Αν και οι φωνές αμφισβήτησης της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, με αίτημα εσωκομματικές κάλπες όσο πιο γρήγορα γίνεται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη συλλογική συζήτηση, μετά τις ευρωεκλογές, θα επιμείνει στενά στο ζήτημα της εκλογικής αποτίμησης με πολιτικούς όρους. Το σκεπτικό του επιτελείου του είναι ότι οι όποιες καθοριστικές κινήσεις για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, διαδικασίες πολιτικών επανατοποθετήσεων ή ακόμα και αλλαγών σε όργανα περιλαμβανομένης και εκλογής νέου προέδρου, εφόσον τεθεί, θα γίνουν στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.
Με τρεις «σταθερές», σε ένα πλήρως ασταθές εσωκομματικό περιβάλλον, θα διεξαχθεί η κοινή συνεδρίαση των 31 μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, όσων εξ οφίτσιο μετέχουν στο όργανο και των 31 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, (ορισμένοι εξ αυτών είναι και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου):
-δεν θα λείψουν οι διαξιφισμοί μεταξύ της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη και στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης λόγω της εξελισσόμενης αντιπαράθεσης για το μη ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024
-θα χρειασθεί και επόμενη συνεδρίαση, κατά πάσα βεβαιότητα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μετεχόντων (περισσότερα από 60 άτομα) και της διάθεσης για να τοποθετηθούν αναφορικά με τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ πέρασε κάτω από τον πήχη της δεύτερης θέσης στην ευρωκάλπη, μη επιτυγχάνοντας να αποτελέσει κυρίαρχο πόλο έλξης ψηφοφόρων, παρά την εκλογική κατάρρευση της ΝΔ και την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
-οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα θα ληφθούν στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, τέλος Ιουνίου, και όχι στην συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας της 19ης Ιουνίου που δεν έχει θεσμικά αποφασιστικό ρόλο.
Η εισήγησή του Νίκου Ανδρουλάκη θα περιλαμβάνει την ανάλυση των δεδομένων της εκλογικής μάχης, τις περιοχές -«μαύρες τρύπες» που κατάπιαν το όνειρο για τη δεύτερη εκλογική θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στην τοποθέτησή του αναμένεται να παραθέσει και εκτιμήσεις , αποδεχόμενος και τις ευθύνες που του αναλογούν ως επικεφαλής, για το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να καταγράψει, παρά την αύξηση των 5 μονάδων από τις ευρωεκλογές του 2019 και της μιας μονάδας από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023, θεαματική άνοδο- αυτή που θα του έδινε τον αέρα του κυρίαρχου πόλου για την επόμενη μέρα απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε παράλληλα να ηγηθεί χωρίς αμφισβητήσεις στην προσπάθεια της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς.
Υπάρχει συσσωρευμένη ένταση ήδη από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών , όταν ακόμα και με τα exit poll , στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κατακεραύνωναν τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και απαιτούσαν να τεθούν όλα στο τραπέζι των συζητήσεων, με επίδικο τις ευθύνες του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν άργησε να έρθει και το αίτημα για προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες για αλλαγή ηγεσίας. Τα μαρσαρίσματα για την κούρσα διαδοχής έχουν ξεκινήσει…
Στις αντιπαραθέσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα προστέθηκε και η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει την κριτική που τού ασκείται και την απειλή διαγραφών. Αναφορικά με την κούρσα ηγεσίας που έχουν ξεκινήσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε εκφράσεις (όχι σε ρεσάλτα, όχι σε πασαρέλα ονοματολογίας. Όλα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ) που βρεθούν στο επίκεντρο των διαξιφισμών, μαζί με την προειδοποίηση ότι αφότου ληφθούν συλλογικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και κλείσει ο θεσμικός διάλογος, όποιος βγει με τοξικό λόγο, εσωστρέφεια και διχόνοια, θα μείνει εκτός του ΠΑΣΟΚ, είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-1) .
Ήδη οι δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών αποτελούν «μαγιά» για αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης πασών των «τάσεων» και «Ανδρουλακικών». Εκτός συνεδρίασης θα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τοποθετήθηκε δημόσια (συνέντευξη στην «Καθημερινή») ζητώντας προσφυγή στη βάση για εκλογές νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο και δεν είναι βουλευτής. Οι περισσότεροι εκ των αμφισβητιών -οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ο οποίος τάσσεται υπέρ του Χάρη Δούκα ) , Μανώλης Χριστοδουλάκης (έχει δημοσιοποιήσει πολιτική πλατφόρμα και ζητά προσφυγή στη βάση) και άλλα στελέχη θα τοποθετηθούν και στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο θα κάνουν και βουλευτές και στελέχη που κρατούν πιο χαμηλούς τόνους (Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη, Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Χρηστίδης κά.).
Δείτε επίσης: Χάρης Δούκας: Τροχιοδεικτικά πυρά προς την ηγεσία ΠΑΣΟΚ μέσω του Ινστιτούτου Τσίπρα
ΠΑΣΟΚ: Μόνος στο σπίτι ο Νίκος Ανδρουλάκης – Πλήθος οι αμφισβητίες του προέδρου από όλες τις τάσεις