«Party project» στο φεστιβάλ αλληλεγγύης

«Party project» στο φεστιβάλ αλληλεγγύης
(Sinodi Papu)

Εικαστική έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών στην περιοχή του Συνοικισμού Χαλανδρίου.

Μέσα στις συνθήκες εγκλεισμού και κοινωνικής αποξένωσης, 16 εικαστικοί και θεωρητικοί ερευνούν με αφετηρία την έννοια «πάρτι». Σχεδιάζουν και προετοιμάζουν ένα καλλιτεχνικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στον Συνοικισμό Χαλανδρίου. Είναι μια πρωτοβουλία μιας καλλιτεχνικής συμμετοχικής διαδικασίας αντίθετης κατεύθυνσης, που αναζητά την αμφίβολη, αλλά τόσο προσδοκώμενη επιστροφή στο κοινωνείν. Για την υλοποίηση της έκθεσης «party project» ακολουθήθηκε ένας κύκλος εβδομαδιαίων συναντήσεων (Δεκέμβριος 2020-Μάιος 2021) με ανταλλαγές προτάσεων και ολοκληρώθηκε με  μια ερευνητική απόπειρα, στο πλαίσιο της Εστιασμένης Ομάδας. Σκοπός είναι η συμμετοχική διαδικασία με τους επισκέπτες να αποτελέσει το έναυσμα για μια καλλιτεχνική, κοινωνιολογική διαλεκτική αναζήτησης και οργάνωσης του δημόσιου χώρου.

(Κώστας Ντάφλος)

 

Ακολουθεί σχετικό κείμενο της Ήρας-Ηλιάνας Παπαδοπούλου για το «party project»  

Πάρτι, το (άκλιτο)

Φίλοι, ομότεχνοι, ομοϊδεάτες, άνθρωποι με την προσδοκία να συναντηθούν.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι του «party project». Εικαστικοί, μουσικοί και θεωρητικοί που ήρθαν σε επαφή ψηφιακά κατά τους μήνες του εγκλεισμού μεταφέροντας προσωπικά συναισθήματα και πεποιθήσεις για τη νέα «κανονικότητα» της πανδημίας και την επίδραση της καραντίνας στο «επικοινωνείν». Και κάπου εκεί, στο κέντρο πάντα της ψηφιακής συζήτησης, η ανάγκη φυσικής συνάντησης, η προσδοκία επαφής, εκτόνωσης και χαράς: το πάρτυ.

Ακολουθήθηκε στις συναντήσεις της ομάδας ακριβώς η ίδια πορεία οργάνωσης ενός παρεϊστικου πάρτυ. Ο καθένας δηλαδή από τους συμμετέχοντες συνέβαλε με ό,τι είχε να προσφέρει: εικόνες, ιδέες, μνήμες, βιβλία αναφοράς, μουσικές, στίχους, ταινίες, όλα μπήκαν στο κοινό «τραπέζι» των συναντήσεων μας. Και έγινε ολοφάνερο : ατομικά βιώματα, αναμνήσεις και αντιλήψεις, μετατρέπουν την έννοια του πάρτυ σε πολύ προσωπική υπόθεση αλλά ταυτόχρονα και σε μια μοναδικά συλλογική παρόρμηση.

Η οργάνωση και οι οικοδεσπότες, η πρόσκληση, ο χώρος ιδιωτικός ή δημόσιος, οι καλεσμένοι, η μουσική, τα ποτά και ξαφνικά, σαν μεγάλη σκιά πάνω από αυτά, η πανδημία και οι συνακόλουθοι φόβοι, οι απαγορεύσεις, οι περιορισμοί και οι αυτοπεριορισμοί, τα πρόστιμα, οι παραβάτες, η αναπόφευκτη δαιμονοποίηση.

Όχι, όλα αυτά που ξέραμε για το πάρτυ, δεν ισχύουν πια. Η πανδημία τα ανατρέπει. Η παρόρμησή ποινικοποιείται. Η μουσική κλείνει. Τα σώματα μπαίνουν σε έναν ιδιότυπο πάγο, πρέπει να τηρούν αποστάσεις, να αποφεύγουν συνωστισμούς, να μιλούν χαμηλόφωνα για να μην μεταφέρουν σταγονίδια. Όχι δεν μπορούμε να έρθουμε κοντά.

Τι είναι τελικά το πάρτυ και γιατί νιώθουμε να το έχουμε τόση ανάγκη; Λεξικογραφικοί ορισμοί ασφαλώς και δεν μπορούν να δώσουν την απάντηση, το συναίσθημα ή τον παλμό των προσωπικών βιωμάτων.

Γιατί σε συνθήκες εγκλεισμού, οι άνθρωποι το αποζητούν ακόμα και κάτω από την απειλή κρατικών απαγορεύσεων, μιντιακού διασυρμού ή προστίμων; Είναι απλώς μια τρυφηλή αντίσταση στην απαγόρευση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι; Είναι μια βαθιά και άγρια ορμή για κοινωνική συνεύρεση; Για σωματική επαφή, για σμίξιμο με τους ομοίους μας;

Μήπως εν τέλει το πάρτυ είναι ένας πανανθρώπινος επικοινωνιακός κώδικας; Μήπως αυτή η «τελετουργία» του συναθροίζεσθαι για διασκέδαση, για γλέντι, για χορό, μουσική, φαγητό ή ποτό είναι βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό φαντασιακό μας;

Στο «party project» αποφασίσαμε να το μάθουμε στην πράξη. Να γίνουμε εμείς το πάρτυ, να εκφραστούμε ατομικά, συμμετοχικά και πολυσυλλεκτικά με έργα, performances και μουσικές βγαλμένες από την ανάγκη του σώματος.

Και το πάρτι αρχίζει.

(Μάντυ Αλμπάνη)

 

INFO

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 2, Σάββατο 3, Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Ώρες λειτουργίας: 19:00-21:30

Εγκαίνια: Παρασκευή 2 Ιουλίου, 19:00-23:30

Σημείο συνάντησης: Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Χαλάνδρι

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Σπύρος Αγγελόπουλος, Έλενα Ακύλα, Μάντυ Αλμπάνη, Παναγιώτης Δαραμάρας, Γιώργος Θεοδώρου, Ευθαλία Θλιβερού, Κωστούλα Μάκη, Διονύσης Ματαράγκας, Κώστας Ντάφλος, Ήρα Παπαδοπούλου, Λία Πέτρου, Νίκος Ποδιάς,  Εύη Ρουμάνη, Φοίβος Σοφικίτης, Άννα Τσουλούφη-Λάγου, Sinodi Papu

 

 

 

Ετικέτες

Documento Newsletter