ΠΑΣΟΚ: Επικίνδυνες οι τουρκικές ενέργειες στην Κάσο – Η κυβέρνηση της ΝΔ να ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς, ΝΑΤΟ και ΕΕ

ΠΑΣΟΚ: Επικίνδυνες οι τουρκικές ενέργειες στην Κάσο – Η κυβέρνηση της ΝΔ να ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ανεβάζει τους πολιτικούς τόνους για τα εθνικά θέματα το ΠΑΣΟΚ, που, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στο θαλάσσιο χώρο κοντά στην Κάσο, εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ για αναποτελεσματική αντίδραση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος δεν φημίζεται για τους οξείς χαρακτηρισμούς ούτε για το δηκτικό ύφος του, επέλεξε να σχολιάσει καυστικά την προκλητικότητα του τουρκικού καθεστώτος αναφορικά με την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στα στενά Κάσου – Καρπάθου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επικίνδυνες τις ενέργειές της αυτές. Παράλληλα, όμως κρίνει αποσπασματική την ελληνική παρέμβαση.

Ο Δημήτρης Μάντζος, αφού επισημαίνει ότι η στρατιωτική απάντηση της χώρας μας ήταν αναγκαία, σημειώνει ότι δεν αρκεί. καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προβεί άμεσα σε καθοριστικές κινήσεις. Τής ζητά να να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να προχωρήσεις σε διπλωματικές ενέργειες για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, και κυρίως ΕΕ και ΝΑΤΟ .

Το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η Τουρκία παραβιάζει ευθέως το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών «υπονομεύοντας όλα τα βήματα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να αφήσει αναπάντητη και αυτή την πρόκληση, που, όπως επισημαίνει, προσβάλλει όχι μόνο τα εθνικά μας δίκαια βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, αλλά και τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ο χρόνος που επέλεξε η Αγκυρα καταδεικνύει επιλογή με στόχευση, αφού η πρόκληση κοντά στην Κάσο εκδηλώθηκε μόλις δυο μέρες μετά την φιέστα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή τμήματος του νησιού.

Το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιουλίου 2024, ο Δημήτρης Μάντζος έκανε την εξής δήλωση «για τη νέα τουρκική πρόκληση»:

«Η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στα στενά Κάσου – Καρπάθου αποτελεί μια ακόμη προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, που στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιλογή της Άγκυρας να αναπτύξει πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή, λίγα μόλις μίλια από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της και την προσπάθεια της να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τουρκική φιέστα για τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την παράνομη εισβολή στην Κύπρο, η Άγκυρα παραβιάζει ευθέως το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, υπονομεύοντας όλα τα βήματα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η στρατιωτική απάντηση της χώρας μας ήταν αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να προχωρήσει άμεσα σε διπλωματικές ενέργειες για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαιτέρως τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, για την επικίνδυνες αυτές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας.

Δεν πρέπει να αφήσουμε αναπάντητη και αυτή την πρόκληση, που προσβάλλει όχι μόνο τα εθνικά μας δίκαια βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, αλλά και τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε επίσης:

Wall Street Journal: «Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αλλάζουν τακτική μετά την αποχώρηση Μπάιντεν»

Καιρός: Φέρνει μπουρίνια ο πολικός αεροχείμαρρος – Θα έρθει σύντομα νέος καύσωνας; (LIVE)

«Θεέ μου, είναι απλά ένα παιδί» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες εθελοντών γιατρών από την φρίκη της Γάζας

Τέμπη: Νέα έρευνα για τα 11 λεπτά της σιωπής – Η έκθεση-παρωδία της ΕΛΑΣ και το αίτημα της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μίλτος, ο Λευτέρης και τα «άλογα» της ελληνικής αποστολής

Καύσωνες στην Ελλάδα: Η φονική επέλαση του 1987 με 1.300 νεκρούς – Οι καυτοί Ιούληδες που έμειναν στην ιστορία (Photos – Video)

Καμπανάκι Ολλανδού ερευνητή για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα – Είχε προβλέψει τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter