Έρευνα για την υπόθεση της Ελένης Ράικου προαναγγέλλει ουσιαστικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ενώ παράλληλα την “αδειάζει” επί της ουσίας για τον χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε να υποβάλλει την παραίτησή της.
Συγκεκριμένα, μπαίνει στο “μικροσκόπιο” των αρμοδίων θεσμικών οργάνων του Αρείου Πάγου η αναφορά της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, Ηλιάνας Ζαμανίκα, την οποία αποκάλυψε το Documento.
Θα ελεγχθούν οι καταγγελίες της κ.Ζαμανίκα, σύμφωνα με τις οποίες η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν της είχε αποστείλει σημαντικά στοιχεία για υποθέσεις του Θωμά Λιακουνάκου και Γιάννου Παπαντωνίου.
Τόσο η καταγγέλουσα λειτουργός της Θέμιδας όσο και ο επόπτης ανακριτών, εισαγγελέας εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που είχε παραλάβει την αναφορά αλλά την “αξιολόγησε” ως μη σημαντική, έχουν ήδη κληθεί από τον Άρειο Πάγο να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις.
Παράλληλα θα ελεγχθούν και οι καταγγελίες της υπό παραίτηση επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Ράικου για “παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς” που επιζητούσαν – όπως υποστηρίζει στο αίτημα της να αντικατασταθεί – να παρεμποδίσουν την έρευνα της για το σκάνδαλο της Novartis .
Η κ. Ράικου θα κληθεί επίσης από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης να κατονομάσει όσους , σύμφωνα με τις βαριές καταγγελίες της , έβαζαν προσκόμματα στην έρευνα της για το μεγάλο σκάνδαλο.
Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, με ανακοίνωσή της, στην οποία ενημερώνει για τις κινήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία τα τελευταία 24ωρα απασχολεί τον δικαστικό κόσμο κι όχι μόνο, αναφέρεται και στο θέμα της αιφνιδιαστικής παραίτησης Ράικου.
Επισημαίνοντας μάλιστα ποιες είναι οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για την αντικατάσταση της επί της ουσίας “ακυρώνει” το νόημα της κίνησης της Ελένης Ράικου, καθώς τονίζει ότι αυτές είχαν ήδη κινηθεί, λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας της Εισαγγελέως Διαφθοράς.
Αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου:
«Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.
2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.
3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου»