Παρίσι: Ο Δήμος «ενοχλείται» από τις λουλουδάτες προσόψεις των καταστημάτων

Παρίσι: Ο Δήμος «ενοχλείται» από τις λουλουδάτες προσόψεις των καταστημάτων

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αφού προσφέρουν μια αίσθηση «δροσιάς» αλλά το θέμα είναι πολυεπίπεδο.

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας πολλαπλασιάζονται τα καταστήματα που περιλαμβάνουν μεγάλες συνθέσεις πράσινου και λουλουδιών στις προσόψεις.

Ο λόγος δεν είναι μόνο αισθητικός αλλά όπως αναφέρεται, η «εικόνα» αυτή προσελκύει πελάτες, αυξάνοντας –όπως λέγεται- την πελατεία κατά ένα 30%, σημαντικό για μια επιχείρηση.

Μόνον που στις πόλεις που κρατούν συγκεκριμένο χρώμα, πέραν της αισθητικής και της αλλαγής που προκαλείται τίθενται θέματα υγιεινής αλλά και ασφάλειας.

Οι διακοσμήσεις αυτές δεν είναι «φθηνές» και οικονομικές αλλά επειδή σπάνια είναι αληθινά, αυτό σημαίνει συσσώρευση σκόνης και οργανισμών αλλά κυρίως θέματα ασφάλειας. Από συνθετικά υλικά, πλαστικό χαρτί ή ύφασμα, είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα προκαλώντας ανησυχία.

Για το λόγο αυτό το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού ψήφισε υπέρ της δημιουργίας ενός χάρτη που θα ενθαρρύνει τους καταστηματάρχες να αφαιρούν τα ανθοστολισμένα διακοσμητικά στοιχεία από τις προσόψεις τους, αλλά οι προτεινόμενοι κανονισμοί προκαλούν επικρίσεις από τους υπεύθυνους των Καφέ και των εστιατορίων.

Το ερώτημα που έχει τεθεί είναι αν αυτή η «τρέλα των λουλουδάτων προσόψεων» εκλείψει σύντομα στο Παρίσι, παρασύροντας ίσως και άλλες πρωτεύουσες.

Τον περασμένο Φλεβάρη μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού ψήφισε υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο Boris Jamet-Fournier, εκλεγμένο μέλος της ομάδας πλειοψηφίας Paris en commun, ζητώντας τη ρύθμιση της τάσης αυτής. Αυτό βασίστηκε σε πρόσφατη μελέτη του Atelier parisien d’urbanisme (Apur).

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, απαριθμεί «325 καταστήματα» διακοσμημένα με πλαστικά λουλούδια. «Τα τελευταία έξι χρόνια, τα συνθετικά φυλλώματα και λουλούδια έχουν ανθίσει στις προσόψεις των παρισινών μπαρ, καφετεριών, μπρασερί, εστιατορίων και επιχειρήσεων. Η τάση αυτή ενισχύθηκε από το τέλος των περιορισμών που συνδέονται με την υγειονομική κρίση και την επιστροφή των τουριστών στο Παρίσι», περιγράφει η Apur.

Οι συνοικίες που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι εξής:

  • Κέντρο Παρισιού με 111 εγκαταστάσεις, δηλαδή το 34% του συνόλου
  • το 11ο διαμέρισμα, με 41 εγκαταστάσεις
  • το 14ο διαμέρισμα, με 31 καταστήματα

Όσον αφορά τα είδη επιχειρήσεων που ακολουθούν περισσότερο αυτή την καινοτομία, είναι 220 μπαρ και εστιατόρια, ακολουθούμενα από τα καταστήματα προσωπικών ειδών και, “περιέργως”, τις βιτρίνες ανθοπωλείων.

Η πρόταση του Boris Jamet-Fournier – η οποία αναφέρει κινδύνους πυρκαγιάς, θέματα υγιεινής και συντήρησης – αποσκοπεί στην καθιέρωση ενός χάρτη που θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να απομακρύνουν αυτές τις πλαστικές εγκαταστάσεις.

Στη Μονμάρτη, σε απόσταση αναπνοής από την Place des Abbesses, οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες δεν είναι ενθουσιασμένοι με τον προτεινόμενο χάρτη. Μπροστά σε ένα από τα Καφέ της συνοικίας, οι περαστικοί φωτογραφίζουν τακτικά την τεράστια πρόσοψη με τα λουλούδια που δεσπόζει στη βεράντα του καταστήματος. Ο Louis, ο διευθυντής, υπερασπίζεται αυτές τις διακοσμήσεις.

«Όσον αφορά την υγιεινή, την αλλάζουμε κάθε έξι μήνες. Κάθε φορά καθαρίζεται και ξαναφτιάχνεται. Για λόγους ασφαλείας, δεν υπάρχουν καλώδια που να περνούν από πάνω του και όλα είναι περιτυλιγμένα. Υπάρχουν πολλά στρώματα για να αποφευχθεί το παραμικρό πρόβλημα. Το κάνουμε αυτό από το 2018 και δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα», υποστηρίζει.

«Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε ενόχληση, οι κάτοικοι της περιοχής δεν διαμαρτύρονται. Μακάρι να λειτουργούσε εις βάρος των πολυκατοικιών, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Είναι καλλωπιστικό, δεν το καταλαβαίνω. Με τη ρύπανση, πολλοί τοίχοι στο Παρίσι είναι βρώμικοι και αμαυρωμένοι. Νομίζω ότι είναι τρελό», συνεχίζει ο Louis.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική μετά τον θάνατο της μητέρας του – «Το μωρό της μάρτυρα Σαμπρίν αλ Σακάνι» (Video)

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Συναγερμός στην Ιερουσαλήμ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πολίτες – Σοκαριστικό βίντεο (Video)

Κλιματική κρίση: Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη από το Copernicus – Aκραία θερμική επιβάρυνση, μεγάλες δασικές πυρκαγιές

 

Ετικέτες

Documento Newsletter