Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Αθήνας καλεί τη Δευτέρα 30/1/2023 στις 16:00 η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Πάρκου Δρακόπουλου κατηγορώντας τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη ότι “ξαναζεσταίνει τις μπουλντόζες” και διαμηνύοντας ότι “δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το πάρκο Δρακόπουλου”.
Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του πάρκου Δρακόπουλου στα Πατήσια κατηγορεί τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη δουλειά και τον κόπο των κατοίκων, που διαμορφώνουν και φροντίζουν τον χώρο του παλιού εργοστασίου εδώ και 13 χρόνια, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο ανάπλασης που υπόσχεται περιφράξεις, κόψιμο δέντρων, τόνους τσιμέντο και οικοδομικά υλικά στο πάρκο, εξυπηρετεί τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής με ένα ακόμη έργο-βιτρίνα και ανεβάζει την εμπορική αξία του οικοπέδου (άρτιο και οικοδομήσιμο στα 3 στρέμματα στον χώρο του παλιού εργοστασίου) προς όφελος μελλοντικής χρήσης από τον ΕΕΣ.
Στην ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν:
Τη Δευτέρα 30/1/2023 στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας θα συζητηθεί η «σύμβαση δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτου» του πάρκου Δρακόπουλου. Για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή διαβουλεύεται στα κρυφά με τον Ερυθρό Σταυρό για το μέλλον του πάρκου, με τους κατοίκους απόντες.
Το προσχέδιο της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Δήμου Αθηναίων (ΔΑ) και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), που έχει κυκλοφορήσει, εσκεμμένα δεν κάνει καμία αναφορά στον αγώνα των κατοίκων που εδώ και 13 χρόνια έχουμε αποτρέψει την οικοδόμηση του χώρου του παλιού εργοστασίου και έκτοτε τον φροντίζουμε και τον διαμορφώνουμε. Έχουμε χτίσει θεατρική σκηνή, κερκίδες, πηγάδια, πεζούλια. Ακόμη, δύο φορές στο παρελθόν τοποθετήσαμε παιδικά παιχνίδια (κούνιες, τσουλήθρα, τραμπάλα) τα οποία ύπουλα αφαίρεσε η δημοτική αρχή. Πριν από τα Χριστούγεννα τοποθετήσαμε εκ νέου κούνιες και τραμπάλα. Επίσης, στα 13 χρόνια που υπερασπιζόμαστε το πάρκο έχουν οργανωθεί εκατοντάδες πολιτικές, πολιτιστικές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, με την ενεργό συμμετοχή της γειτονιάς και χωρίς αντίτιμο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της σύμβασης ο χώρος ολόκληρου του κτήματος Δρακόπουλου (περίπου 9 στρέμματα, δηλαδή το κομμάτι που ήδη από 1981 φροντίζει ο Δ.Α. αλλά και ο χώρος του παλιού εργοστασίου όπου το 2009 η δημοτική αρχή Κακλαμάνη με τον ΕΕΣ προσπάθησαν χτίσουν εννιαώροφο κτίριο αλλά οι κάτοικοι το αποτρέψαμε) θα παραχωρηθεί (sic) από τον ΕΕΣ στον Δ. Αθηναίων για 8 μόλις χρόνια. Σκοπός είναι να «εξωραϊστεί» με έξοδα των πολιτών και μετά να τον παραλάβει ο ΕΕΣ ως «αυλή» του όποιου οικοδομήματος αποφασίσει να φτιάξει στον χώρο του παλιού εργοστασίου, μετά τη λήξη της παραχώρησης.
Με άλλα λόγια η δημοτική αρχή Μπακογιάννη προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη δουλειά και τον κόπο των κατοίκων, που διαμορφώνουμε και φροντίζουμε τον χώρο του παλιού εργοστασίου εδώ και 13 χρόνια, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο ανάπλασης που:
α) υπόσχεται περιφράξεις, κόψιμο δέντρων, τόνους τσιμέντο και οικοδομικά υλικά στο πάρκο
β) εξυπηρετεί τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής με ένα ακόμη έργο-βιτρίνα
γ) ανεβάζει την εμπορική αξία του οικοπέδου (άρτιο και οικοδομήσιμο στα 3 στρέμματα στον χώρο του παλιού εργοστασίου) προς όφελος μελλοντικής χρήσης από τον ΕΕΣ.
Ο ΕΕΣ έχει ευθύνες για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αφού άφησε τα διατηρητέα κτίρια να ρημάξουν. Να σημειωθεί ότι στο σχέδιο σύμβασης παραχώρησης του κτήματος εξαιρούνται τα μισογκρεμισμένα διατηρητέα κτίρια, τα οποία για ακόμη μία φορά αφήνονται στην τύχη τους.
Η δημοτική αρχή αντί να ζητήσει από τον ΕΕΣ αποζημιώσεις και να πιέσει για την αποκατάστασή τους, αντ’ αυτού μέσω της σύμβασης παραχώρησης και με τα χρήματα των δημοτών αναβαθμίζει την ιδιοκτησία του ΕΕΣ ώστε μετά από 8 χρόνια, ο ΕΕΣ να την παραλάβει με πολλαπλάσια εμπορική αξία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μελλοντική απαλλοτρίωση του κτήματοςαπό τον Δ.Α. θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στους δημότες. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας:
• Συντήρηση πάρκου: Συντήρηση και καθαρισμός του πάρκου από την υπηρεσία πρασίνου όπως είναι αυτονόητο. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι προσπαθούν να συντηρήσουν το πράσινο και ο Δήμος αντί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, κόβει το νερό του πάρκου.
• Αναστήλωση των Διατηρητέων – Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης: Τα εναπομείναντα χαρακτηρισμένα κτίρια (ΦΕΚ Β 621/1983, ΦΕΚ Δ 573/1983) είναι εκτός μελέτης. Ο Δήμος τα αφήνει για άλλη μια φορά στη μοίρα τους με προφανή στόχο πια να καταρρεύσουν πλήρως και να αποχαρακτηριστούν, δίχως καμία απαίτηση για αποζημιώσεις από τον υπαίτιο ιδιοκτήτη Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
• Χαρακτηρισμός όλου του κληροδοτήματος (και των 9 στρεμμάτων) ως Κοινόχρηστο Πράσινο: Επαναφορά σε ισχύ του ρυμοτομικού του ‘81 (ΦΕΚ Δ513/1981) που καταπατήθηκε από την επιβολή όρων δόμησης στο κτήμα. Θα υπερασπιστούμε το πάρκο ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και κινηματικής δράσης.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Πάρκου Δρακόπουλου