Παρίας της Λατινικής Αμερικής ο Μαδούρο μετά το αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα

Καθώς η πρωτεύουσα Καράκας και άλλες πόλεις της Βενεζουέλας πάλλονται από αντικυβερνητικό μένος, που εκφράζεται με βία στους δρόμους από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κι ενώ σχεδόν κανένα κράτος πέραν της πεντάδας Κίνας, Ρωσίας, Κούβας, Τουρκίας και Ιράν δεν αποδέχτηκε ως έγκυρα τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής που παρουσίασε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε μέσα στην εβδομάδα αμετακίνητος ως προς την εγκυρότητα της καταμέτρησης.

Οι εικόνες αλλά και το σενάριο που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης τις τελευταίες ημέρες είναι σχεδόν τα ίδια με ό,τι ακολουθεί κάθε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη και επί των ημερών του Ούγκο Τσάβες. Αυτήν τη φορά όμως το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο δεδομένης της κακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Βενεζουέλα κατά την τελευταία διακυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο, αλλά και δεδομένης της αρχικής άρνησης από πλευράς των εκλογικών αρχών και τις κυβέρνησης να παρουσιάσουν αναλυτικά τα αποτελέσματα της καταμέτρησης της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο και τον ίδιο τον Μαδούρο ο πρόεδρος επανεκλέχθηκε με το 51,21% των ψήφων έναντι του 44,2% του αντιπάλου του και πρώην διπλωμάτη Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια. Την ίδια ώρα και καθώς οι μέρες περνούσαν και τα αναλυτικά αποτελέσματα από καθένα από τα 30.000 εκλογικά κέντρα δεν παρουσιάζονταν, η αντιπολίτευση με τον Ουρούτια επικεφαλής, αλλά με τη συντηρητική πολιτικό Μαρία Κορίνα Μασάδο να κινεί ουσιαστικά τα νήματα, παρουσίασε τα δικά της αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία ο Ουρούτια εκλέχθηκε με το εντυπωσιακό περίπου 70% των ψήφων και ο Μαδούρο έχασε λαμβάνοντας μόλις το 30%.

Ακολούθησαν καταγγελίες από την αντιπολίτευση για νοθεία και για παραποίηση εκλογικού αποτελέσματος, αλλά αυτήν τη φορά και από μια τεράστια ομάδα κρατών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θεωρούνταν φιλικά ή έστω ανεκτικά απέναντι στη διακυβέρνηση Μαδούρο.

Του γύρισαν την πλάτη

Η κατάσταση εκ των πραγμάτων οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και έτσι ξέσπασαν για άλλη μια φορά διαδηλώσεις και συγκρούσεις στους δρόμους των πόλεων της Βενεζουέλας. Ομως το βασικό πρόβλημα του Μαδούρο αυτήν τη φορά δεν είναι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις οποίες, όπως και τις προηγούμενες φορές, η αστυνομία καταστέλλει με την… αρμόζουσα αγριότητα, αλλά η ξεκάθαρη απόρριψη των αποτελεσμάτων που παρουσίασε η κυβέρνηση από σχεδόν το σύνολο των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Αργεντινή, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Κολομβία –ο πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέτρο θεωρείται ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Μαδούρο στην περιοχή– ξεκαθάρισαν είτε ότι δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα είτε ότι θα τα αναγνωρίσουν όταν δοθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα στη δημοσιότητα. Σε απάντηση η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έλαβε μέτρα διπλωματικής υποβάθμισης των σχέσεων με επτά χώρες της περιοχής, ενώ με κάποιες εξ αυτών έκοψε τις απευθείας πτήσεις.

Με το ένα πόδι εκτός χώρας

Η στάση αυτή των γειτονικών χωρών που δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι όλες φιλοαμερικανικές δεν σχετίζεται τόσο με τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ από τη μια και των Κίνας, Ρωσίας, Ιράν, Κούβας και Τουρκίας από την άλλη, αλλά με την ίδια την κατάσταση εντός της Βενεζουέλας η οποία τα προηγούμενα χρόνια ώθησε εκατομμύρια Βενεζουελάνους να μεταναστεύσουν ή να αναζητήσουν άσυλο σχεδόν σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν πριν από τις εκλογές, περίπου το 17% των ερωτηθέντων στη Βενεζουέλα ξεκαθάρισαν ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο σε περίπτωση επικράτησης του Μαδούρο. Ο ενήλικος πληθυσμός της Βενεζουέλας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια κι αυτό σημαίνει ότι εάν οι ερωτηθέντες όντως κάνουν πράξη όσα είπαν και οι εκτιμήσεις βγουν πραγματικές, μέσα σε έξι μήνες οι κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής αλλά και οι ΗΠΑ θα έχουν να διαχειριστούν ένα κύμα μετανάστευσης της τάξης των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, ήδη 7,8 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια και η ένταξή τους στις χώρες υποδοχής αποτελεί πρόκληση για τις τοπικές αρχές και τις κυβερνήσεις.

Περιμένοντας τις… ΗΠΑ

Οσον αφορά την κόντρα μεταξύ Δύσης και των υποστηρικτικών χωρών της κυβέρνησης Μαδούρο, εκεί τα πράγματα παίρνουν μια κάπως επικίνδυνη τροπή, καθώς οι πέντε χώρες ξεκαθάρισαν ότι όχι μόνο αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα και συγχαίρουν τον Μαδούρο για την επανεκλογή του, αλλά παράλληλα ευελπιστούν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων. Από την άλλη, ΗΠΑ και ΕΕ εμφανίζονται να τηρούν στάση αναμονής και στηρίζουν ξεκάθαρα την αντιπολίτευση. Η συνολική στάση τους βέβαια θα καθοριστεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ανάλογα με το αποτέλεσμα.