ΠΑΣΟΚ: Η ακτινογραφία των 6+1 υποψηφίων – Τα επιχειρήματα, οι συνεργάτες, οι στρατηγικές, τα υπέρ και τα κατά

ΠΑΣΟΚ: Η ακτινογραφία των 6+1 υποψηφίων – Τα επιχειρήματα, οι συνεργάτες, οι στρατηγικές, τα υπέρ και τα κατά

Τα επιχειρήματα, οι συνεργάτες, οι στρατηγικές, τα υπέρ και τα κατά λίγο πριν από την κάθοδο στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει χαρακτηριστικά σύγκρουσης μεταξύ των διεκδικητών της. Θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει συνέχεια ο χορός της απόσυρσης που ξεκίνησε με την αποχώρηση της βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας Μιλένας Αποστολάκη από την κούρσα για την προεδρία στη Χαριλάου Τρικούπη. Πρόσωπα που τη στήριξαν προσανατολίζονται προς άλλους υποψηφίους, ενισχύοντας με υπογραφές κάποιες από τις εναπομείνασες επτά υποψηφιότητες. Το Documento
σκιαγραφεί αδρά το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι υποψήφιοι/ες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και παραθέτει τα υπέρ και τα κατά στον δρόμο για τις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Ισως αποκτήσει σημασία η αναφορά της Μιλ. Αποστολάκη ότι στις 14 Οκτωβρίου (6 Οκτωβρίου είναι οι εκλογές μεταξύ όλων των υποψήφιων προέδρων και 13 Οκτωβρίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων) το ΠΑΣΟΚ «δεν πρέπει να βγει τραυματισμένο».

Νίκος Ανδρουλάκης

Απορρίπτει τους πειραματισμούς

«Πολιτική αυτονομία, ενότητα, ανανέωση» είναι το τρίπτυχο με το οποίο πορεύεται προς τις εσωκομματικές εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που επαναδιεκδικεί την ηγεσία. Προβάλλει τη σταθερότητα στον στόχο το ΠΑΣΟΚ να νικήσει τη ΝΔ και απορρίπτει πειραματισμούς δείχνοντας προς τον Χάρη Δούκα, με αναφορές όπως «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» ή περί αυτονομίας από συμφέροντα. Παράλληλα, βασικό στοιχείο της ρητορικής του είναι ότι πρέπει να υπάρξει η ηθική δέσμευση κάθε υποψηφίου για την προεδρία ότι, είτε κερδίσει είτε χάσει, πρέπει να είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές (βολή κυρίως κατά των Χ. Δούκα και Αννας Διαμαντοπούλου). Οσον αφορά τα περί ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς και συνεργασιών, ο Ν. Ανδρουλάκης αποκλείει πρόσωπα που «όποτε χάνουν την καρέκλα τη μια προδίδουν το ΠΑΣΟΚ και την άλλη προδίδουν τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ήδη έχει δηλώσει ότι θα ανοίξει διάλογο σε ένα ανοιχτό πολιτικό συνέδριο για τα μεγάλα ζητήματα, για συγκλίσεις, αλλά και κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, η υπεύθυνη Τύπου του επιτελείου του Στεφανία Μουρελάτου, οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Δημήτρης Μπιάγκης, Γιάννης Τσίμαρης, Γιώργος Μουλκιώτης, Τάσος Νικολαΐδης, Σταύρος Μιχαηλίδης και οι Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης.

Υπέρ

Εχει δύναμη στον κομματικό μηχανισμό. Συνεχής εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ.

Κατά

Δεν κατάφερε να νικήσει καν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

 

Παύλος Γερουλάνος

Χτίσιμο νέας κοινωνικής πλειοψηφίας

Ανεβάζει τον πήχη μέρα τη μέρα ο βουλευτής Α΄ Αθήνας. Θέτει ως στόχο του να είναι αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Εχει δεσμευτεί για μια μεγάλη πολιτική πρωτοβου-
λία-κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το κέντρο ως τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας με βάση ένα σχέδιο για αποσυγκέντρωση πλούτου και εξουσίας, καταπολέμηση ανισοτήτων και οικοδόμηση μιας πατριωτικής οικονομίας. Εξαπολύει συχνά πυρά κατά του ανθυποψηφίου του Χ. Δούκα, με πιο πρόσφατη τη διατύπωσή του ότι «ένας δήμαρχος Αθηναίων οφείλει να κάτσει στον δήμο του και να δουλέψει για να πάει ο δήμος καλά»… 

Εχει κοντά του πρώην και νυν βουλευτές και ευρωβουλευτές, με πιο πρόσφατη τη στήριξη από το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Ανωμερίτη, που προστέθηκε σε εκείνη των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Νίκου Παπανδρέου και Σάκη Αρναούτογλου. Σημαντική είναι η συνεισφορά στο επιτελείο του στελεχών όπως οι Δημήτρης Μπυρίτης, Κώστας Πανταζής (πρώην γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ), ο αυτοδιοικητικός Γιώργος Δαουλάρης και στο επικοινωνιακό επιτελείο μεταξύ άλλων η Ελένη Σπυρίδη και ο Νίκος Κουτουφάς.

Υπέρ

Εχει πολιτικό σχέδιο για την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Κατά

Τον συνοδεύει η… ρετσινιά του ελιτισμού, του «πρίγκιπα».

Νάντια Γιαννακοπούλου 

ΑντιΣΥΡΙΖΑ και… μόνο ΠΑΣΟΚ

Ετοιμη είναι η πολιτική πλατφόρμα και η ατζέντα των ζητημάτων που προτάσσει για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για την ανασυγκρότηση της χώρας η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα. Εχει τυποποιηθεί στην εσωκομματική γεωγραφία στα δεξιά του ΠΑΣΟΚικού φάσματος με αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή. Είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα ΑΕΙ και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ενώ τάσσεται υπέρ της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές. Θεωρεί ατελέσφορη οποιαδήποτε συζήτηση για ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς και θέτει ως μείζον ζήτημα την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, επικρίνει τις αναφορές Ανδρουλάκη για δέσμευση των υποψηφίων ότι θα είναι την επομένη των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, καθώς κρίνει ότι αυτές οι τοποθετήσεις δεν βοηθούν την ενότητα. Η ίδια πάντως υπερασπίζεται την πορεία της στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι έδωσε μάχη ως υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας (2012 και 2015), την εποχή που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε πίεση εκλογικής επιβίωσης. 

Εχει ανεβάσει τους τόνους για τα οργανωτικά των εσωκομματικών εκλογών, θέτοντας ζήτημα ανισότιμης μεταχείρισης υποψηφίων με επίκεντρο ότι με τρεις επιστολές της προς την ΕΔΕΚΑΠ (αρμόδια επιτροπή για τις προεδρικές εκλογές) έχει ζητήσει το μητρώο μελών, ώστε να μπορεί να απευθυνθεί για κάλεσμα κατά τις περιοδείες της. Εχει τη στήριξη κόσμου από τα δυτικά της Αττικής αλλά και από τη Μεσσηνία, ενώ έχει τη συμπαράσταση αυτοδιοικητικών παραγόντων στην Αττική αλλά και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. 

Υπέρ

Μαχητικότητα. 

Κατά

«Ταβάνι» εμβέλειας η ταυτοποίησή της εσωκομματικά ως «δεξιάς».

 

Αννα Διαμαντοπούλου

Πρέσβειρα σημιτικής μεταρρύθμισης

Ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα στήριζε αν ήταν βουλευτής την τροπολογία της ΝΔ για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, ενώ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Την κατηγορούν για εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες με τη ΝΔ. Η ίδια έχει στην προμετωπίδα του σχεδίου της να κάνει ξανά μεγάλο και κυβερνών το ΠΑΣΟΚ. Κρίνει παράλληλα ότι οι αναφορές σε συνεργασίες τώρα είναι λανθασμένη τακτική, αν και εμφανίζεται μη φοβική στον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. 

