Παρέμβαση RSF στα ελληνικά: «Βιαστική και παράτυπη» η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις

Παρέμβαση RSF στα ελληνικά: «Βιαστική και παράτυπη» η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις

Στα ελληνικά ανήρτησαν οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα την έκκλησή τους προς την ελληνική βουλή σχετικά με το «βιαστικά επεξεργασμένο» νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις.

Όπως αναφέρουν στη σημαντική παρέμβασή τους οι RSF, που πραγματοποιείται μία μόλις ημέρα πριν την κρίσιμη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή, «το βιαστικά επεξεργασμένο σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις υπολείπεται των ευρωπαϊκών προτύπων! Καλούμε την ολομέλεια της Βουλής να τροποποιήσει το νομοσχέδιο».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η οργάνωση, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο ιδιαίτερα υποτιμητικών σχολίων από την πλευρά της κυβέρνησης, πλέον όχι μόνο μετέφρασε στα ελληνικά ολόκληρη τη δέσμη προτάσεών της προς την κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές που απαιτούνται στο ελληνικό νομικό πλαίσιο σε σχέση με τις παρακολουθήσεις, αλλά προχώρησε και σε σχετικό tweet στα ελληνικά, σε μια προσπάθεια να πιέσει ακόμη περισσότερο για ουσιαστικές αλλαγές σε θετική κατεύθυνση.

Ενδεικτικό επίσης είναι ότι πλέον το κάλεσμα της οργάνωσης δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση, καθώς οι προτάσεις της δεν έχουν τύχει ποτέ σοβαρής εξέτασης, αλλά προς την Ολομέλεια της Βουλής, την οποία καλούν να τροποποιήσει το νομοσχέδιο.


Σε δηλώσεις του σχετικά με το νομοσχέδιο, ο υπεύθυνος των RSF για την ΕΕ και τα Βαλκάνια, Pavol Szlai, τονίζει ότι το νομοσχέδιο προσφέρει μόνο… «αισθητικές βελτιώσεις», αλλά και ότι συντάχθηκε «βιαστικά και παράτυπα» και πάσχει από μεγάλα ελαττώματα:

«Το νομοσχέδιο που αποσκοπεί να παρέχει στους Έλληνες πολίτες καλύτερη προστασία από την παρακολούθηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας προσφέρει μόνο σε μεγάλο βαθμό αισθητικές βελτιώσεις που υπολείπονται κατά πολύ των συστάσεων της RSF.

Αυτό το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε βιαστικά και με παράτυπο τρόπο, πάσχει από μεγάλα ελαττώματα.

Λυπούμαστε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει συνειδητοποιήσει το βαθμό στον οποίο έχει υποβαθμιστεί η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και έχει πάρει λίγα μαθήματα από την προειδοποίηση που έλαβε, με τη μορφή της κατάταξης της Ελλάδας στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου του RSF πριν από επτά μήνες», αναφέρει ο Szlai.

Ακολουθεί η περίληψη των συστάσεων των RSF προς την Ελλάδα για το νομικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων. 

1. Έλλειψη δικαστικής εποπτείας των παρακολουθήσεων με επίκληση της εθνικής ασφάλειας.

➔ Να επιτραπεί η ανεξάρτητη δικαστική εποπτεία των αιτημάτων παρακολούθησης από τις υπηρεσίες ασφαλείας και η εξουσιοδότηση τέτοιων αιτημάτων από μία ανεξάρτητη δικαστική αρχή, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων όπου υποστηρίζεται η ύπαρξη παραβίασης της εθνικής ασφάλειας.

➔ Να υποχρεωθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας να δικαιολογούν κάθε αίτημα παρακολουθήσεως, έτσι ώστε να αξιολογείται μέσω νομικού ελέγχου η συμβατότητα με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.

➔ Να εξασφαλίζεται όχι μόνο η ανεξαρτησία, αλλά και η αποτελεσματικότητα, της εποπτείας σχετικά με την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα του αιτήματος παρακολούθησης.

➔ Να ανακληθεί η πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας που αποτρέπει την πληροφόρηση ατόμων για το γεγονός ότι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, και να διασφαλιστεί η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματός τους για αποτελεσματική επανόρθωση.

2. Έλλειψη διασφαλίσεων κατά της κατάχρησης των παρακολουθήσεων

➔ Να προβλεφθεί αναλογικός περιορισμός της περιόδου κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, στη βάση της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ-ECHR).

➔ Να περιοριστούν με νόμο οι τύποι των επικοινωνιών που δύναται να γίνουν αντικείμενο επισύνδεσης και οι μέθοδοι υποκλοπών που μπορούν να εκτελεστούν.

➔ Να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που συλλέγονται είναι μόνο όσα σχετίζονται με το φερόμενο έγκλημα ή την προετοιμασία ενός εγκλήματος.

➔ Να προβλεφθεί μια διαδικασία διαγραφής των συλλεχθέντων δεδομένων όταν οι έρευνες για φερόμενες παραβιάσεις εθνικής ασφάλειας δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς, υπό την επίβλεψη μιας ανεξάρτητης αρχής ή δικαστικής αρχής.

3. Έλλειψη συγκεκριμένων διασφαλίσεων κατά της παρακολούθησης δημοσιογράφων

➔ Να δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητάται η παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου: προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, ενίσχυση της δικαστικής εποπτείας, προστασία κατά της περιστασιακής παρακολούθησης.

4. Έλλειψη επαρκούς νομικού πλαισίου για τη χρήση λογισμικού παρακολουθήσεων

➔ Διαφάνεια στη χρήση λογισμικού παρακολουθήσεων (spyware).

➔ Συμμόρφωση της χρήσης spyware με τις προαναφερθείσες εγγυήσεις.

5. Αόριστος ορισμός της εθνικής ασφάλειας

➔ Αξιολόγηση της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι συνθήκες που επιτρέπουν την παρακολούθηση στη βάση της εθνικής ασφάλειας ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις της νομιμότητας, της αναγκαιότητας και της προβλεψιμότητας.

➔ Ως ελάχιστο, η νομοθεσία θα πρέπει να διευκρινίζει τι ορίζεται ως παραβίαση της εθνικής ασφάλειας και να παρέχει ορισμούς για όλες τις κατηγορίες ανθρώπων που μπορεί να θεωρηθούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, καθώς και τα αντικείμενα που μπορεί να τεθούν υπό παρακολούθηση.

Πηγή: koutipandoras.gr 

Documento Newsletter