ΠΑΣΟΚ: Αντιδράσεις για τα περί διαγραφών Ανδρουλάκη – Τις είχε… ξεχάσει στην περίπτωση της Εύας Καιλή

ΠΑΣΟΚ: Αντιδράσεις για τα περί διαγραφών Ανδρουλάκη – Τις είχε… ξεχάσει στην περίπτωση της Εύας Καιλή

Οξύνεται η αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της εκλογικής αποτίμησης, ενώ ανοίγει νέο πεδίο σύγκρουσης για τον τρόπο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει την κριτική που του ασκείται και την απειλή διαγραφών.

Σε θερμό κλίμα αναμένεται να διεξαχθεί η κοινή συνεδρίαση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την Τετάρτη (19 Ιουνίου 2024), με το βλέμμα κυρίως στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής τέλος Ιουνίου.

Στο μεταξύ, όμως, πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, με αίτημα την προσφυγή στη βάση για εκλογή νέου προέδρου, ενώ προέκυψαν με ένταση αντιδράσεις από την προειδοποίηση τού προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για διαγραφές όσων οδηγήσουν σε εσωστρέφεια την παράταξη.

Στις διαρροές δυσαρέσκειας προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα περί διαγραφών, έρχεται να προστεθεί κείμενο κριτικής σε οξύ τόνο με την υπογραφή του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος είναι Διδάκτωρ Νομικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η τοποθέτηση Σκανδάμη εκφράζει στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που κρίνουν ως απαράδεκτη την απειλή τού Νίκου Ανδρουλάκη ότι «(…)μόλις κλείσει ο θεσμικός διάλογος και οι αποφάσεις, όποιος βγει με τοξικό λόγο, εσωστρέφεια και διχόνοια, θα μείνει εκτός του ΠΑΣΟΚ και το λέω ευθαρσώς. Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή για το μέλλον της παράταξης. Όποιος την επόμενη ημέρα συνεχίσει το παιχνίδι της διχόνοιας και της τοξικότητας, θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ» (συνέντευξη ΕΡΤ-1).

Με αιχμηρό τρόπο ο Μαρίνος Σκανδάμης, σε δημόσια παρέμβασή του, υποστηρίζει δεν είναι αντικαταστατική η κριτική που ασκούν στελέχη για το μη ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα ή η προτροπή για εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας. Κι αυτό με δεδομένο μάλιστα ότι όσοι εκφράζουν αυτές τις θέσεις έδωσαν τη μάχη των ευρωεκλογών με κάθε τρόπο για προσέλκυση ψήφων υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για αντιφάσεις. Είναι η πρώτη φορά που θέτει τόσο καθαρά την απειλή διαγραφών και μάλιστα σε θέμα που «ουδόλως συνδέεται με τις αρχές και την ιδεολογία του κόμματος».

Αντιθέτως, θυμίζει, ότι μέχρι τώρα για σαφώς αντικαταστατικές συμπεριφορές και πρακτικές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που εξέφραζαν τάσεις συμπόρευσης με το κεντροδεξιό ή και πλήρως δεξιό αφήγημα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν προέβη ποτέ σε διαγραφές. Μάλιστα, αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση της Εύας Καϊλή, που τον Αύγουστο 2022, εμφανιζόταν να μην υποστηρίζει σθεναρά τη σύντομη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA), και το Σεπτέμβριο 2022 ως μέλος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην ευρωβουλή και μέλος του ΠΑΣΟΚ τότε, έσπασε τη γραμμή της ευρωσοσιαλδημοκρατικής ομάδας και ψήφισε υπέρ του δεξιού υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την θέση Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο Μαρίνος Σκανδάμης ασκεί κριτική και στο επιτελείο Ανδρουλάκη. Όπως αναφέρει, το να αποδίδει ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθεια «ρεσάλτων και τυχοδιωκτισμών» στην εις βάρος του κριτική, «αποδεικνύει ότι οι συνταγματολογούντες ή καταστατικολογούντες σύμβουλοί του, δεν γνωρίζουν τις καταστατικές μας θέσεις ούτε την πολιτική μας ιστορία και δημοκρατική παράδοση».

Ετσι, επισημαίνει ότι αυτονόητα, η κριτική θα διατυπωθεί κατ’ εξοχήν στα όργανα, «κανείς όμως δεν μπορεί να εμποδίσει αυτό που αδιαμεσολάβητα συζητείται στην κοινωνία».

Ολόκληρο το κείμενο του Μαρίνου Σκανδάμη με τίτλο «Περί διαγραφών ο λόγος»:

«Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τα μέλη υποχρεούνται να συμμορφώνονται στις αρχές και αξίες του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται ιδίως στο προοίμιο του καταστατικού του.

Η δε ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος καλύπτει, σύμφωνα με το καταστατικό του, όλο το ιδεολογικό φάσμα ενός προοδευτικού δημοκρατικού κόμματος, ήτοι επί λέξει «τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, την σοσιαλδημοκρατία, την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά, τον πολιτικό φιλελευθερισμό, την πολιτική οικολογία και το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κέντρο».

Παρότι λοιπόν στο παρελθόν, πλείστα στελέχη μας έχουν αποστεί από τις αρχές και την ιδεολογική ταυτότητά μας εκφράζοντας τάσεις συμπόρευσης με το κεντροδεξιό ή και πλήρως δεξιό αφήγημα, ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, δεν προέβη ποτέ σε διαγραφές, επιτρέποντας έτσι να αναπτύσσονται πρακτικές και απόψεις, όπου είχαν σαφώς αντικαταστατικό και αντι-ιδεολογικό περιεχόμενο.

Ακραίο παράδειγμα αποτελεί η συμπεριφορά της ευρωβουλεύτριας Εύας Καϊλή, που ως τότε μέλος του ΠΑΣΟΚ, το Σεπτέμβριο 2022 έσπασε τη γραμμή της ευρωσοσιαλδημοκρατικής ομάδας και ψήφισε υπέρ του δεξιού υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Alessandro Chiocchetti, για την επιλογή του ως Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βεβαίως είχε προηγηθεί η στάση της ιδίας ευρωβουλεύτριας περί τον Αύγουστο 2022, όπου εμφανιζόταν να μην υποστηρίζει σθεναρά τη σύντομη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA), υπόθεση που δεν αποτελούσε μόνον προσωπικό ζήτημα του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά κορυφαίο ζήτημα αρχών και αξιών μας, δηλαδή τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας μας.

Για αυτές τις σαφώς αντικαταστατικές συμπεριφορές που παραβίαζαν την ιδεολογία και τους στόχους του κόμματος ουδεμία διαγραφή υπήρξε.

Η ανάγκη διαγραφών πρωτο-διατυπώνεται τώρα τόσο καθαρά από το Νίκο Ανδρουλάκη, σε ένα θέμα όμως, που ουδόλως συνδέεται με τις αρχές και την ιδεολογία του κόμματος.

Πρώτον, διότι όσοι εκφράστηκαν δημόσια είτε ασκώντας κριτική στον Πρόεδρο του κόμματος για το μη ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα είτε θέτοντας θέμα ηγεσίας, όλοι έδωσαν τη μάχη των ευρωεκλογών με περιοδείες, ομιλίες, συνεντεύξεις, αρθρογραφία, συγκεντρώσεις στελεχών και με κάθε τρόπο που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους μας.

Άρα το κόμμα οφείλει σεβασμό σε αυτούς που μάχονται και γι’ αυτό έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τη γνώμη τους.

Δεύτερον, διότι καταστατικά μιλώντας, η κριτική στην ηγεσία του κόμματος δεν αποτελεί λόγω διαγραφής οιουδήποτε στελέχους, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από το καταστατικό μας. Έτσι η διατύπωση κριτικής, ακόμη και προς την ηγεσία, σε ένα κόμμα που εκ του καταστατικού του εκπροσωπεί τον πλουραλισμό και τη συμμετοχικότητα δεν αποτελεί λόγω διαγραφής, αλλά πολιτική δημοκρατική υποχρέωση.

Τρίτον, το να αποδίδει στην εις βάρος του κριτική ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθεια «ρεσάλτων και τυχοδιωκτισμών», αποδεικνύει ότι οι συνταγματολογούντες ή καταστατικολογούντες σύμβουλοί του, δεν γνωρίζουν τις καταστατικές μας θέσεις ούτε την πολιτική μας ιστορία και δημοκρατική παράδοση.

Αυτονόητα, η κριτική θα διατυπωθεί κατ’ εξοχήν στα όργανα, κανείς όμως δεν μπορεί να εμποδίσει αυτό που αδιαμεσολάβητα συζητείται στην κοινωνία.

Καλό είναι αυτό να το ακούσουν όλοι.

Εξάλλου, θέλω να πιστεύω ότι όλοι υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό μακριά από προσωπολαγνείες και σκοπιμότητες, δηλαδή ένα κόμμα, δύναμη αλλαγής, που πραγματικά θα εμπνέει την κοινωνία και θα αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών».

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Ανησυχία για την «λευκή απεργία» γαλάζιων βουλευτών – Ο ρόλος του Γιώργου Μυλωνάκη

Ινστιτούτο Τσίπρα – Δημοσκόπηση: «Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν ενιαίο σχήμα»

Παύλος Σαράκης: Διεγράφη από την ΚΟ της Ελληνικής Λύσης

Documento Newsletter