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη την εγκαλούν ότι από το 2013 έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και ότι το 2017 συγκρότησε την πολιτική κίνηση Ωρα Αποφάσεων (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης). Και κάποιοι που μιλούν για την… πρέσβειρα της ΕΕ με τους ύμνους υπέρ του επιχειρηματικού κεφαλαίου στην ανάπτυξη θυμήθηκαν επ’ ευκαιρία ότι κάποτε είχε προτείνει να γίνει η αγγλική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλάδας. 

Την υποψηφιότητά της στηρίζουν στελέχη του σημιτικού – εκσυγχρονιστικού μπλοκ, ομάδες και από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη στο οποίο η Α. Διαμαντοπούλου είναι επικεφαλής. Εχει ήδη τη στήριξη του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Γιάννη Μεϊμάρογλου και του πανεπιστημιακού Αχιλλέα Γραβάνη. Υπεύθυνη Τύπου του επιτελείου της έχει αναλάβει η πρώην βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, η οποία είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Υπέρ

Ελκει πρώην μέλη ή φίλους του ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησαν στη ΝΔ. Προφίλ πρωθυπουργησιμότητας.

Κατά

Πολιτικοί εναγκαλισμοί με τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Αναπαλαίωση του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού αφηγήματος.

Χάρης Δούκας

Αφθαρτος και ανοιχτός σε συνεργασίες

Ο δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής ΕΜΠ προτάσσει την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα και νίκης απέναντι στη ΝΔ. Κουβαλά τα εύσημα ότι ηγήθηκε μιας ευρείας δημοτικής παράταξης που έριξε από το βάθρο του στο Δήμο Αθηναίων τον Κώστα Μπακογιάννη και προβάλλει ότι έχει τη δύναμη να το κάνει και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι ανοιχτός στις συνεργασίες, αφήνοντας ανοιχτή μάλιστα την πόρτα και σε ΠΑΣΟΚογενείς που κατευθύνθηκαν σε άλλα κόμματα, περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκει φοβική (αμυντική) την τακτική Ανδρουλάκη περί αποκλεισμού στελεχών που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ ή και από τον ΣΥΡΙΖΑ και του αντιγυρίζει ως θετικά παραδείγματα αξιόλογων προσώπων που προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ τον συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο και την Κωνσταντίνα Αδάμου. Παράλληλα, προβάλλει ότι η υποψηφιότητά του φέρνει το μήνυμα της συμπερίληψης και της συλλογικότητας, εκεί που μέχρι τώρα υπήρχαν πολλοί στρατηγοί, με το «όλοι στρατιώτες» στην προσπάθεια για προοδευτικό κυβερνητικό πόλο απέναντι στη ΝΔ.

Δίπλα του βρίσκεται ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης. Τον στηρίζουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Απόστολος Πάνας, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Θόδωρος Μαργαρίτης και Τόνια Αντωνίου, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Μανώλης Οθωνας και Πάνος Βλάχος, η γραμματέας τομέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ Αννα Παπαδοπούλου, ο γραμματέας τομέα Προστασίας του Πολίτη Μαρίνος Σκανδάμης κ.ά.

Υπέρ

Αφθαρτος προσώρας και «εξολοθρευτής» του συστήματος Μπακογιάννη.

Κατά

Διεκδικεί την προεδρία κόμματος μόλις ένα έτος από την εκλογή του ως δημάρχου, χωρίς να έχει πείσει για την αποτελεσματικότητά του.

