Ενα ζουμ στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κεντροαριστερά μετά τις κάλπες αλλά και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μεγεθύνει αντίρροπες τάσεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει κινητικότητα για σύγκλιση Χαριλάου Τρικούπη – Κουμουνδούρου, χωρίς όμως ισχυρά ερείσματα, αλλά και προβληματισμός για τη σαγήνη που ασκούν σε πασοκογενή στελέχη τα νεύματα του Μαξίμου.
Μοιάζει ανεξάντλητη η δεξαμενή παραγόντων του χώρου ΠΑΣΟΚ από τη λεγόμενη εκσυγχρονιστική σοσιαλδημοκρατία αποστασιοποιημένων από τη Χαριλάου Τρικούπη οι οποίοι αναζητούν απάγκιο στη «γαλάζια» αγκαλιά της μητσοτακικής ΝΔ. Αλλωστε δεν είναι μόνο η υπουργοποίηση πρώην στελεχών του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, που στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ αποτελούν πλέον ένα μικρό διακριτό μπλοκ (προς επίρρωση επικοινωνιακά του πιο κεντρώου προσανατολισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη) στην ανθρωπογεωγραφία του υπουργικού συμβουλίου. Οι «γαλάζιες» πόρτες ανοίγουν εν ευθέτω χρόνω για ανάληψη θεσμικού ρόλου σε πάμπολλους οργανισμούς ή ακόμη και σε ανεξάρτητες αρχές…
Μόλις πριν από ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2022, η πανεπιστημιακός Εύη Χριστοφιλοπούλου, στέλεχος προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, είχε αρνηθεί την πρόταση Μητσοτάκη να αναλάβει πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τότε είχε ακουστεί ότι με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ δεν θα στήριζε την επιλογή κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013 η Εύη Χριστοφιλοπούλου ήταν υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με υπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη– έχει στραφεί προς τη ΝΔ αλλά μέχρι τώρα εστιάζει στα πανεπιστημιακά καθήκοντά της.
Από τα πράσινα στα γαλάζια
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σταματήσει να μετρά πρώην βουλευτές και υπουργούς του που αξιοποιούνται κατά κύματα τα τελευταία χρόνια ως δυναμικό της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 έγινε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, που είχε καταγραφεί ως πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ και ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής Μητσοτάκη. Παράλληλα, ανέλαβαν εκ νέου χαρτοφυλάκιο, είτε σε διαφορετικό είτε στο ίδιο υπουργικό πόστο στην κυβέρνηση, οι πάλαι ποτέ πασοκογενείς Γιώργος Γεραπετρίτης (υπουργός Εξωτερικών), Κυριάκος Πιερρακάκης (υπουργός Παιδείας), Λίνα Μενδώνη (υπουργός Πολιτισμού), Θοδωρής Λιβάνιος (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη (υφυπουργός Εσωτερικών) και Πάνος Τσακλόγλου (υφυπουργός Εργασίας). Σε θέση αναμονής, όπως θεωρείται, για ανάληψη ρόλου στη νέα δομή του «γαλάζιου» κράτους είναι και ο πρώην εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας, υποψήφιος βουλευτής επικρατείας της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.
Πάντως, πίσω στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν πολλά στελέχη που ανήκουν στη μεταρρυθμιστική (ή και λεγόμενη δεξιά) πτέρυγα που μέχρι τώρα επιμένουν στην ανάγκη χάραξης συγκροτημένης πρότασης του ΠΑΣΟΚ για εφαρμοσμένη πολιτική με δυναμικά «περάσματα» στη δημόσια σφαίρα ώστε να γίνουν υπερέχουσες απέναντι στη ΝΔ οι σοσιαλδημοκρατικές ιδέες.
Αν και έμεινε χωρίς τη βουλευτική ιδιότητα –τη μία έδρα του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια του Βόρειου Τομέα κατέλαβε η Μιλένα Αποστολάκη–, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έχασε τη συνήθη αβρότητά του προς τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Λίγο μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου έγραψε στο Twitter: «Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης. Για το καλό της πατρίδας μας πάνω απ’ όλα»! O ίδιος ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έγραψε στο Facebook: «Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη για το αντικείμενο ενός υπουργείου στο οποίο υπηρέτησα στα πιο δύσκολα χρόνια (2009-2010). Συζητήσαμε για τα μεγάλα θέματα του υπουργείου και του ευχήθηκα να είναι αποτελεσματικός».
Νωρίτερα, λες και ήθελε να μη μείνουν σκιές για τον τρόπο που πολιτεύτηκε ως στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Ανδρ. Λοβέρδος σημείωνε: «Και στις δεύτερες εκλογές έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για το ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα το απόγευμα της Παρασκευής (30.6.2023) ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη.
Το πασοκικό «χτύπημα»
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η άποψη στελεχών που θεωρούν ότι είναι πια η ώρα σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει αντίσταση ακόμη και υπό τις νέες συνθήκες. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Ν. Ανδρουλάκη αλλά και στελέχη ή και βουλευτές της λεγόμενης αντιΣΥΡΙΖΑ ή φιλοΝΔ τάσης συγκρατούν την προοπτική σύγκλισης, ακόμη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η λογική τους είναι η αποψίλωση του χώρου της Κουμουνδούρου, με πεδίο τις τοπικές κάλπες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μηχανισμούς σύνδεσης του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, παρά τη μέχρι πρότινος φθίνουσα πορεία του, διατηρεί εδώ και χρόνια ισχυρό μηχανισμό με στελέχη του στην αυτοδιοίκηση.
Παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη ονειρεύονται το επόμενο πασοκικό «χτύπημα», μετά τον Οκτώβριο του 2023, οπότε θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, να είναι οι ευρωεκλογές. Προβληματίζει το ενδεχόμενο να πληγεί και το ΠΑΣΟΚ –εκλογικά είχε άνοδο (11,84%) το 2023 σε σχέση με το 2019 (8,1%)– από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί, από τη μια με μια ισχυρή κυβερνητική ΝΔ και από την άλλη με ενισχυμένη την ακροδεξιά και επανεμφάνιση φασιστικού μορφώματος. Ομως η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη παραμένει στην ίδια ρότα: να γίνει το ΠΑΣΟΚ η κύρια ισχυρή (αξιωματική) αντιπολίτευση και στη συνέχεια να αναζητήσει κυβερνητικό ρόλο.
Ακόμη και η παρέμβαση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Αννας Διαμαντοπούλου για τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου ήταν φορτωμένη με αντιΣΥΡΙΖΑ δηκτικότητα. Εγραψε στην ανάρτησή της στο FB: «ΑΝ υπάρξει άλλος(η) αρχηγός ο Συριζα μπαίνει σε δίνη ή ανασυγκρότησης ή διάσπασης. Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει πόρτες υποδοχής και έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ Ο Π/Θ χάνει αντίπαλο εύκολο γι αυτόν και κρίνεται μόνο για το έργο του! Οχι για τον φόβο του ερχομού του άλλου»…