ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μπροστά στο δίλημμα «σύγκλιση ή εκβιασμοί»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μπροστά στο δίλημμα «σύγκλιση ή εκβιασμοί»

Οι υποκλοπές και η προσπάθεια συγκάλυψης διαμορφώνουν για τη Χαριλάου Τρικούπη ένα νέο πλαίσιο ώσμωσης στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο

Κάτι «ψήνεται» πολιτικά στον ευρύτερο λεγόμενο προοδευτικό χώρο –μη εξαιρουμένων φιλελεύθερων που προτάσσουν την ποιότητα του δικαιοκρατικού συστήματος–, αλλά σε καινούργιες ή, σωστότερα, αναπαλαιωμένες βάσεις αν και προσώρας ετοιμόρροπες. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη παρακολουθεί τα νέα δεδομένα έχοντας συσφίξει τις σχέσεις της με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο

που, πέρα από τις προσωπικές φιλοδοξίες του –πολλοί μιλούν για την επάνοδό του στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό από άλλη δίοδο ανάλογα με τις εξελίξεις–, χτίζει υπερκομματικό προφίλ προβάλλοντας την ανάγκη υπεράσπισης του κράτους δικαίου.

Αυτήν τη γραμμή μαζί με τη θεσμική προσέγγιση επί παντός ζητήματος έχει υιοθετήσει η ηγεσία του κόμματος, με μια σχεδόν «νομική», δογματική συνέπεια ακόμη και από όταν γνωστοποιήθηκαν επίσημα η τηλεφωνική παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και η παγίδευση του κινητού του μέσω Predator.

Κοινοί τόποι και συγκρούσεις

Ισως έτσι δίνεται μια εξήγηση για τους χαμηλούς τόνους και τη θεσμική προσέγγιση Ανδρουλάκη αναφορικά με το ζήτημα των υποκλοπών – ο οποίος πάντως έχει συντονιστεί με το κομματικό αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη για υψηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, άρα διατηρεί την ένταση της αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια, την ίδια ώρα στελέχη όπως ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον Δήμο Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος θέτουν ως κρίσιμο ζήτημα τη διαλεύκανση της υπόθεσης προτού φτάσουμε στις κάλπες, σημειώνοντας (Kontra Channel) για τη μετεκλογική περίοδο ότι «αύριο θα πρέπει να συζητήσουμε για τις συνεργασίες κομμάτων. Αυτές οι συνεργασίες θα είναι προϊόν πολιτικής σύγκλισης ή προϊόν εκβιασμού;».

Δεν θεωρείται τελεσφόρα η αναζήτηση κοινού τόπου μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων κατά την προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι πάντα οι αντιπαραθέσεις προηγούνται και οι όποιες κυβερνητικές συνθέσεις (ή τερατογενέσεις) έπονται μετεκλογικά. Δεν είναι όμως μάταιη. Αυτές τις μέρες η προεκλογική πεπατημένη ισχύει, αλλά οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών –εν αναμονή των αποτελεσμάτων της κάλπης όποτε κι αν προκηρυχθούν οι εκλογές– προλειαίνουν το έδαφος για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συγκλίσεων στο όνομα της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος.

Μετεκλογικά στρατόπεδα

Η νέα διαχωριστική γραμμή που φαίνεται να διαμορφώνει διαφορετικά «στρατόπεδα» στο μετεκλογικό τοπίο ήδη ζυμώνεται στη δημόσια σφαίρα. Ως επίδικο εμφανίζονται η προστασία των αρχών του κράτους δικαίου και η υπεράσπιση των δημοκρατικών λειτουργιών. Στις προεκλογικές ζυμώσεις έχουν κεντρικό ρόλο πάνελ στελεχών του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου και της κεντροαριστεράς, εκδηλώσεις επιστημονικού χαρακτήρα για ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και την ανάδειξη λύσεων για το μέλλον της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο των ζυμώσεων και της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων εντάσσεται μια δημόσια πολιτική παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή (3 Φεβρουαρίου 2023). Το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού, στο οποίο μετέχουν στελέχη της κεντροαριστεράς, πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ και άλλοι, οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας;». Εκ μέρους του Δικτύου μιλά ο Πάνος Δημητρακάς, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι μετέχουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης και ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της εκλογικής συμμαχίας Πράσινο & Μωβ Νίκος Χρυσόγελος.

Είχε προηγηθεί η εκδήλωση των συνταγματολόγων «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές και κράτος δικαίου», που όχι τυχαία προκάλεσε διαφωνίες από τον κύκλο προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ που κοιτούν στα δεξιά τους (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης κ.ά.) αλλά και από στελέχη της αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγας εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι μόνο ότι συναντήθηκαν στο πάνελ επιστήμονες που είναι εμβληματικοί για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Νίκος Αλιβιζάτος, Ευάγγ. Βενιζέλος, Ξενοφών Κοντιάδης) με πανεπιστημιακούς που διάκεινται θετικά στον ΣΥΡΙΖΑ (Ιφιγένεια Καμτσίδου, Ανδρέας Τάκης, Δημήτρης Χριστόπουλος). Ηταν και το ακροατήριο στην εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη;» το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου 2023, όπου συνυπήρξαν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Κώστας Σκανδαλίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Δουδωνής κ.ά.) με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εσπασε ο «φόβος» της παρεξήγησης για στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη από την παρουσία τους σε εκδηλώσεις με συμμετοχή στελεχών της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, ο Ευάγγ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως μέρος εκείνων που εντός πλαισίου κρατάνε τα μπόσικα για τις θεμελιώδεις λειτουργίες του δικαιοκρατικού συστήματος. Ως ύψιστο επίδικο για την επόμενη μέρα έθεσε την προστασία του κράτους δικαίου και με βάση αυτό απέρριψε με καυστικό τρόπο τους φορείς ακραίων αντιΣΥΡΙΖΑ απόψεων, σημειώνοντας ότι προτιμούν να συζητείται ποιος εγγυάται το «μένουμε Ευρώπη» παρά να τίθεται επί τάπητος το θέμα των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Documento Newsletter