Λιμνάζουν τα 30 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες να πληρωθούν διπλά οι κλινικάρχες
Σε συνεχή ομηρία κρατάει η κυβέρνηση τους πολίτες αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν αδρά από την τσέπη τους το τεστ για τον κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Η προκλητική εμμονή του υπουργείου Υγείας να μην προχωράει στη συνταγογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης από τον ΕΟΠΥΥ, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις καθημερινές πλέον καταγγελίες, κλείνει το μάτι στους ιδιώτες αφήνοντάς τους το πεδίο δράσης ελεύθερο.
Την ίδια στιγμή ο Τάκης Γεωργακόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καταγγέλλει στο Documento ότι τα 30 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στον ΕΟΠΥΥ για να διατεθούν στους ιδιώτες ως αποζημίωση για τον κορονοϊό λιμνάζουν στα ταμεία του για δύο ολόκληρους μήνες. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να στήσει το θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο για τις αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληρωθούν στο τέλος διπλά οι ιδιώτες. Εκτός δηλαδή από τους πολίτες που ήδη τους πληρώνουν υπέρογκα το τεστ –παρά τη νομοθετημένη κοστολόγηση–, να τους πληρώσει και το κράτος.
Αρρύθμιστο πεδίο
Με τις λίστες στα δημόσια νοσοκομεία να έχουν φρακάρει ακόμη περισσότερο με την επιβολή της καραντίνας και την παύση των τακτικών χειρουργείων, μετά την άρση των μέτρων χιλιάδες πολίτες στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Ολοένα περισσότερες είναι οι καταγγελίες που θέλουν πάρα πολλούς ασθενείς να πλήττονται ακόμη πιο πολύ οικονομικά λόγω του τεστ για τον κορονοϊό. Είτε διότι υποχρεούνται να το κάνουν είτε, ακόμη χειρότερα, επειδή αναγκάζονται (και συγγενείς τους) από τις ιδιωτικές κλινικές ώστε να προχωρήσουν κανονικά με τη θεραπεία ή το προγραμματισμένο χειρουργείο τους. Το κόστος μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 250 ευρώ. Αν και οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσια δομή για να πραγματοποιήσουν το τεστ χωρίς να πληρώσουν, στην καθημερινότητα, ειδικά σε επείγουσες καταστάσεις, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Καθώς προϋποθέτει ότι ο ασθενής θα τρέχει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με κίνδυνο της υγείας του.
Πηγές του ΕΟΠΥΥ με γνώση του θέματος δηλώνουν στο Documento ότι δεν έχει δοθεί καμία σχετική εντολή από το αρμόδιο υπουργείο για να ρυθμιστεί το θέμα. Μάλιστα αναφέρουν ότι αν και υπάρχουν φωνές εντός του οργανισμού που επιθυμούν να συμπεριληφθεί στη συνταγογράφηση και την αποζημίωση το τεστ, «η κεφαλή κάνει πως δεν τις ακούει». Αποτέλεσμα βέβαια είναι το μεγάλο «πάρτι» σε ό,τι αφορά τα τεστ –και ειδικά τώρα που μπαίνουν στο παιχνίδι και αυτά των αντισωμάτων– να βρίσκεται στο απώγειό του.
«Ξεζουμίζουν τον κόσμο»
Πριν από δύο μήνες η κυβέρνηση επιχορήγησε τον ΕΟΠΥΥ με 30 εκατ. ευρώ για «την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων – κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού». Με απλά λόγια, αποφάσισε να μοιράσει χρήμα στους ιδιώτες της υγείας τη στιγμή που το υποστελεχωμένο ΕΣΥ πάσχιζε να αντεπεξέλθει στην πρώτη γραμμή.
Οπως καταγγέλλει ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τ. Γεωργακόπουλος, τα χρήματα αυτά λιμνάζουν μέχρι και σήμερα στα ταμεία του οργανισμού υλοποιώντας το «διπλό κόλπο», όπως το χαρακτηρίζει, της κυβέρνησης. «Από τη μια έχουμε την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών για το τεστ και από την άλλη τη δηλωμένη απροθυμία της κυβέρνησης να το εντάξει στο σύστημα συνταγογράφησης και αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Αφήνουν δηλαδή τα 30 εκατ. ευρώ, ξεζουμίζουν τον κόσμο, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να πληρωθούν διπλά είτε οι κλινικές είτε τα εργαστήρια λόγω της… πονηρής απόφασης για την επιχορήγηση των 30 εκατ. ευρώ. Για την ώρα η κυβέρνηση ανέχεται να αισχροκερδούν ορισμένοι σε βάρος των πολιτών» σημειώνει.
«Ελεγχος-κοροϊδία»
«Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει πάρει τα χρήματα για να αποζημιώσει τα τεστ, γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει; Γιατί δεν ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ να εντάξει στις αποζημιούμενες δαπάνες το κόστος του τεστ; Γιατί δεν θέτει κριτήρια διενέργειάς του;» επισημαίνει για να προσθέσει: «Διότι δεν θέλουν να υπάρχει διοικητικός και ιατρικός έλεγχος. Να εξετάζεται δηλαδή αν ζητήθηκε το τεστ σύμφωνα με τις καθορισμένες ιατρικές ενδείξεις ώστε να αποζημιωθεί. Eχουν πνίξει την κοστολόγηση που έχουν κάνει, ενώ δεν έλαβαν καν υπόψη αυτήν του ΚΕΣΥ που όριζε και χαμηλότερη τιμή».
Οι ιδιωτικές κλινικές, ως επί το πλείστον, κάνουν τη δειγματοληψία, ενώ ο μοριακός έλεγχος γίνεται στα εργαστήρια (κρατικά ή ιδιωτικά). Οπως αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος, αν και στις κλινικές γίνονται έλεγχοι, δεν γίνεται το ίδιο στα ιδιωτικά εργαστήρια. «Ποιος και πώς θα ελέγξει τον αριθμό των τεστ που έχουν διενεργηθεί; Πώς έγιναν; Με ποια κριτήρια; Πώς δόθηκε η εντολή; Πόσα χρήματα χρέωσαν εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές; Αυτός δεν είναι έλεγχος, είναι κοροϊδία» τονίζει.
Το Documento επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλειο Πλαγιανάκο θέτοντάς του ερωτήματα σχετικά με τα 30 εκατ. ευρώ και για το αν το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό από ιδιώτες θα συνταγογραφηθεί και θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν θέλησε να μας κάνει κάποιο σχόλιο.