Παρουσίαση του βιβλίου «Μεγάλη Ιδέα» του Σπ. Αλεξίου την Κυριακή στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Παρουσίαση του βιβλίου «Μεγάλη Ιδέα» του Σπ. Αλεξίου την Κυριακή στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Τη διαδρομή της Μεγάλης Ιδέας, από τον αντιβασιλέα Μάουρερ, τον Κωλέττη και τον Βενιζέλο, τις μορφές που πήρε για να εξυπηρετήσει στρατηγικές επιδιώξεις, το διπλό στραβοπάτημα στην Κριμαία, μέχρι τον καταποντισμό της στη φλεγόμενη προκυμαία της Σμύρνης το 1922 εξετάζει το βιβλίο του ιστορικού και εκπαιδευτικού Σπύρου Αλεξίου «Μεγάλη Ιδέα. Από τους εθνικούς μύθους στη φωτιά της Σμύρνης», που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τόπος.
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 18:30 είναι η στιγμή που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο).

Για το βιβλίο, το οποίο συνομιλεί με το σήμερα, καθώς η Μεγάλη Ιδέα αναπροσαρμόζεται με τις εποχές επικαιροποιώντας τη συζήτηση γι’ αυτή, θα μιλήσουν:
* Αιμιλία Καραλή, φιλόλογος – συγγραφέας
* Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάσκουσα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, συνεπιμελήτρια του HotDoc.History του Documento
* Λένα Στεφάνου, δρ αρχαιολόγος – μουσειολόγος, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ανανεώνεται η συζήτηση για το γεγονός, τις αιτίες και τις συνέπειές του. Το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον και οι ομοιότητές του με το κλίμα που επικρατούσε τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οξύνουν τη σύγκρουση των ιδεολογικών ρευμάτων.
Το θέμα του βιβλίου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αφήνει πολλά ερωτήματα για πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις όχι απλώς στη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και στη σημερινή επικαιρότητα.
Πραγματεύεται άλλωστε τον ρόλο των πολιτικών παρατάξεων και τη στάση των μεγάλων δυνάμεων που αποτελούν βασικό πεδίο αντιπαράθεσης.
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η Μικρασιατική Καταστροφή δεν αποτέλεσε μια ιστορική «στιγμή», αλλά την κορύφωση της Μεγάλης Ιδέας, του κυρίαρχου στην ελληνική κοινωνία ιδεολογικού σχήματος από τη γέννηση του ελληνικού κράτους μέχρι και το 1922.
Η ανάδειξη αυτής της συνέχειας, η οποία οδήγησε στις φλόγες της Σμύρνης, αποτελεί βασικό στόχο του βιβλίου. Υπηρετείται με την παρουσίαση των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1844-1922. Από τον Κωλέττη και τον Κριμαϊκό Πόλεμο μέχρι τα Λαυρεωτικά και τον πόλεμο του 1897 και από τον Μακεδονικό Αγώνα στον Εθνικό Διχασμό, στην εκστρατεία στην Ουκρανία και στην τραγική κατάληξη στη Μικρά Ασία. Η σχέση μεταξύ των γεγονότων αυτών και της Μεγάλης Ιδέας αποδεικνύει όχι μόνο την ανεδαφικότητά της αλλά και –κυρίως– την επικινδυνότητά της για τους λαούς της περιοχής, πρωτίστως φυσικά για τον ελληνικό.
Σήμερα που η φωτιά φουντώνει πάλι η μνήμη είναι πολύτιμη.

 

Documento Newsletter