ΠΑΣΟΚ: Δελφινομαχίες κάτω από τον πράσινο ήλιο – Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των επτά υποψηφίων

ΠΑΣΟΚ: Δελφινομαχίες κάτω από τον πράσινο ήλιο – Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των επτά υποψηφίων

Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των επτά υποψηφίων, το στοίχημα της συμμετοχής στην κάλπη, οι στόχοι, τα «προγράμματα» και η… διάταξη της μάχης

Οι πολιτικοί αετομάτηδες της σοσιαλδημοκρατίας βλέπουν ότι το μέλλον –που δεν είναι μακριά– κουβαλά κοινωνικές συγκρούσεις λόγω των ανισοτήτων που αναπαράγονται συνεχώς στο καπιταλιστικό πεδίο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το αστικό σύστημα και οι εκφραστές του δεν έχουν περιθώρια ευελιξίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κόμματα του λεγόμενου κεντροαριστερού/σοσιαλδημοκρατικού χώρου, όπως το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν να αποτελέσουν ξανά πεδίο συσπείρωσης μη προνομιούχων και ανάλογα με την οπτική τους, πιο δεξιόστροφα ή πιο αριστερόστροφα, να γίνουν εναλλακτική πρόταση διαχειριστικής αντίληψης απέναντι σε συντηρητικές κυβερνήσεις ή συνέχειά τους εν είδει μεταρρυθμιστικής εκδοχής – ουσιαστικά αμορτισέρ εκτόνωσης των ταξικών αντιπαραθέσεων.

Με το βλέμμα στις εσωκομματικές κάλπες, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ ψάχνουν με το… κιάλι τις διαφορές στα πολιτικά σχέδια που κομίζουν οι διεκδικητές της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης. Εν αναμονή για κατάθεση υποψηφιότητας είναι μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, που εμφανίζεται –εφόσον αναλάβει τελικά ηγετική δράση (σχεδόν σαν δίδυμο με τη Ν. Γιαννακοπούλου, και ας είναι ανταγωνιστική εκ πρώτης η σχέση τους)– έτοιμη να γίνει ο κρίκος επαφής (νεο)φιλελεύθερων, κεντροδεξιών, ακροκεντρώων όλου του φάσματος, από τη ΝΔ μέχρι το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πολιτικές αναλύσεις είναι πιθανή η περίπτωση κατακερματισμού κομμάτων και αδυναμίας τους να φτιάξουν «καθαρόαιμη» κυβέρνηση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι συγκλίσεις τότε στο όνομα του «κέντρου» με δεξιές πολιτικές θα ανθήσουν… Παράλληλα, πληροφορίες επιμένουν ότι παρέμβαση θα κάνει και ο Νίκος Παπανδρέου είτε για ηγετικό ρόλο είτε για τη στήριξη του Χ. Δούκα.

Το ψυχολογικό όριο των ψηφοφόρων

Πάντως η Χαριλάου Τρικούπη και ιστορικά στελέχη του χώρου αγωνιούν για την ενότητα και παράλληλα εκλαμβάνουν τη συγκυρία – έχοντας περάσει το ΠΑΣΟΚ από το στάδιο της επιβίωσης στο στάδιο της ανοδικής πορείας– ως ευνοϊκή, ακόμη και με την πληθώρα των υποψήφιων προέδρων, για να πρωταγωνιστήσει η Χαριλάου Τρικούπη την επόμενη μέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι τίθεται ως στοίχημα για όλους να ψηφίσουν στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου 2024 κοντά στις 300.000! Αυτό μπορεί να γίνει το μεγάλο γεγονός, μια και οι υποψήφιοι δεν διαφοροποιούνται ως προς τα πολιτικά προτάγματα – έτσι κι αλλιώς ομονοούν στις βασικές επιλογές του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ– αλλά μόνο στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν για να μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά και στο ποιος/ποια είναι πιο πρωθυπουργίσιμος/η!

Στις εκλογές του 2017 για το ΚΙΝΑΛ ως φορέα της κεντροαριστεράς ψήφισαν 211.191 εκλογείς. Μετείχαν εννέα υποψήφιοι/ ες: Φώφη Γεννηματά, Ν. Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης. Τον Δεκέμβριο του 2021 ψήφισαν 270.706 (α΄ γύρος) και 207.658 (β΄ γύρος) και οι υποψήφιοι ήταν έξι: Ν. Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Π. Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από τις εκλογές.

