμη. Απορρίπτοντας πειραματισμούς και υποσχέσεις υποψηφίων, δείχνει την κατάσταση αποδόμησης που υπάρχει στην Κουμουνδούρου…

Στις διαφαινόμενες συμμαχίες του β΄ γύρου είναι γρίφος η στάση που θα κρατήσει ο Μιχ. Κατρίνης. Πάντως πολλοί εκτιμούν ότι ήταν καρφί κατά του Ν. Ανδρουλάκη αλλά και κατά της Α. Διαμαντοπούλου η διατύπωση που ο βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος πρόεδρος χρησιμοποίησε πρόσφατα, ότι «κάποιοι θέλουν να είναι χαμηλά ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ. Τους βολεύει ένα μικρό ΠΑΣΟΚ για να μπορούν να το ελέγχουν».

Η υποψήφια πρόεδρος Ν. Γιαννακοπούλου είναι εκείνη που από το βράδυ των ευρωεκλογών έθεσε και ζήτημα ηγεσίας, ενώ καθημερινά δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη για το κλειστό κόμμα και τον τρόπο κομματικής διακυβέρνησης επί προεδρίας του, χαρακτηρίζοντας συνεχώς το μοντέλο ηγεσίας του Ν. Ανδρουλάκη αποτυχημένο.

Η στήριξη από βουλευτές

Ο Ν. Ανδρουλάκης στηρίζεται από πολλούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Φραγκίσκος Παρασύρης, Κατερίνα Καζάνη κ.ά. Οι «παπανδρεϊκοί» είναι μοιρασμένοι σε Γερουλάνο και Δούκα, με στελέχη τους να στηρίζουν και Ανδρουλάκη και Κατρίνη, ενώ την ίδια ώρα στο πλευρό Δούκα συντάχθηκαν βουλευτές όπως οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Απόστολος Πάνας, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Διαβάστε επίσης

Ικανοποιημένος ο Σταϊκούρας για το σιδηροδρομικό δίκτυο: «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση»

Σοβαρή καταγγελία: Επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο πραγματογνώμονα για το έγκλημα στα Τέμπη

Ελληνική Δημοκρατία των καρτέλ

Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα: Σχεδόν 500 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά (Video)

Μάριος Σαλμάς: «Διαγράφηκα για τις απόψεις μου – Η χημεία μου με τον πρωθυπουργό έσπασε σε μία στιγμή» (Video)

Γλυφάδα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης – Δεύτερη επίθεση σε 15 μέρες (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τρεις για την προεδρία – Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες

Σύμη: Σοκαριστική καταγγελία για βασανισμό πακιστανού εργαζόμενου – «Μηχανή είσαι! Είμαι με τη Χρυσή Αυγή»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter