Διανύουμε μια εποχή αβεβαιότητας και ανατροπών σε παγκόσμιο επίπεδο με συνεχείς προκλήσεις και διλήμματα. Η πανδημία, ο πόλεμος και η κλιματική κρίση είναι σοβαροί κίνδυνοι, οι οποίοι για μια ακόμη φορά αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσουν με δικαιοσύνη και ισότητα τα νέα ζητούμενα. Και δυστυχώς τα νέα ζητούμενα επιτείνουν δραματικά τις παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.
Είναι χαρακτηριστική η ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam που παρουσιάστηκε και σημειώνει ότι το 2020 οι 1.000 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο των περιουσιών που είχαν πριν από την πανδημία σε μόλις εννέα μήνες! Αντίστοιχα οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και των επιπτώσεών της! Συγχρόνως, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισ. δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Η εικόνα αυτή και μόνο αποτελεί μια «κραυγή απόγνωσης» για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών του πλανήτη, οι οποίοι βυθίζονται στη φτώχεια, την πείνα, την ανέχεια, την ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Σε αυτή την κατάσταση οι συντηρητικές δεξιές πολιτικές δεν έχουν να προσφέρουν παρά ελάχιστα. Γι’ αυτό τον λόγο επανέρχεται στο προσκήνιο η σοσιαλιστική και σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση, η οποία απαξιώθηκε ποικιλοτρόπως αλλά τελικά επανακάμπτει δυναμικά.
Η πανδημία και η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση σηματοδοτούν μια νέα αρχή και απαιτούν απαντήσεις στις κρίσιμες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Οπως σχετικά με τη δημόσια υγεία, η οποία οικοδομήθηκε κατεξοχήν από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις και «έβαλε πλάτη» αποκλειστικά σχεδόν στην εποχή του κορονοϊού.
Οπως στην υγεία, έτσι και στην παιδεία αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο προγραμματικό σχέδιο διακυβέρνησης με ίσες ευκαιρίες σε όλους και όλες, με αναδιανομή του πλούτου, με αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση, με προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με επενδύσεις σε πράσινες θέσεις εργασίας, με στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου.
Δεν μπορεί να ανεχόμαστε τη συγκέντρωση πλούτου σε πανίσχυρες και ανεξέλεγκτες μειοψηφίες.
Ταυτόχρονα, προτεραιότητα αποτελούν η αγορά εργασίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που απαιτούν επανεκπαίδευση των νέων –και όχι μόνο– εργαζομένων αλλά και των ανέργων στις νέες τεχνολογίες, την επένδυση στις γυναίκες, ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό με υψηλές σπουδές, αλλά και στα κίνητρα σε επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Ολα τα παραπάνω χρειάζονται ριζοσπαστικό, προοδευτικό επανασχεδιασμό και γενναία χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση όμως απαιτεί φορολόγηση των πλουσιότερων, των μεγάλων επιχειρήσεων με επιβολή φορολογίας στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τους και συστάδα μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής.
Το ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει τα παραπάνω στην ατζέντα του γιατί είναι ένα σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με βαθιές ρίζες, με στελέχη παλαιά και νέα, ικανά να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα που έρχονται και να οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά.
Είμαστε έτοιμοι και έτοιμες για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που καταδικάζουν τη χώρα σε ύφεση και απομόνωση.
Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος της ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