Εργατικοί vs Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Ενα μικρό πείραμα προτιμήσεων σαν διαχωριστική πολιτική γραμμή μεταξύ των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι η αναζήτηση… προτύπου. Ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, που στηρίζει τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, προτείνει σαν υπόδειγμα για το ΠΑΣΟΚ το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας του Κιρ Στάρμερ που ανελίχθηκε με φιλοεπιχειρηματική ρητορική απέναντι στους Τόρηδες, αντί για το Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας που πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη το χαρακτηρίζουν «συγκυριακή μάζωξη»… Αντιθέτως, στελέχη που στηρίζουν τον καθηγητή ΕΜΠ και δήμαρχο Αθηναίων Χ. Δούκα για την προεδρία χειροκροτούν την τόλμη των Γάλλων Σοσιαλιστών του Ολιβιέ Φορ, που με τον ΖανΛικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας και άλλες δυνάμεις έστειλαν μήνυμα συσπείρωσης του προοδευτικού κόσμου.

Η ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων

Νίκος Ανδρουλάκης 

Εχοντας ερείσματα σε όλο τον κομματικό μηχανισμό και πλατιά ανταπόκριση ιδιαίτερα στην περιφέρεια, φιλοδοξεί να επανεκλεγεί διευρύνοντας το ακροατήριό του. Πάντως πολλοί θεωρούν ότι η πληθώρα υποψηφίων κόβει ψήφους από τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η δυσκολία του είναι περισσότερο στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 ήταν πρώτος σε ψήφους σε όλη την Ελλάδα εκτός από την Αττική, τη δυτική Ελλάδα και την κάλπη εξωτερικού, όπου επικράτησε ο Γ. Παπανδρέου. Σήμερα στηρίζουν τον Ν. Ανδρουλάκη μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης), Φραγκίσκος Παρασύρης (Ηρακλείου), Παναγιώτης Δουδωνής (επικρατείας), Δημήτρης Μάντζος (επικρατείας), Δημήτρης Μπιάγκης (Κέρκυρας), Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας), Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίος) κ.ά. Στο επιτελείο του είναι οι Ηρακλής Δρούλιας, ΓιώργοςΚαραμπιτζιώτης και Νίκος Δασκαλάκης που έχουν κεντρικό ρόλο στα οργανωτικά ζητήματα και έχουν αναλάβει τις επαφές με οργανώσεις, επιμελητήρια κ.ά., ενώ στον επικοινωνιακό τομέα προΐσταται η Στεφανία Μουρελάτου.

Χάρης Δούκας

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μεγάλη μάχη θα δοθεί μεταξύ του Χ. Δούκα και του Παύλ. Γερουλάνου, καθώς σε γενικές γραμμές οι δυο τους αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Εκπέμπουν θέσεις πιο κοντινές σε κεντροαριστερό ακροατήριο, είναι υπέρ των συγκλίσεων των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας / κεντροαριστεράς με προγραμματικό πλαίσιο ενώ έχουν ισχυρά ερείσματα στον Δήμο Αθηναίων. Στο μπλοκ των υποστηρικτών του είναι και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Χρήστος Ευθυμίου, ενώ με τοποθετήσεις του ο Κώστας Σκανδαλίδης έχει εκφραστεί θετικά και υπερασπίζεται τον Χ. Δούκα ως προς τη δυνατότητά του να είναι και δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος κόμματος. Μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη ακούγεται σαν χαριτολόγημα το σχόλιο ότι για πρώτη φορά βρίσκονται στην ίδια πλευρά Κωνσταντινόπουλος και Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ήταν υποστηρικτής του υποψήφιου βουλευτή Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα απέναντι στον Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Το παπανδρεϊκό μπλοκ δεν έχει ενιαία στάση. Αλλα στελέχη που κινούνται στον κύκλο του Γ. Παπανδρέου τείνουν προς τον Χ. Δούκα (π.χ. Φίλιππος Σαχινίδης) και άλλα προς τον Παύλ. Γερουλάνο.