Μιχάλης Κατρίνης

Στις επάλξεις με προοδευτικές συγκλίσεις 

Καμιά συμμετοχή σε κυβέρνηση με ΝΔ λέει συνεχώς όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο βουλευτής Ηλείας, ο οποίος διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μιλά για μια μεγάλη παράταξη που θα είναι κόμμα εξουσίας και θα εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που κατάφερε στις ευρωεκλογές μεγάλο πλήγμα στον Κυρ. Μητσοτάκη. Τάσσεται υπέρ των συνεργασιών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και μάλιστα συχνά αναφέρεται σε συγκλίσεις, όπως αυτή στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας που έφερε το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ως παράδειγμα συνεργασίας σε κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Προτάσσει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλία για διάλογο με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις, επιδιώκοντας να γίνει μια μεγάλη παράταξη από τη βάση. Η Ηλεία και η Αχαΐα είναι το πεδίο όπου συγκεντρώνει δυναμική η υποψηφιότητά του, ενώ με τις συχνές περιοδείες του στη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα με τις παρεμβάσεις του στην Κρήτη, ο Μιχ. Κατρίνης επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή του. Δυσανασχετεί όταν τον ρωτούν αν προχωρήσει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση της προεδρίας, σημειώνοντας ότι κάνει ανοιχτές συγκεντρώσεις με πραγματικούς ανθρώπους που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της επόμενης και αυτό είναι ξεκάθαρη απάντηση. «Ας ρωτήσετε αν φτάσουν ως το τέλος όσοι εμφανίστηκαν και λειτουργούν μόνο με σοσιαλμιντιακή επικοινωνία…» τονίζει. Εχει μεγάλη στήριξη από μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ προσελκύει ακροατήριο από τον λεγόμενο ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Υπέρ

Καθαρές δεσμεύσεις και προφίλ ανανέωσης.

Κατά

Η δυσκολία να διευρύνει γεωγραφικά την επιρροή του…

 

Γιάννης Κανελλάκης

Ανδρ. Παπανδρέου και όχι στο «φακέλωμα»

Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» θέλει να εκφράσει ο δημοσιογράφος-πολεμικός ανταποκριτής, ο οποίος έχει επισημάνει ότι έθεσε υποψηφιότητα «ύστερα από παρότρυνση πολλών φίλων, εντός κι εκτός Ελλάδας, στην τιμή και μνήμη του μεγάλου ηγέτη και ιδρυτή του Κινήματος Αντρέα!…». Αρχές Ιουλίου έλαβε τιμητικές ευχές για την υποψηφιότητά του από τον ομογενή και πρώην υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκη, που του είχε κάνει συνέντευξη πριν από χρόνια. «Είτε βγω πρόεδρος είτε όχι, για σας θα είμαι ο Γιάννης Κανελλάκης, που ξέρετε, από το Βούτσι Γορτυνίας» λέει στον κόσμο και του υπόσχεται ότι δεν θα τον κοροϊδέψει και θα είναι πάντα δίπλα του, όπως έκανε και στα 40 χρόνια δημοσιογραφίας. Στις περιοδείες του δεν προβάλλει θεωρητικά πολιτικά ζητήματα αλλά πρακτικά θέματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής (υγεία, ακρίβεια, αισχροκέρδεια, εγκληματικότητα κ.ά.). Αν και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του, θεωρεί αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό το άρθρο 26 του καταστατικού για τη συλλογή υπογραφών μελών και στελεχών, που όπως λέει δεν ίσχυε στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» επί Ανδρέα Παπανδρέου. Οπως τονίζει στο Documento, προτίθεται να μη δώσει τις υπογραφές με τις στηρίξεις που μαζεύει και στις 9 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες να κηρύξει ανένδοτο για την κατάργηση του άρθρου. «Αν είναι δυνατόν να ζητάνε υπογραφές το 2024, είναι σαν να φακελώνουν τον κόσμο. Οχι στο φακέλωμα» διατυμπανίζει. Εκφράζει πικρία για ανισότιμη μεταχείριση από συστημικά τηλεοπτικά Μέσα που δεν παρουσιάζουν την υποψηφιότητά του στις ειδήσεις.

Υπέρ

Η λαϊκότητά και η δυναμική του στο παλαιό ΠΑΣΟΚ.

Κατά

Υποψηφιότητα διαμαρτυρίας εκτός… επικοινωνιακού πλαισίου.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αυτοί είναι οι νέοι γενικοί γραμματείς – Όλα τα ονόματα

Βουλή: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κατά της επίταξης ιδιωτών γιατρών

Βουλή: «Λευκή πετσέτα» Στυλιανίδη για τις τσουχτερές αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter