ΠΑΣΟΚ: Φιέστα για τα γενέθλια και σύγκρουση για την ηγεσία- Ποιοι υπογράψαντες την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 θα δώσουν το «παρών»

Η πολιτική δεν γίνεται με τη λογική του …ώριμου φρούτου, ούτε και με την εκδοχή των συγκοινωνούντων δοχείων για την πλήρωση κομματικής δεξαμενής από τις διαρροές ιδεολογικοκοινωνικών φραγμάτων καταρρέοντος όμορου χώρου. Όμως, όσο στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πολιτική κρίση εντείνεται , οι “μονομάχοι” για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αξιοποιούν τη συγκυρία που ευνοεί τη Χαριλάου Τρικούπη για να δρέψει πολιτικούς καρπούς (με την ελπίδα να μην είναι άνθρακες ο θησαυρός) στο στοίχημα που τούς συνέχει για διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας στο χώρο της κεντροαριστεράς με απώτερο στόχο την κυβερνητική εξουσία. Αυτή την περίοδο όπου στην Κουμουνδούρου συνεχίζουν να σπέρνουν ανέμους και να θερίζουν θύελλες, η Χαριλάου Τρικούπη «παίζει» απλόχερα με τους συμβολισμούς της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας (3η Σεπτέμβρη 1974). Το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να δώσουν το «παρών» ή να έχουν μια κάποια παρέμβαση στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου 2024 στο Ζάππειο ιστορικά στελέχη από την εποχή της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας μάλιστα να προσκαλέσουν και πολιτικά προερχόμενους από χώρους πέραν της Χαριλάου Τρικούπη!

Παράλληλα, οι διεκδικητές της προεδρίας (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Κανελλάκης και Μιχάλης Κατρίνης) , αντιμάχονται μεταξύ τους με το …ρέγουλο προσώρας, και τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων υποψηφιότητας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ που θα συνοδεύονται από τις απαιτούμενες υπογραφές μελών ΚΠΕ ή μελών του κόμματος, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Βέβαια πηγή εσωκομματικής γκρίνιας αποτελεί το πλεονέκτημα που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης εκ της θέσης του, ως νυν προέδρου του κόμματος, να προΐσταται τόσο στην επίσημη εκδήλωση στο Ζάππειο για τον εορτασμό της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου όσο και στην 88η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ως επικεφαλής και επίσημος εκφραστής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό άλλωστε όλοι οι ανθυποψήφιοί του για τη ηγεσία έχουν μεριμνήσει να οργανώσουν και ξεχωριστές εκδηλώσεις για τα 50χρονα του κόμματος. Παράλληλα, όλοι (ή σχεδόν όλοι) προετοιμάζονται για την ανοιχτή εκδήλωση στις 15 Σεπτεμβρίου 2024 όπου οι διεκδικητές της ηγεσίας θα παρουσιάσουν το «μανιφέστο» τους, το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων για το κόμμα τους , για τη διεύρυνσή του, για την ανασύνθεση του λεγόμενο προοδευτικού χώρου και της κεντροαριστεράς αλλά και το όραμα/προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής για τη χώρα.

Πάντως, αυτές τις μέρες για τα στελέχη πασών των «τάσεων» της Χαριλάου Τρικούπη προέχει να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται το ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Δεν αποτελεί, άλλωστε, έκπληξη στελέχη σε κόμματα που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς και εν γένει του προοδευτικού κέντρου, να διαγκωνίζονται για το ποιος είναι θεματοφύλακας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Κι αν οι επίγονοι του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος είναι στη Χαριλάου Τρικούπη και έχουν στα χέρια τους το ιστορικό νήμα που τους ενώνει με την 3η Σεπτεμβρίου του 1974 και την επίσημη σφραγίδα, πιο δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα διαλείμματα των εσωκομματικών διαξιφισμών τους, αλλά και πέριξ αυτού , σπεύδουν να δηλώσουν λάτρεις αξιών και αρχών του «ορθόδοξου» παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ.

Όμως, οι επίσημοι «φύλακες» της σφραγίδας του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να δώσουν μεγάλη αίγλη στην εκδήλωση για τα 50χρονα από την ίδρυση του κόμματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου . Μάλιστα, επιθυμούν να παρευρίσκονται στο Ζάππειο ή να στείλουν μηνύματα, ιστορικά στελέχη από όσους-όσες είχαν υπογράψει το κείμενο της Διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 και είναι εν ζωή! Υπολογίζεται ότι τριάντα εξ αυτών, δεδομένων των συνθηκών, έχει προσεγγίσει το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Σε μια κρίσιμη περίοδο για το κόμμα τους και με πολλά επίδικα για τις εξελίξεις στη χώρα, τα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προσδοκούν να αναδειχθεί η ιστορία του ΠΑΣΟΚ, να προσδιοριστεί εκ νέου ως συνέχεια του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου και να ενισχυθεί η εικόνα αναβάπτισής του για το πολιτικό μέλλον του χώρου. Ετσι, αναζητούνται και τα πρόσωπα που υπέγραψαν προ 50ετίας την ιδτυρική διακήρυξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος είχε περιγράψει γλαφυρά όσα συνέβησαν (και όσα προηγήθηκαν) το μεσημέρι της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου 1974, στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία Ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβασε ο ίδιος όρθιος, το τελικό κείμενο επτά σελίδων και 2419 λέξεων με τίτλο: “Ιδρυτική Διακήρυξη Βασικών Αρχών και Στόχων”. Όπως σημειώνει το κείμενο άρχιζε με αναφορά στην «τραγωδία της Κύπρου» και κατέληγε με τη φράση: «Έτσι θα συνεχίσουμε με νέα ένταση και αποφασιστικότητα τον αγώνα για μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λακόπουλο, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εν όψει της συνέντευξης Τύπου είχε συντάξει μια λίστα με 149 άτομα που ήθελε να παραστούν. Από αυτούς τελικά ελάχιστοι απουσίασαν, αλλά παρουσιάσθηκαν και πολλοί που δεν ήταν στη λίστα, ιδίως νέοι και φοιτητές. Το κείμενο της Διακήρυξης φέρει την υπογραφή όλων των παρόντων».

Κατά την περιγραφή του, λίγο πριν αρχίσει η συνέντευξη στην αίθουσα του τότε ξενοδοχείου “Κινγκ Παλλάς” της πλατείας Συντάγματος «ήταν καμιά διακοσαριά άτομα», με πιο έντονα να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους μέλη του φοιτητικού κινήματος, μεταξύ άλλων οι Κώστας Λαλιώτης, Στεφανος Τζουμάκας, Πέτρος Ευθυμίου, Γ. Βερνίκος, Ι. Τζώρτζης , Δημ. Τζουβάνος, Μηνάς Σταυρακάκης, Μένη Μαλλιώρη, Στέφανος Μανίκας κ.ά.

Γίνονται και αναφορές στους Γιάννη Αλευρά, Αντώνη Λιβάνη, Γιάννη Βαλασέλη, αντιστασιακό από την ομάδα Παναγούλη, Γιώργος Κατσιφάρα, Δημήτρη Μαρούδα κ.ά. κατά την εξιστόρησή του, κάθονταν στην πρώτη σειρά μεταξύ άλλων, οι Σάκης Καράγιωργας, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Κώστας Σημίτης, Γιάννης Κουτσοχέρας «και από τις λίγες γυναίκες η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η Αμαλία Φλέμινγκ και η Σίλβα Ακρίτα». κάποιοι εκ των οποίων έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ (από νωρίς πιο εμβληματική αποχώρηση εξ αριστερών ήταν εκείνη του Σάκη Καράγιωργα και άλλων αντιστασιακών κατά της Χούντας).

Το πρώτο σχέδιο του κειμένου Ιδρυτικής Διακήρυξης , κατά τον Γιώργο Λακόπουλο, είχε γραφεί από τους Γ. Λιάνη, Π .Μαντά, Θ. Αγγελόπουλο, Μιχ. Χαραλαμπίδη, Σωτήρη Κωστόπουλο, Γ. Τσουγιόπουλο, Ι. Ζαφειρόπουλο, Α. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαγιανόπουλο ενώ στην τελική διαμόρφωση συνέβαλαν και οι Μανώλης Παπαθανασόπουλος και Δαμιανός Βασιλειάδης – τη δακτυλογράφηση έκανε η Αγγέλα Κοκκόλα.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν την πρόκληση Κασσελάκη οι «87» και ψάχνουν υποψήφιο πρόεδρο – Δεν τίθεται θέμα Αρβανίτη

Ουκρανία: «Απογειώθηκαν βομβαρδιστικά και drones από τη Ρωσία» – Σε συναγερμό πολλές περιοχές

Στην Ψίμυθο αδερφές μου, στην Ψίμυθο

Καιρός: Αγγίζει τους 36 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές αναμένεται να βρέξει

Ετικέτες