Μιχάλης Κατρίνης

Αξίζει να σημειωθεί ότι παπανδρεϊκοί στη δυτική Ελλάδα στηρίζουν τον βουλευτή Ηλείας και υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κατρίνη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν και ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση με τον Ν. Ανδρουλάκη πρώην στελέχη περιγράφουν ότι πριν από χρόνια ο Μιχ. Κατρίνης ήταν επικεφαλής στη νεολαία ΠΑΣΟΚ, εκ των πουλέν των εκσυγχρονιστών, και τον ανέτρεψε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Μιλένα Αποστολάκη

Στο λεγόμενο «σημιτικό μπλοκ», που δεν έχει όμως ενιαία στάση, ελπίζει σε μεγάλο βαθμό η βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών Μιλ. Αποστολάκη ως υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Στο επιτελείο της ξεχωρίζουν η επικεφαλής του γραφείου της Λίλη Αποστολάκη και η επιστημονική συνεργάτιδά της Μελίνα Θεοδώρου. Θέτει σε προτεραιότητα την πλουραλιστική έκφραση στην κομματική λειτουργία και τις πολιτικές για την άρση των ανισοτήτων.

Νάντια Γιαννακοπούλου

Πιο μετωπική και κάθετη στις τοποθετήσεις της είναι η Ν. Γιαννακοπούλου, που δεν αποστρέφεται τον… μεταρρυθμισμό της ΝΔ –κοντά στη γραμμή του Ανδρ. Λοβέρδου–, επιμένει σε ένα restart του ΠΑΣΟΚ κι ούτε να ακούσει για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά κ.λπ., κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει συνάντηση αδυνάμων που οδηγεί σε στρατηγικές ήττες.

Παύλος Γερουλάνος

Την ανάγκη αλλαγής του διοικητικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας προτάσσει ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Παύλ. Γερουλάνος. Θεωρεί ότι με αποκέντρωση της εξουσίας και ανάληψη αρμοδιοτήτων από τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια κ.λπ. μπορούν να εξασφαλιστούν η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η ισόρροπη ανάπτυξη. Στο επιτελείο του έχουν κομβικό ρόλο οι Δημήτρης Μπυρίτης, Κώστας Πανταζής (μέλος της ΚΠΕ, πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Δαουλάρης (αυτοδιοικητικό στέλεχος), Αργύρης Αργυριάδης (νομικός εκ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Πετρουλάκης (γενικός γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2009 επί Γ. Παπανδρέου). Οργανωτικά πρωτοστατούν οι Γιώργος Κουμεντάκος, Γιώργος Μπίκος, Λάμπρος Γρίβας και Ανδρέας Τσατσούλης, στον τομέα επικοινωνίας οι Ελένη Σπυρίδη και Νίκος Κουτουφάς και στην αιχμή του δόρατος ως προς την κοινοβουλευτική και πολιτική δράση ο Γιάννης Κοκκόλης. Περιοδείες και επαφές ανά τη χώρα υπέρ της υποψηφιότητας του Παύλ. Γερουλάνου πραγματοποιούν οι Γιώργος Κόκκιος (πρώην γραμματέας κινητοποιήσεων ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Κουτσαυτάκης και Μαρία Γρυλλάκη (πρώην διευθυντές υπουργείων) κ.ά.

Γιάννης Κανελλάκης

Ο δημοσιογράφος έχει προμετωπίδα στην υποψηφιότητά του τη φράση «Ανδρέα, δεν θα σε προδώσουμε ποτέ…! Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό…!». Οπως σημειώνει ο ίδιος, τάσσεται «κατά της καρεκλομανίας, της καρεκλολατρείας και της εξουσιομανίας και σαφώς κατά των λαοκτόνων μέτρων».

Διαβάστε επίσης: Επιστολή Δούκα προς ΠΑΣΟΚ: Debate και κώδικας Δεοντολογίας για τις εκλογές προέδρου – Ζητά συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ

Καυστικά σχόλια Κραουνάκη για την Κεντροαριστερά – «Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης»

ΠΑΣΟΚ: Η Λιακουλη παραιτήθηκε απο γραμματέας της ΚΟ λογω διαφωνιών – Παραμένει μεχρι νεοτέρας

 

Documento Newsletter