Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό έκανε σήμερα τα αποκαλυπτήρια μιας προτομής του Σαρλ Αζναβούρ, που απεβίωσε το 2018, στη συνοικία όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Γαλλοαρμένιος τραγουδιστής, στο Σεν-Ζερμέν-ντε-Πρε.
Η μπρούτζινη προτομή, από ένα γύψινο γλυπτό που είχε κατασκευάσει το 1964 η γλύπτρια Αλίς Μελικιάν με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του καλλιτέχνη στην Αρμενία, προσφέρθηκε από το Ίδρυμα Αζναβούρ στην Πόλη του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2019, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν ανήμερα της επετείου της γέννησής του, στις 22 Μαΐου του 1924, παρουσία μελών της οικογένειάς του, και τοποθετήθηκε στη διασταύρωση του Οντεόν, στη συνοικία όπου ο δημιουργός του “La Bohême” πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
Παρουσία της πρεσβευτού της Αρμενίας, η Αν Ινταλγκό χαιρέτισε την “ασυνήθιστα μακρά σταδιοδρομία” του τραγουδιστή, την “αγάπη του για την πρωτεύουσα” της Γαλλίας, επανέλαβε όμως επίσης την υποστήριξή της στον “αρμενικό λαό” στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν.
Μια προτομή του Σαρλ Αζναβούρ αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα στο Στεπάνακερτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε ο Νικολά Αζναβούρ, γιος του καλλιτέχνη και συνιδρυτής του Ιδρύματος Αζναβούρ.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αντιπαρατέθηκαν το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο της αυτόνομης περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια σύγκρουση που κατέληξε στον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων και στην ήττα του Γερεβάν, που αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη στο Μπακού.
Το Συμβούλιο του Παρισιού είχε ψηφίσει τον Νοέμβριο διάφορα μέτρα βοήθειας στον αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ και είχε καλέσει να αναγνωριστεί η “Δημοκρατία του Αρτσάχ”, όπως αποκαλούν οι Αρμένιοι την περιοχή αυτή.
Η Ινταλγκό κάλεσε επίσης για “καθολική αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας” των ετών 1915-1917, “μιας μαύρης σελίδας στην Ιστορία μας”, από την οποία είχαν διαφύγει οι γονείς του Σαρλ Αζναβούρ. Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας κατήγγειλε “την αρνητική θεση για τις γενοκτονίες, αυτή την προπαγάνδα που επανεμφανίζεται εδώ κι εκεί, περιλαμβανομένου του γαλλικού εδάφους”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