Πάσες για σκοράρισμα η συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Πάσες για σκοράρισμα η συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ένα ευχάριστο μεσημέρι στη νύμφη του Θερμαϊκού πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξής του στη ΔΕΘ, καθώς οι ερωτήσεις που δέχθηκε διαγωνίζονταν ποια θα κάνει τη καλύτερη πάσα για να σκοράρει.

Σε μία διαδικασία λοιπόν προκαθορισμένων ερωτήσεων ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε και πρόβαλε επικοινωνιακά το εξοπλιστικό πρόγραμμα για το οποίο απέφυγε να ανακοινώσει σε ποιο ύψος θα κυμανθεί. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης πετυχαίνει πολλαπλό στόχο: Κατ αρχήν ικανοποιεί το «πατριωτικό» κοινό της ΝΔ που νομίζει ότι με την αναγγελία των εξοπλιστικών αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις. 

Ακολούθως αγοράζει προστασία από τα κράτη από τα οποία θα γίνουν οι προμήθειες. Κυρίως όμως ανοίγει έναν νέο κύκλο προμηθειών για τα εξοπλιστικά με εγχώριους παίκτες. Παράλληλα εξαγγέλλει 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, άρα αντίστοιχες οικογένειες στην εκλογική του πελατεία.

Φυσικά η αναγγελία των εξοπλιστικών δεν απαντά στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων αλλά αυτό παρέλκει για τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης παρά τις προκλήσεις και τις προσβολές προς την χώρα και προς τον ίδιο προσωπικά, δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν με μόνη προϋπόθεση να σταματήσει η κλιμάκωση των προκλήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης έτοιμος να ξεκινήσει διάλογο όχι μόνο για την «βασική διαφορά μας με την Τουρκία», χωρίς όμως περαιτέρω να διευκρινίσει ποιο θα είναι το εύρος των υπό συζήτηση θεμάτων. Έχει σημασία ότι σε κανένα σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι «η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Αντίθετα χρησιμοποίησε τον όρο «βασική διαφορά», όπως έκανε και χθες μιλώντας για «μείζονα διαφορά». Εάν όμως ο κ. Μητσοτάκης καθίσει με τον Ταγίπ Ερντογάν για τις διαφορές με την Τουρκία, τότε προς τι το εξοπλιστικό πρόγραμμα; Για το εξοπλιστικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη: «τα 18 αεροσκάφη Rafale θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage που διαθέτει η χώρα. Από το σύνολο των Rafale, τα 6 θα είναι καινούργια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα. Στα μέσα του 2021 θα φθάσουν τα πρώτα και εντός του 2022 όλα τα υπόλοιπα».

Είπε ακόμη: «Η απόσυρση του Oruc Reis είναι ένα θετικό πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση που πρέπει να έχει συνέχεια. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών…Το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι φιλόδοξο εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που δεν είναι μόνο τα όπλα αλλά το ανθρώπινο δυναμικό. Η επιχειρησιακή δυνατότητα θα έχει ολοκληρωθεί το 2022.

Τέσσερις νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες από πέντε έως επτά έτη αλλά δεν έδωσε στοιχεία για το οικονομικό κόστος, λέγοντας ότι θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές που θα ληφθούν υπόψη, μαζί με τις επιχειρησιακές δυνατότητες. Πάντως η αγορά από την Γαλλία δεν θα συνοδεύεται με ρήτρα αμυντικής συμφωνίας. Για την ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας είπε ότι υπάρχουν συζητήσεις αλλά ότι τέτοια ρήτρα υπάρχει στην ΕΕ».

Στις εξαγγελίες για τα εξοπλιστικά ολοκληρώθηκε η συνέντευξη αφού για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε δίχως καμία αντίρρηση ότι «Η ύφεση θα είναι της τάξης του 8% και ότι τα πράγματα είναι λιγότερο άσχημα στην οικονομία. Για δε τον κορονοϊό επέμεινε ότι η Ελλάδα τον αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και καλύτερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ». Είπε ακόμη ότι τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα.

Εκεί όμως που ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε εκτεθειμένος ήταν το μεταναστευτικό και τα γεγονότα στην Μόρια για τα οποία, παρότι του το θύμισαν, ξέxασε τι έλεγε σαν αντιπολίτευση και απάντησε ωσάν η κυβέρνησή του να έχει αναλάβει τον Ιούλιο του 2020 και όχι του 2019. 

Documento Newsletter