Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για τα «Ellinika Hoaxes» – «Αναγκαίος ένας ισχυρός φορέας για τον έλεγχο γεγονότων»

Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για τα «Ellinika Hoaxes» – «Αναγκαίος ένας ισχυρός φορέας για τον έλεγχο γεγονότων»

Η ΕΣΗΕΑ αφήνει αιχμές για τις πρακτικές που ακολουθούν τα Ellinika Hoaxes και ζητά έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking).

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι «συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes». Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στις χώρες της Δύσης ως προς τους θανάτους ανά κάτοικο από τον κορονοϊό τον τελευταίο χρόνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες «euro2day», «iatronet», «efsyn», που παρουσίαζαν μελέτη έγκριτου επιστήμονα για τους θανάτους από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, οι συνάδελφοι τήρησαν τη δεοντολογία, αποδίδοντας στην πηγή τα στοιχεία, τα οποία άλλωστε η αξιολόγηση δεν αμφισβήτησε. Επίσης, αδίκως τα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν ως παραπλανητικά, αφού ανέφεραν σαφώς το πλαίσιο που επέλεξε ο μελετητής για την σύγκριση και παρουσίασαν με γραφιστική απεικόνιση τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στην κατάταξη. Οι δημοσιογράφοι καλούνται συχνά να διαχειριστούν διαφορετικές ή και αντικρουόμενες προσεγγίσεις, ειδικά σε στατιστικά δεδομένα και η μόνη ασφαλής οδός είναι η τήρηση της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που η μάστιγα των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων αλλά και των θεωριών συνομωσίας απειλεί τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Εκτιμά τη συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια. Κανείς ωστόσο δεν είναι αλάνθαστος ή υπεράνω κριτικής.

Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.

Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία.

Ετικέτες

Documento Newsletter