Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η επέκταση του θεσμού της Golden Visa (Χρυσή Βίζα) και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα πέραν των ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα, η απόκτηση τη Χρυσής Βίζας θα γίνεται πλέον και μέσω επενδύσεων σε κινητές αξίες, όπως ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις, εισφορά κεφαλαίου σε ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) και αμοιβαία κεφάλαια.
Η τροποποίηση του άρθρου 16 ν. 4251/2014 που αφορά τη Χρυσή Βίζα θα συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη βιομηχανία, το οποίο θα έχει ψηφιστεί το αργότερο σε δύο μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό.
Αναλυτικά, η άδεια παραμονής στην Ελλάδα θα δοθεί και σε ξένους επενδυτές που θα προχωρούν σε μία από τις ακόλουθες επενδύσεις:
– Σε εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
– Σε εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η οποία έχει σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα με απόκτηση μετοχών για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.
– Σε αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον τρία έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκαταστημένου στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών.
– Σε προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.
– Σε αγορά μετοχών, εταιρικών ομόλογων ή και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα, με αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ.
– Σε αγορά μεριδίων αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα και έχει σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι η επέκταση του θεσμού της Χρυσής Βίζας και σε κινητές αξίες –θέμα που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή– ζητείται επίμονα και με υψηλό ενδιαφέρον εδώ και τουλάχιστον μια διετία από Κινέζους, Αραβες και Ρώσους επενδυτές.
Και με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η επέκταση της ελληνικής Χρυσής Βίζας και σε επενδύσεις κινητών αξιών έχει τη σύμφωνη γνώμη και των αξιωματούχων των Βρυξελλών αναφέρουν πηγές από του υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιμετωπίζει με αρκετή επιφυλακτικότητα τον θεσμό της Golden Visa και αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση για τα προγράμματα στις χώρες της ΕΕ έως τον Δεκέμβριο, έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη γίνει η Χρυσή Βίζα όχημα για ξέπλυμα χρήματος ή για άλλες έκνομες ενέργειες, καθώς και να διασφαλίζεται μέσα από σχολαστικούς ελέγχους ποιοι λαμβάνουν τις άδειες παραμονής.
Από το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνεται ότι η ελληνική Χρυσή Βίζα διαφέρει από προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς προσφέρει άδεια διαμονής και όχι υπηκοότητα, ενώ όλες οι συναλλαγές περνάνε μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
Τέτοιου είδους προγράμματα που προσφέρουν υπηκοότητα ή δικαιώματα διαμονής με αντάλλαγμα μεγάλες επενδύσεις εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή σε δεκατρείς χώρες της ΕΕ: Αυστρία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ελλάδα, Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βρετανία, Βουλγαρία, Ολλανδία και Γαλλία. Η Ουγγαρία τερμάτισε το δικό της πρόγραμμα.
Από την πώληση τουλάχιστον 6.000 διαβατηρίων και σχεδόν 100.000 αδειών διαμονής τα κράτη-μέλη της ΕΕ προσέλκυσαν σε μια δεκαετία περίπου 25 δισ. ευρώ σε ξένες άμεσες επενδύσεις, αναφέρει η κοινή έκθεση «European Getaway – Inside the Murky World of Golden Visas» από την Global Witness και τη Διεθνή Διαφάνεια.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα δημιουργούν τον κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος καθώς σε κάποια από αυτά δεν γίνεται σωστή διαχείριση.
Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. σε ακίνητα
Από τα μέσα του 2013 μέχρι το τέλος Αυγούστου εφέτος έχουν χορηγηθεί 3.154 άδειες παραμονής, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν προσελκύσει επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα μόλις δύο μηνών (Ιούλιος και Αύγουστος) προστέθηκαν 273 άδειες παραμονής.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης, η Κίνα παραμένει στην κορυφή με 1.521 άδειες, ενώ ακολουθούν η Ρωσία με 438 και η Τουρκία με 337 άδειες.
Η τάση, όπως καταγράφεται από τα νούμερα, είναι ανοδική. Από τις 443 άδειες το 2014 ο αριθμός ανήλθε στις 507 άδειες το 2015 και στις 577 το 2016. Σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρσι φτάνοντας τις 931 άδειες, ενώ από την αρχή του έτους έως το τέλος Αυγούστου έχουν δοθεί 1.918 άδειες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες εκτός ΕΕ που προχωρούν σε αγορές ακινήτων με σκοπό την απόκτηση άδειας παραμονής προτιμούν την Αττική, έχοντας πρόθεση να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους. Ειδικότερα, 72,3% ή 2.281 άδειες έχουν εκδοθεί σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Αθήνα, και η Παλλήνη.
Σύμφωνα με τους μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω αγοραπωλησίες, ο λόγος για τον οποίο οι ξένοι αναζητούν ακίνητα στην Αττική με στόχο να τα εκμεταλλευτούν είναι το χαμηλό κόστος, καθώς η μέση πτώση των αξιών στην ελληνική πρωτεύουσα διαμορφώνεται στο 44% από το 2009 μέχρι σήμερα. Ενώ σε κάποιες περιοχές του κέντρου διαμερίσματα ηλικίας άνω των 30-40 ετών, τα οποία χρήζουν εκτεταμένων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης, είναι ακόμη φτηνότερα, αφού οι απώλειες από την αρχή της κρίσης έως σήμερα είναι μεγαλύτερες του μέσου όρου και προσεγγίζουν το 55%-60%.
Τούρκοι και Κινέζοι αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες
Εδώ και χρόνια η πολυκατοικία των 19 διαμερισμάτων στον Αγιο Παντελεήμονα επί της Αχαρνών ρήμαζε από τον χρόνο, την εγκατάλειψη από τους ιδιοκτήτες της, την υποβάθμιση της περιοχής και την απουσία συντήρησης. Ολα αυτά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν εμφανίστηκε Τούρκος επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται στην αγορά των ακινήτων τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό. Αγόρασε τη συγκεκριμένη πολυκατοικία από το ισόγειο μέχρι το… ρετιρέ δαπανώντας 470.000 ευρώ και μάλιστα τοις μετρητοίς! Η συναλλαγή έγινε one off, μια κι έξω, όπως συνηθίζουν να λένε στη γλώσσα τους οι επαγγελματίες της αγοράς, είτε πρόκειται για χρηματιστήριο είτε για ομόλογα είτε για την κτηματαγορά. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας φέρεται να έχει δηλώσει σε γνωστή μεσιτική εταιρεία της Αθήνας που έκανε το deal της αγοράς ότι σκοπεύει να μεταπουλήσει τα διαμερίσματα σε συμπατριώτες του με το σκεπτικό ότι η ελληνική αγορά ακινήτων, παρά τις περιπέτειες που πέρασε, παραμένει στο ευρώ και στην Ευρώπη και τα περιθώρια ανάπτυξης είναι σημαντικά. Ηδη, όπως συζητείται στη μεσιτική αγορά, η συγκεκριμένη τουρκική εταιρεία προτίθεται να πουλήσει τα διαμερίσματα προς 70.000 ευρώ το καθένα, με το κέρδος να ξεπερνάει το 1,3 εκατ. ευρώ.
Μέσα στο καλοκαίρι επίσης, στην πλατεία Αμερικής, σε κάθετο δρόμο της οδού Πατησίων μόλις τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, Κινέζοι επιχειρηματίες αγόρασαν για κάτι περισσότερο από 500 χιλιάδες ευρώ πολυκατοικία δώδεκα διαμερισμάτων και με καταστήματα στο ισόγειο με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευση και όχι τη μεταπώληση, όπως στην περίπτωση της τουρκικής εταιρείας.
Επίσης προ διημέρου έκλεισε η αγορά ρετιρέ 120 τ.μ. σε πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη έναντι 250.000 ευρώ από Ισραηλινό, ο οποίος επιθυμεί να πάρει τη «χρυσή βίζα» στη χώρα μας για να έχει την ευχέρεια, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι συγκεκριμένης εταιρείας στο Documento, να μετατρέψει το συγκεκριμένο ακίνητο σε κατοικία με σκοπό τη βραχυχρόνια εκμίσθωση τύπου Airbnb.
Ενδιαφέρον και για πλειστηριασμούς
Σημειωτέον ότι οι ξένοι επενδυτές απευθύνονται στα μεσιτικά γραφεία και ενδιαφέρονται για ακίνητα λίγο προτού βγουν στον πλειστηριασμό. Το μεσιτικό γραφείο έρχεται σε επαφή με την τράπεζα να αναβάλει τον διαγωνισμό διότι ο «ιδιοκτήτης» έχει βρει, λέει, επενδυτή. Ο τελευταίος, αφού έχει ενημερωθεί για την αρχική τιμή προσφοράς με την οποία θα βγει το ακίνητο στον πλειστηριασμό, δίνει ένα επιπλέον 10%. Με αυτόν τον τρόπο ο υποψήφιος ξένος επενδυτής αποφεύγει να φύγουν οι τιμές στα ύψη κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού. Ηδη πρώην ιδιοκτήτης παλαιού εκδοτικού οίκου της Αθήνας βρίσκεται σε επαφή με Κινέζους επενδυτές για ακίνητο επί της οδού Βαλτετσίου στο κέντρο της Αθήνας.